Μηνάς Λυριστής: Πρόταση ένταξης εποχιακών εργαζόμενων στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης

xenodoxeio
Άκης Αξαόπουλος
13/04/2020 12:54
 
 
 

 

Η αδυναμία λειτουργίας των εποχιακών επιχειρήσεων της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, οδηγεί στην ασάφεια και την αβεβαιότητα πολλούς συμπολίτες μας. Οι άνδρες και οι γυναίκες που εργάζονται σε εποχιακές θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, αυτοί που αποτελούν τους στυλοβάτες του ελληνικού “τουριστικού θαύματος” βρίσκονται στον αέρα σε εργασιακό επίπεδο αλλά και οικονομικό.

Οι περισσότεροι εξ αυτών, εργάζονται σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ή ξενοδοχειακές μονάδες για 4, 5 ή 6 μήνες κάθε χρόνο. Έπειτα από τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με το κλείσιμο των δομών εστίασης αλλά και την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με το εάν και πότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, κρίνεται σοφό να αναλογιστεί η κυβέρνηση το προσωπικό αυτό, και να σταθεί αρωγός στην ομαλή συνέχεια της καθημερινότητας τους – όσο αυτό είναι δυνατό.

Αυτή η ομάδα εργαζομένων, δεν δικαιούται την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, διότι οι περισσότεροι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αυτό τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει πως δεν λάμβαναν το επίδομα τον Μάρτιο, άρα είναι αδύνατη η καταβολή επιπλέον χρηματικού ποσού. Επιπρόσθετα, δεν είναι μέλη κάποιας από τις κατηγορίες μισθωτών οι οποίοι εντάσσονται στο ΦΕΚ 68/Α/20-3-2020, και δεν δικαιούνται ούτε το ποσό των 800ων ευρώ που δέσμευσε η κυβέρνηση προσφάτως ως έκτακτο μέτρο.

Φαίνεται λοιπόν πως για την ώρα δεν υπάρχει μέριμνα για ένα μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων, οι οποίοι θα ετοιμάζονταν υπό κανονικές συνθήκες να ξεκινήσουν να εργάζονται τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Για τον λόγο αυτό, προτείνω την κάλυψη αυτού του κενού.

Συγκεκριμένα προτείνεται η συμπερίληψη της προαναφερθείσας κατηγορίας εργαζομένων στα έκτακτα μέτρα οικονομικής μέριμνας της Κυβέρνησης. Προκειμένου να καταστεί σαφές ποιοι εντάσσονται στην κατηγορία αυτή, προτείνονται ως δικαιολογητικά τα παρακάτω:
Υπεύθυνη Δήλωση εργοδότη που επρόκειτο να τους προσλάβει, στην οποία θα βεβαιώνεται η μελλοντική πρόσληψη κατ’ ελάχιστο για 2 μήνες
Βεβαίωση εργασίας σε τουριστική επιχείρηση μίας από τις κατηγορίες που αναφέρονται παραπάνω, με απόδειξη εργασίας σε αυτή κατά την προηγούμενη τουριστική περίοδο κατ’ ελάχιστο 2 μήνες την περίοδο Απρίλιος 2019 έως και Οκτώβριος 2019.

Μηνάς Λυριστής
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου

Η αναφορά του κ. Λυριστή στον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο

(Visited 173 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*