Περιφέρεια και Δήμοι θα ζητήσουν την άμεση μείωση των συντελεστών ΦΠΑ

Newsroom
10/04/2020 12:14
 
 
 

 

Πραγματοποιήθηκε χθες η δεύτερη ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Περιφερειάρχη, των Δημάρχων, των Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών και Έπαρχων του Νοτίου Αιγαίου, με αντικείμενο την αποτίμηση της κατάστασης, την ενδυνάμωση της συνεργασίας και την ιεράρχηση όλων των προτεραιοτήτων της περιόδου, κυρίως με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα.

Αφού έγινε μια αποτύπωση της παρούσας κατάστασης, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ζητήματα που είχαν τεθεί κατά τη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας για την προώθησή τους προς την κυβέρνηση, είχαν προχωρήσει προς τη θετική κατεύθυνση, όπως η λήψη πρόσθετων μέτρων για την μετακίνηση πολιτών προς και μεταξύ των νησιών, η – χωρίς περιορισμούς – μεταφορά των ζώων ενόψει και της περιόδου του Πάσχακαι η προμήθεια αντιδραστηρίων για την λήψη δειγμάτων στις δομές υγείας των νησιών.

Κοινή επίσης υπήρξε η θέση ότι η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όπως διαμορφώνεται από την κρίση της πανδημίας αλλά και το μεγάλο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει, της τάξης των 10 δισ. ευρώ, πλέον αφαιρεί όλα τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών και διαμορφώνει το κατάλληλο έδαφος για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. ως κρίσιμο εργαλείο για την επανεκκίνηση της νησιώτικης οικονομίας.

Όλοι οι Δήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη εξουσιοδότησαν τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο να καταθέσουν το σχετικό αίτημα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μαζί με το δίκαιο αίτημα της αύξησης του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Την επόμενη μέρα οι ανάγκες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Αυτοδιοίκηση του Νοτίου Αιγαίου είναι εμφανώς αυξημένες και θα πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση όλων των διαθέσιμων πόρων και εργαλείων. Σήμερα, μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υψηλότερο και σημαντικότερο σε συνδυασμό με την ελάφρυνση των Διοικητικού πλαισίου» πρότεινε με έμφαση ο Περιφερειάρχης, με το επιχείρημα ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με τις πάγιες και διαχρονικές παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης δεν θα επιτρέψει στους Δήμους και τις Περιφέρειες να λειτουργήσουν με έναν τρόπο αποτελεσματικό σε μία πολύ δύσκολη και απαιτητική επόμενη μέρα.

Μάλιστα, αποφασίσθηκε ότι κατά την επόμενη σύσκεψη Αιρετών Α’ και Β΄ βαθμού θα επιχειρηθεί η κοινή διαμόρφωση ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης της επόμενης μέρας, καθώς το σημερινό διοικητικό περιβάλλον δεν δίνει τα εργαλεία, αλλά κυρίως τα αντανακλαστικά, στην Αυτοδιοίκηση να επιτελέσει το έργο της και να σταθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Κατά τη χθεσινή δεύτερη σύσκεψη έλαβαν μέρος 45 συνολικά εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νότιου Αιγαίου. Από πλευράς δήμων Κυκλάδων συμμετείχαν και οι 19 Δήμαρχοι: ο Δήμαρχος Σύρου κ. Λειβαδάρας, ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Ανάφης κ. Ρούσσος, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Λοτσάρης, ο Δήμαρχος Αντιπάρου κ. Φαρούπος, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Σιγάλας, ο Δήμαρχος Ιητών κ. Γκίκας, η Δήμαρχος Κέας κα Βελισσαροπούλου, ο Δήμαρχος Κιμώλου κ. Βεντούρης, ο Δήμαρχος Μήλου κ. Μικέλης, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κουκάς, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Λιανός, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κωβαίος, ο Δήμαρχος Σερίφου κ. Ρεβίνθης, ο Δήμαρχος Σικίνου κ. Μαράκης, η Δήμαρχος Σίφνου κα Ναδάλη, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σιώτος και η Δήμαρχος Φολεγάνδρου κα Παπαδοπούλου.

Από πλευράς Δημάρχων Δωδεκανήσου, εκτός από τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κω, ο Δήμαρχος Αγαθονησίου, ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, ο Δήμαρχος Καλυμνίων, ο Δήμαρχος Κάσου, ο Δήμαρχος Λειψών, ο Δήμαρχος Λέρου, ο Δήμαρχος Νισύρου, ο Δήμαρχος Πάτμου, η Δήμαρχος Τήλου, ο Δήμαρχος Χάλκης και από την Κάρπαθο ο Αντιδήμαρχος κ. Μανωλάκης, λόγω απουσίας του Δημάρχου του νησιού στο εξωτερικό.

Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Ευστρατίου και οι Έπαρχοι Άνδρου κ. Λάσκαρης, Θήρας κ. Δαρζέντας, Καλύμνου κ. Μουσελλής, Καρπάθου κα Νικολαϊδου, Κέας-Κύθνου κ. Ευαγγέλου, Κω κ. Καμπανής, Μήλου κα Χωριανοπούλου, Πάρου κ. Μπίζας, Νάξου κ. Μαργαρίτης και Τήνου κα Δεληγιάννη-Άσπρου.

Το ραντεβού των Αυτοδιοικητικών ανανεώθηκε για την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα τη Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου, αφού είναι κοινή διαπίστωση όλων ότι η συχνή επικοινωνία των εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνει την αμεσότητα στην ανταλλαγή απόψεων και στο σχεδιασμό των δράσεων και των επόμενων ενεργειών.

(Visited 39 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*