Ευρεία σύσκεψη στην Κω για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

  •  
  •  
  •  

Τον Α’ Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans και τον Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο υποδέχθηκε σήμερα στην Κω ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Στην πολυμελή αντιπροσωπεία που μετέβη στην Κω σε αναζήτηση λύσης του οξύτατου προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, συμμετείχαν ακόμη ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωποι της Frontex και της Europol, καθώς και πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Δημόπουλο, τον αν. Υπουργό  Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Μουζάλα και τον αν. Υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Χρήστο Ζώη.

 

«Ενώνουμε δυνάμεις και εμπειρίες για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον»

Στην τοποθέτηση του, ο κ. Χατζημάρκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τοπική κοινωνία της Κω και στον τρόπο που στάθηκε απέναντι στο πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ απευθυνόμενος στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της στην Κω.

«Μέχρι σήμερα δώσαμε πολλές μάχες μόνοι μας, άλλες τις κερδίσαμε και άλλες τις χάσαμε. Τον πόλεμο όμως, χωρίς την Ευρώπη στο πλευρό μας, δεν έχουμε ελπίδα να τον κερδίσουμε. Το ότι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που κάναμε πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή σύντομα το πρόβλημα αυτό θα βρίσκεται στην αυλή του κάθε Ευρωπαίου, δεν μας χαροποιεί. Σήμερα είναι μια μέρα ελπίδας και μέρα ορόσημο για ένα νέο ξεκίνημα στο μεγάλο αυτό ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Ο χρόνος ανάληψης κοινής ευρωπαϊκής δράσης είναι χθες και ο τόπος είναι η Κως. Ενώνουμε χέρια, δυνάμεις και εμπειρίες για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον». ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του.

 

«Η Ευρώπη είναι σήμερα εδώ»

Την κοινωνία της Κω και γενικότερα τους Έλληνες πολίτες για τον ανθρωπισμό που επέδειξαν απέναντι στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχάρη ο κ. Timmermans, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα αποτύχουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, αν δεν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε στην Ευρώπη ενιαία πολιτική ασύλου».

«Η Ευρώπη είναι σήμερα εδώ» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος και έδωσε την διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, το βάρος του οποίου έχει πέσει κυρίως στα νησιά, οι κοινωνίες των οποίων καλούνται να το αντιμετωπίσουν με πενιχρά μέσα.

Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν εγκεκριμένα από την Ε.Ε. 442 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για την διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ ειδικά για την Κω τόνισε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξουν δράσεις και πρωτοβουλίες ταχύτατης διεκπεραίωσης της διαδικασίας ταυτοποίησης και άμεσης μεταφοράς εκτός νησιού, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το νησί από τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν καθημερινά.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 4 times, 1 visits today)