Άνεμοι 10 μποφόρ θα «σαρώσουν» τα πελάγη – Τι συμβουλεύει η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας

kymata 29 dekemvrios 2016 1
Newsroom
04/01/2020 12:11
  •  
  •  
  •  

 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και θυελλώδεις ανέμους (ως 10Β τοπικά τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου) από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής ως και την Τρίτη 7 Ιανουαρίου προβλέπει το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συνιστά στους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες προστασίας (πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων):

*Να ελέγχουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιώνονται για την ομαλή λειτουργία τους.
*Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας
*Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
*Να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
*Να ελέγχουν αναρτημένες πινακίδες.
*Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα.
*Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
*Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.
*Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
*Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, ενημερώνει ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας υπάρχουν αναρτημένες οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς και από έκτακτα φαινόμενα καταστροφών (φυσικών και τεχνολογικών) και σχετικές πληροφορίες, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση τους.

Τέλος, πληροφορεί ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχει αναρτημένο έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές. Το κείμενο περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από κινδύνους όπως οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, οι δασικές πυρκαγιές, τα έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά..

(Visited 406 times, 1 visits today)