Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου: «Να μην γίνουν τα νησιά φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες»

Newsroom
19/03/2020 00:39
 
 
 

 

Να ξεκινήσει άμεσα ο οργανωμένος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου, η οποία στηλίτευσε την επιλογή της περιφερειακής αρχής να εφαρμόσει τις επιταγές της Ε.Ε. και της κυβέρνησης.

Η περιφερειακή παράταξη του ΚΚΕ τονίζει ότι κανένα νησί δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμη φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες και καλεί τους νησιώτες να αντιδράσουν, καθώς γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι υγειονομικές μονάδες των νησιών (λόγω των τραγικών ελλείψεων που αντιμετωπίζουν) δεν δύνανται να ανταποκριθούν ούτε στις κανονικές, αλλά ούτε και στις τωρινές αυξημένες ανάγκες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου:
Η Περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου, με την στήριξη και της μείζονος αντιπολίτευσης, πήρε πάνω της την μεγάλη ευθύνη, να λύσει τα χέρια της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών «δομών φιλοξενίας» σε Κω και Λέρο. Αντί να πρωτοστατήσει και εξαιτίας της πανδημίας, για τον απεγκλωβισμό από τα νησιά των κατατρεγμένων θυμάτων της φτώχειας και των πολέμων, φρόντισε να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα Δωδεκάνησα, εφαρμόζοντας τις επιταγές της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Τα όποια στοιχειώδη μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που αφορούν την προστασία από την επιδημία του «νέου κορονοϊού» των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα hot spot των νησιών, δεν βελτιώνουν ουσιαστικά την κατάσταση. Είναι γνωστό ότι εκεί κυριαρχούν άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τεράστιος συγχρωτισμός και έλλειψη μέτρων υγιεινής.

Επιπρόσθετα, ο λαός των νησιών γνωρίζει πολύ καλά πόσο μεγάλες και τραγικές είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν τώρα στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών. Γνωρίζει πολύ καλά ότι εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών διαχρονικά, δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν ούτε σε κανονικές, αλλά ούτε και στις σημερινές αυξημένες ανάγκες.

Οι νησιώτες πρέπει να προβληματιστούν τι είναι καλύτερο για τους ίδιους και για τους πρόσφυγες – μετανάστες: η διατήρηση κλειστών ή ανοιχτών δομών στον τόπο τους ή αυτό που προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση: Να ξεκινήσει άμεσα ο οργανωμένος απεγκλωβισμός αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Ταυτόχρονα μέσα στα hot spot, απαιτείται η δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Απαιτείται να ληφθούν επίσης όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης. Είναι απαραίτητη η συχνή απολύμανση των χώρων, η εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά.
Το πρόσφατο περιστατικό της Τζιάς κατέδειξε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα ανατολικά νησιά, αλλά ολόκληρη την ΠΝΑι.

Για να μη γίνουν η Κως και η Λέρος ή οποιοδήποτε άλλο νησί μόνιμες φυλακές της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες, πρέπει ο νησιωτικός λαός να σταθεί απέναντι σ’ αυτές τις αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής και της κυβέρνησης. Να απαιτήσει την αποχώρηση της χώρας μας από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και του Δουβλίνου.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και όσοι στηρίζουν τον εγκλωβισμό των κατατρεγμένων στα νησιά, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες τόσο απέναντι στους εγκλωβισμένους που βρίσκονται στους καταυλισμούς, αλλά και απέναντι στους κατοίκους των νησιών.

(Visited 94 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*