«Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου»: Αντίθετη στην αλόγιστη χρήση βιομηχανικών ανεμογεννητριών

Newsroom
07/02/2020 13:17
 
 
 

 

Τις προτάσεις τους επί του θέματος «Κλιμάκωση ενεργειών για την προστασία των νησιών από τις συνέπειες της δρομολογούμενης εγκατάστασης βιομηχανικών ανεμογεννητριών» (το οποίο συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο) έδωσαν στη δημοσιότητα ο Χαράλαμπος Κόκκινος (Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ρόδου, επικεφαλής της παράταξης «Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου» και Αντιπρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου Ε.Ν.Π.Ε.) και η Αναστασία Γαμπιεράκη (Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Καλύμνου).

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι, αρχικά, ξεκαθάρισαν ότι στηρίζουν αναπτυξιακές δράσεις που σέβονται το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, παρόλα αυτά τάχθηκαν αντίθετοι στην αλόγιστη εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά.

Επίσης, πρότειναν την αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου, την εξέταση από αρχιτεκτονικές επιτροπές των εταιρειών που προτίθενται να εγκαταστήσουν βιομηχανικές ανεμογεννήτριες, την αξιοποίηση βραχονησίδων και μικρών ακατοίκητων νησιών και την στήριξη από την Περιφέρεια όσων έχουν καταθέσει προσφυγές.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της παράταξης «Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου»:

Με αφορμή τη συζήτηση στην Ημερήσια Διάταξη της 1ης Συνεδρίασης του Π.Σ. Νοτίου Αιγαίου με θέμα «Κλιμάκωση ενεργειών για την προστασία των νησιών από τις συνέπειες της δρομολογούμενης εγκατάστασης βιομηχανικών ανεμογεννητριών» οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος – Αναστασία Γαμπιεράκη κατέθεσαν τις παρακάτω προτάσεις:
*Στηρίζουμε τις δράσεις που προωθούν την ανάπτυξη με τη βασική προϋπόθεση να σέβονται το περιβάλλον και τις απόψεις – θέσεις των τοπικών κοινωνιών.
*Η αλόγιστη εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανεμογεννητριών στα νησιά μας, μας βρίσκει αντίθετους και στηρίζουμε τις δημοκρατικές θέσεις που εκφράζονται από τις αποφάσεις του Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους κατοίκους των νησιών μας που διατύπωσαν δίκαιες αντιρρήσεις στην κατάσταση που “κάποιοι” δρομολογούν.

Προτείνουμε:

*Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να μην υπάρχουν «παραθυράκια» και ερμηνείες που θα οδηγήσουν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση των νησιών μας.
*Οι εταιρείες που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν για εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανεμογεννητριών να εξετάζονται και από αρχιτεκτονικές επιτροπές.
*Να αξιοποιηθούν οι χώροι για Α.Π.Ε. σε εκατοντάδες βραχονησίδες και μικρά ακατοίκητα νησιά.
*Να στηρίξει η Π.Ν.Α. αυτούς που έχουν προσφύγει και προασπίζονται το περιβάλλον που κληρονομήσαμε και θέλουμε να μεταβιβαστεί ακέραιο στις επόμενες γενιές.

(Visited 34 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*