Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα συναντήθηκε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος

admin
04/08/2015 22:54
 
 
 

Υδατοδρόμια, θεσμικό πλαίσιο λιμένων και ενδοκυκλαδικές συνδέσεις ήταν τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.

Στην συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Ναυτιλίας συμμετείχαν ο Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Δημήτρης Σκιαδάς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

 

Συνεργασία Περιφέρειας – Υπουργείου για τα υδατοδρόμια

Για τη στενή συνεργασία Περιφέρειας και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, προκειμένου να επιταχυνθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα νησιά να αποκτήσουν υδατοδρόμια όσο το δυνατόν πιο σύντομα, δεσμεύθηκε ο κ. Δρίτσας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας υιοθέτησε πλήρως τον σχεδιασμό της και τον στόχο της για τη λειτουργία όσο γίνεται περισσότερων υδατοδρομίων εντός του 2016.

 

Επιτακτική η νομιμοποίηση των λιμανιών

Εκτενής συζήτηση έγινε και για το μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα της νομιμοποίησης των λιμανιών, ζήτημα το οποίο αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς διαθέτει 115 λιμάνια (εκ των οποίων 2 είναι διεθνούς σημασίας, 4 εθνικής, 3 μείζονος και 106 τοπικής σημασίας).

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι η διευθέτηση του συγκεκριμένου θέματος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη δρομολόγηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών κι επανέλαβε την πρόταση του (την οποία είχε καταθέσει και πέρυσι στην τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας) να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα απλοποιεί και θα επιταχύνει την διαδικασία νομιμοποίησης των λιμανιών.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, ο περιφερειάρχης διατύπωσε την προθυμία του για συνεργασία με το υπουργείο στο θέμα αυτό, με όλους τους δυνατούς τρόπους και παρότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας συμφώνησε στην ανάγκη έναρξης της διαδικασίας χάραξης ενός οδικού χάρτη νομιμοποίησης των λιμένων, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και στην ανάγκη προετοιμασίας νομοθετικών παρεμβάσεων προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που σήμερα παρεμβάλλονται στην εν λόγω διαδικασία. Επιπλέον, δεσμεύτηκε να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση, ζητώντας τη συνδρομή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

 

Ενδοκυκλαδικές συνδέσεις και αφαλατώσεις

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στην συνάντηση ήταν και το πρόβλημα των ενδοκυκλαδικών συνδέσεων, με τη διαδικασία αναζήτησης δεύτερου σκάφους να είναι σε εξέλιξη.

Τέλος, οι κ.κ. Δρίτσας και Χατζημάρκος συμφώνησαν να υπάρξει προσεχώς και νέα συνάντηση, ειδικά για το θέμα των αφαλατώσεων στα άνυδρα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*