«Ξεκλειδώνει» η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος

admin
07/09/2015 21:59
 
 
 

«Ξεκλειδώνει» η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος τα επόμενα πέντε χρόνια, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Κω, παρουσία του Α’ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans και του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ορόσημο για ένα νέο ξεκίνημα στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης για τη χώρα μας και κυρίως για τα νησιά που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος τους τελευταίους μήνες, χαρακτήρισε τη συνάντηση της Κω ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι από δω και στο εξής θα ξεκινήσει μια οργανωμένη και μεθοδική προσπάθεια, «έχοντας όλη την Ευρώπη στο πλευρό μας, για να στηριχθεί όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά η ευρωπαϊκή σταθερότητα συνολικά».

Σημειώνεται ότι το αίτημα για τη χρηματοδότηση της χώρας μας από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα κατέθεσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, για την οποία ο κ. Χατζημάρκος σχολίασε ότι «μέσα σε λίγες ημέρες έλαβε όλες εκείνες τις αποφάσεις για το πρόβλημα που δεν είχαν ληφθεί τους τελευταίους έξι μήνες». Μάλιστα, εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση του περιφερειάρχη με τον υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη όπου θα τεθεί προς συζήτηση και το μεταναστευτικό.

Επόμενο χρονικό ορόσημο για το μεταναστευτικό να είναι η 14η Σεπτεμβρίου οπότε το θέμα ανοίγει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Μέχρι τότε, ενδέχεται να έχει γίνει και η εκταμίευση των πρώτων κοινοτικών κονδυλίων, ύψους 33 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Αβραμόπουλο.

«Συμμετέχουμε με πρόταση και ετοιμότητα διαχείρισης ως Περιφέρεια, σε συνεννόηση και με τους άλλους ευρωπαϊκούς φορείς και οργανισμούς», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η χρηματοδότηση είναι προφανώς αναγκαία, όμως χρειάζεται ένα νέο σχέδιο και πάνω από όλα μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να σηκώσει όλο αυτό το διάστημα μόνη της, στις μικρές, αδύναμες πλάτες της, το βάρος του μεταναστευτικού».

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ανάγκη να προστατευτεί η ζωή των νησιών που αυτό το καλοκαίρι υπέστησαν το «τσουνάμι» της μεταναστευτικής κρίσης: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τους κατοίκους των νησιών μας, οι οποίοι έχουν επιδείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά, έναν απίστευτο ανθρωπισμό, μεγάλες αντοχές και μια μοναδική στάση απέναντι στο πρόβλημα, ενώ υποφέρουν και οι ίδιοι μετά από μια εξαετή οικονομική ύφεση. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τα νησιά μας, χωρίς λαϊκισμούς, με μεγάλη υπευθυνότητα και με σχέδιο που θα φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και για την χώρα μας και για την Ευρώπη […] Ο δικός μας σεβασμός απέναντι στο διεθνές δίκαιο είναι δεδομένος, όπως και η πίστη μας στις ανθρωπιστικές αξίες. Το έχουμε αποδείξει αυτό ως χώρα επανειλημμένως και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει».

 

 

(Visited 12 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*