Στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος οι πρόσφυγες της Κω

admin
13/08/2015 13:32
 
 
 

Την συγχρηματοδότηση του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» που θα ελλιμενιστεί στην Κω για την εγκατάσταση και τη διαδικασία ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών αναλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, χωρητικότητας 2.500 ατόμων – που αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Κω αύριο Παρασκευή – θα εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους θα παρέχεται πλήρης σίτιση.

 

Συνεργασία Περιφέρειας και αρμόδιων κρατικών φορέων

Η οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας συμφωνήθηκε, μετά από επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η συνεργασία και ο συντονισμός δράσεων των δύο πλευρών για την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση του νησιού από τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών.

Μετά την επικοινωνία των κ.κ. Φλαμπουράρη και Χατζημάρκου, ακολούθησε σύσκεψη με την υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και υπηρεσιακούς παράγοντες για την οριστικοποίηση της απόφασης ναύλωσης του πλοίου, καθώς και η σχετική ανακοίνωση από τον υπουργό Επικρατείας στα ΜΜΕ.

Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε για την ναύλωση του πλοίου: «Από την πρώτη στιγμή έχουμε καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος. Μέχρι σήμερα έχουμε συμβάλει αποφασιστικά και εποικοδομητικά, τόσο με προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα που μας λύνουν τα χέρια στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε, όσο και οικονομικά, με τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουμε. Εκτός από την σημαντική συνδρομή μας για την συγχρηματοδότηση του πλοίου (υπενθυμίζω ότι από τον περασμένο Απρίλιο είχαμε ζητήσει εγγράφως από τους αρμόδιους υπουργούς την διάθεση ειδικού πλοίου, αποκλειστικά για τους πρόσφυγες και μετανάστες), η Περιφέρεια, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της, διαθέτει το σύνολο των πόρων που βρίσκονται στον κωδικό των εκτάκτων αναγκών, ποσό 100.000 ευρώ, για την κάλυψη των άμεσων και επειγουσών αναγκών των ανθρώπων αυτών, με την δέσμευση να ενισχύσουμε αυτόν τον κωδικό με επιπλέον πόρους. Ως Περιφέρεια, είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε και στην συνέχεια, στην επίλυση του προβλήματος, όπως κάναμε από την πρώτη μέρα, υπερβαίνοντας αρμοδιότητες, οικονομικές αντοχές και πολιτικό κόστος».

(φωτό: skai.gr)

 

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*