«Καμπανάκι κινδύνου» για εκατοντάδες έργα Δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ

admin
04/09/2015 08:37
 
 
 

Μπροστά σε έναν… διπλό κίνδυνο βρίσκονται οι δήμοι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει παράταση στο ΕΣΠΑ που λήγει στο τέλος του 2015.

Πρώτον, είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν εκατοντάδες έργα σε όλη τη χώρα, με τη ζημιά που θα προκληθεί να υπολογίζεται από 3,5 μέχρι και 5 δισ. ευρώ και δεύτερον, ενδέχεται να κληθούν οι δήμοι να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα για τα έργα αυτά.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) από 191 δήμους της χώρας, τα έργα που έχουν σταματήσει υπολογίζονται στα 459. Η εικόνα που θα διαμορφωθεί εκτιμάται ότι είναι πολύ χειρότερη όταν ολοκληρωθεί και η καταγραφή του συνόλου των έργων που έχουν σταματήσει.

 

Έχει ζητηθεί τελικά η παράταση του τρέχοντος ΕΣΠΑ;

Ερώτημα παραμένει το αν έχει ζητηθεί επίσημα από την απελθούσα κυβέρνηση η παράταση του ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου. Για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε να αποσταλεί επιστολή προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, από τους οποίους θα ζητείται να ενημερωθεί η ΚΕΔΕ για το αν έχει τελικά σταλεί από την κυβέρνηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα γραπτό αίτημα από τη χώρα μας, για την παράταση ολοκλήρωσης των έργων που χρηματοδοτούνται από το τρέχων ΕΣΠΑ.

Στο ίδιο έγγραφο η ΚΕΔΕ θα ζητά να ενημερωθεί, επίσης και για το πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση τους και αν θα υπάρξει παράταση. Σε διαφορετική περίπτωση, η μη συνέχιση των έργων εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα, προς την κατεύθυνση ξεμπλοκαρίσματος της χρηματοδότησης των έργων θα επιδιωχθεί να υπάρξει συνάντηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

 

(Visited 29 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*