Αναβάθμιση του ρόλου των Περιφερειών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών φέρνει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων

symi plimmira
Newsroom
10/01/2020 13:34
 
 
 

 

Σε διαδοχικές, κυβερνητικού επιπέδου, συσκέψεις σχετικά με το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων, όσον αφορά στην Πολιτική Προστασία και το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, συμμετείχε χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Ειδικότερα, χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσίασε το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΤΠ), που ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Τι αλλαγές φέρνει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχουν στο εξής οι Περιφέρειες στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη διαχείριση κρίσεων, μέσω του ορισμού περιφερειακού συντονιστή από τον εκάστοτε περιφερειάρχη. Ο περιφερειακός συντονιστής θα είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και θα προΐσταται όλων των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται (δασαρχεία, πυροσβεστική, αστυνομία κ.α.).

Επίσης, σε κάθε περιφέρεια θα δημιουργηθεί Κέντρο Επιχειρήσεων που θα διαθέτει τα πλέον σύγχρονα μέσα επικοινωνίας κ.ά. Το κέντρο αυτό θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο αυτό, θα μπορεί πλέον μια περιοχή να κηρυχθεί σε «ειδική κινητοποίηση επαπειλούμενου κινδύνου» ενόψει δυσμενών καιρικών φαινόμενων κ.α., ώστε έγκαιρα να λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή καταστροφών. Το παράδειγμα της γέφυρας στην θέση Χαράκι στην Ε.Ο. Ρόδου-Λίνδου, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Χατζημάρκος παρουσιάστηκε ως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση «επαπειλούμενου κινδύνου».

Συγκρότηση Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου

Παράλληλα, συγκροτείται Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος, καθώς και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ή της Ένωσης Περιφερειών (ανάλογα την περίσταση).

Η Επιτροπή αυτή, αν αξιολογεί ένα έργο ότι είναι έκτακτη ανάγκη ή ειδικής κινητοποίησης και κριθεί ως κατεπείγον και άμεσα υλοποιήσιμο, τότε θα αδειοδοτείται από τη Γ.Γ.Π.Π. εντός 90 ημερών κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας. Τα έργα αυτά θα αφορούν αποκλειστικά, αντιπλημμυρικά, συντήρηση δασικών δρόμων, καθαρισμούς και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε τους περιφερειάρχες ότι έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση που απαιτείται προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Περιφερειών σε μέσα και να μπορούν να ανταποκριθούν στον νέο, αναβαθμισμένο αυτό ρόλο τους.


Εκπρόσωποι του Ν. Αιγαίου στην παρουσίαση του σχεδίου διαχείρισης του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού

Επιπλέον, χθες το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών, έγιναν διαδοχικές συναντήσεις κυβερνητικού κλιμακίου με τους βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους όλης της χώρας για να παρουσιαστεί το σχέδιο διαχείρισης του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού.

Στην σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, από το Νότιο Αιγαίο συμμετείχαν οι βουλευτές Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρος Κω Θεοδόσης Νικηταράς και (τηλεφωνικά) ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας.

Από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου Πάτροκλος Γεωργιάδης και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ο κ. Στεφανής παρουσίασε το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών το οποίο προβλέπει:
*Δίκαια κατανεμημένο γεωγραφικό και πληθυσμιακό αποτύπωμα 1% (ανά Περιφέρεια της ενδοχώρας).
*Μεταφορά 20.000 ΠΤΧ σε δομές της ενδοχώρας (από τον Ιούλιο του 2019 έχουν μεταφερθεί 21.341 άτομα).
*Έναρξη λειτουργίας νέων δομών στο εσωτερικό (από το τέλος Φεβρουαρίου 2020).
*Έναρξη λειτουργίας νέων πολυλειτουργικών δομών στα νησιά (από το τέλος Ιουλίου 2020).


Από την πλευρά του, ο κ. Χατζημάρκος, παρουσίασε το παράδειγμα του Νοτίου Αιγαίου, ως χαρακτηριστικό επιτυχημένης διαχείρισης του ζητήματος, με αποτέλεσμα, μετά την έκρηξη των ροών του 2015, να ακολουθήσουν τρεις συνεχόμενες χρονιές ιστορικών ρεκόρ στον τουρισμό.

Ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να υπάρχει σχέδιο παντού, συνεχής έλεγχος στο αν το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται ορθά και φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και διόρθωση όπου τυχόν αποτυγχάνει στους στόχους του.

(Visited 60 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*