Να μην “παγώσει” το μεταναστευτικό λόγω εκλογών ζητά ο Γ. Χατζημάρκος

admin
25/08/2015 1:15
  •  
  •  
  •  

Να μην ανασταλεί η υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί για την ανακούφιση του μεταναστευτικού προβλήματος στα νησιά, λόγω της προεκλογικής περιόδου, ζήτησε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε την ελπίδα του ότι – στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου που ξεκινά επίσημα την Παρασκευή – θα συνεχιστεί η συνεργασία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τους υπηρεσιακούς υπουργούς που θα αναλάβουν, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση μιας σειράς αποφάσεων που έχουν ληφθεί και έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα. «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει αποδείξει από την πρώτη στιγμή, ότι θέλει συνομιλητές, στην κοινή προσπάθεια διαχείρισης του σοβαρότερου και μεγαλύτερου ζητήματος που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νησιά μας, ενός ζητήματος που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την περιοχή μας, μαζί με όλα τα άλλα, και για τα επόμενα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Το βάρος στα Σώματα Ασφαλείας

Στις ενέργειες που έχουν συναποφασιστεί και θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση, είναι και η προμήθεια 10 ειδικών ηλεκτρονικών υπολογιστών Eurotag, οι οποίοι θα διατεθούν στα Σώματα Ασφαλείας για την ταυτοποίηση των μεταναστών. Η προμήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών (οι οποίοι είναι υπό την εποπτεία της Interpol και της Frontex) θα γίνει με δαπάνη εξ ολοκλήρου της Περιφέρειας, μετά από συνεννόηση με τα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, με τον Διευθυντή Προστασίας Συνόρων και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών. Η διάθεσή τους θα γίνει – μετά από υπόδειξη των Αστυνομικών Αρχών που έχουν πλήρη εικόνα των αναγκών που υπάρχουν – στα νησιά που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα εισόδου παράτυπων μεταναστών,.

Παράλληλα, πρέπει να υλοποιηθεί και η απόφαση ενίσχυσης των Σωμάτων Ασφαλείας με προσωπικό, για να επιταχυνθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης. Ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε ότι ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που ταυτοποιούνται ηλεκτρονικά είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον αριθμό εκείνων που καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα από 7 έως 14 Αυγούστου έφτασαν στα νησιά της Δωδεκανήσου 21.000 πρόσφυγες και μετανάστες, όσοι δηλαδή μπήκαν στην χώρα καθ’ όλη την διάρκεια του 2014!

 

«Ευρωπαϊκό πρόβλημα, ευρωπαϊκή και η λύση»

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, «η έξαρση των προσφυγικών ροών αναγκάζει και την Ε.Ε. να αναθεωρήσει την – μέχρι τώρα – μυωπική στάση της, τουλάχιστον απέναντι στους πρόσφυγες από την Συρία και συζητά την εξαίρεσή τους από την Συνθήκη του Δουβλίνου 2.

Ενδεικτική της «στροφής» της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στο πρόβλημα είναι και η πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ότι «αυτή δεν είναι μια Ευρώπη στην οποία θα ήθελα να ζήσω».

«Είναι μια εξαιρετική δήλωση, η οποία εκφράζει πλήρως τα αισθήματα όλων των Ελλήνων, τουλάχιστον ως προς το μεταναστευτικό. Είναι μια δήλωση που δείχνει ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και οι λύσεις πρέπει να δοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σχολίασε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «όσο η Ευρώπη στρουθοκαμηλίζει και θεωρεί το μεταναστευτικό ως πρόβλημα της Ελλάδας, το μόνο που καταφέρνει είναι να επιταχύνει τον χρόνο κατά τον οποίο θα βρει το πρόβλημα αυτό μέσα στην αυλή της».

 

«Το μεταναστευτικό απαιτεί αποφάσεις»

Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα νησιά το τελευταίο διάστημα λόγω της έξαρσης του φαινομένου, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι «το μεταναστευτικό απαιτεί αποφάσεις» και ότι «οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για λύσεις πραγματικές, μακριά από τον λαϊκισμό εκείνων που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα για να χαϊδέψουν τα αφτιά των αγανακτισμένων πολιτών».

Με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι η διάθεση πλοίων για την μεταφορά των μεταναστών στο κέντρο (πρόταση που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε υποβάλει στην κυβέρνηση από την αρχή του χρόνου) μπορεί να ανακουφίζει σε ένα βαθμό τα νησιά, ωστόσο δεν επαρκεί. Οι χώροι προσωρινής υποδοχής πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να διαμορφωθούν για το διάστημα που οι μετανάστες μένουν στα νησιά, μέχρι την μεταφορά τους στο κέντρο.

Καταλήγοντας, τόνισε πως «η στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι τέτοια που τιμά τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» και πρόσθεσε πως «αν η χώρα αποκτήσει κάποια μέρα ένα εθνικό σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής, θα έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους στον χώρο της αυτοδιοίκησης για να το υλοποιήσει».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 11 times, 1 visits today)