Ομιλία Χατζημάρκου σε ημερίδα για τη φορολογική διοίκηση

admin
27/07/2015 08:35
 
 
 

Την ανάγκη της φορολογικής αποκέντρωσης, η οποία συνιστά «προαπαιτούμενο» για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, επεσήμανε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος στην ημερίδα που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, με θέμα «Φορολογική Διοίκηση – Προκλήσεις Φορολογικών Μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσον η πάταξη της φοροδιαφυγής μπορεί να αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα της χώρας, το οποίο – όπως είπε – δεν είναι οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό, με τη λύση του να περνά μέσα από την αλλαγή μοντέλου διοίκησης και παραγωγικού μοντέλου και την παράλληλη αλλαγή νοοτροπίας τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, όσο και εκλογικού σώματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειάρχης επανέλαβε την πρότασή του περί φορολογικής αποκέντρωσης σε συνάρτηση με την οικονομική και πολιτική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας (κι όχι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα).

«Δεν θα υπάρχει πια το άλλοθι της κεντρικής διοίκησης για να καλύψει την αποτυχία μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να σχεδιάσει, να φορολογήσει, να υλοποιήσει και να κριθεί από τον βαθμό υλοποίησης του προγράμματός της. Οι πολίτες από την πλευρά τους, θα πρέπει σκεφτούν πολύ καλά ποιος θα τους φορολογήσει και θα αξιοποιήσει τους φόρους που θα εισπράξει» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και κατέληξε: «Κανένας αιρετός με άλλοθι. Όταν αυτό θα γίνει πραγματικότητα, τότε, μαζί με τους αιρετούς θα ωριμάσει και το εκλογικό σώμα. Αν δεν γίνει αυτό, δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από το τέλμα».

(Visited 17 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*