Επιμελητήριο Κυκλάδων προς τους βουλευτές του Αιγαίου για το μειωμένο ΦΠΑ: «Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων»

admin
10/07/2015 23:11
 
 
 

Επιστολή σχετικά με την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά έστειλε το Επιμελητήριο Κυκλάδων στους βουλευτές του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, ζητώντας τους «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στις νησιωτικές κοινωνίες που εκπροσωπούν, των οποίων τα δικαιώματα οφείλουν να προασπίζουν».

Το Επιμελητήριο χαρακτηρίζει άδικο αυτό το μέτρο και τονίζει ότι «δεν αποτελεί μια συνήθη “ευνοϊκή” φορολογική ρύθμιση, αλλά ανάγκη για τα νησιά», στα οποία επικρατούν ανισότητες σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Μάλιστα, αμφισβητεί το υποθετικό προσδοκώμενο όφελος που αναμένουν οι δανειστές από την αύξηση του νησιωτικού ΦΠΑ (θεωρώντας ότι ενδεχόμενος στόχος μπορεί να είναι η μείωση της ανταγωνιστικότητας των νησιών στον τομέα του τουρισμού).

Σημειώνεται ότι η επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων εστάλη στους βουλευτές Δωδεκανήσου Εμμανουήλ Κόνσολα, Ηλία Καματερό, Δημήτριο Γάκη, Δημήτριο Κρεμαστινό και Νεκτάριο Σαντορινιό, στους βουλευτές Κυκλάδων Νικόλαο Συρμαλένιο, Ιωάννη Βρούτση, Αντώνιο Συρίγο και Νικόλαο Μανιό, στους βουλευτές Λέσβου Ιωάννη Ζερδελή, Χαράλαμπο Αθανασίου και Σταύρο Τάσσο, στον βουλευτή Σάμου Δημήτριο Σεβαστάκη και στους βουλευτές Χίου Παναγιώτη Μηταράκη και Ανδρέα Μιχαηλίδη.

 

Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Κύριοι Βουλευτές,

Οι ανισότητες που επικρατούν στα νησιά μας σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, στο οποίο οι εκλεγμένοι βουλευτές από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να δώσουν λύση. Την τελευταία πενταετία, εξαιτίας της κρίσης, αυτές οι ανισότητες έχουν δυστυχώς διευρυνθεί. Το ζήτημα έχει αναλυθεί επανειλημμένα και δεν κρίνεται σκόπιμο να αναλυθεί ξανά στην παρούσα επιστολή. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε το θέμα των ελλιπών ακτοπλοϊκών συνδέσεων – ιδιαίτερα των ενδοκυκλαδικών – ακόμα και αυτή τη στιγμή που βρισκόμαστε εν τω μέσω της τουριστικής περιόδου, υπενθυμίζοντας ότι, μέχρι προ ολίγων ημερών, η πρωτεύουσα του Νομού ήταν αποκομμένη από τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.

Οι λόγοι για τους οποίους εφαρμόσθηκε ο μειωμένος Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας όχι μόνο συνεχίζουν να υφίστανται, αλλά είναι ακόμα πιο έντονοι σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αλλά και ότι το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών δεν αποτελεί μια συνήθη «ευνοϊκή» φορολογική ρύθμιση, αλλά ανάγκη για τα νησιά μας, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τη θέση μας ότι δεν έπρεπε να θιγεί, αλλά να υπάρξει δέσμευση για τη διατήρησή του.

Καλούμε όλους τους βουλευτές του Αιγαίου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στις νησιωτικές κοινωνίες που εκπροσωπούν, των οποίων τα δικαιώματα οφείλουν να προασπίζουν. Αναγνωρίζουμε πως η Κυβέρνηση βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και καλείται να κάνει πολύ προσεκτικές κινήσεις για τη σωτηρία της χώρας. Παράλληλα αμφισβητούμε το υποθετικό προσδοκώμενο όφελος που αναμένουν οι δανειστές από την αύξηση του νησιωτικού Φ.Π.Α. και θεωρούμε ότι είτε δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του θέματος, είτε δε θέλουν σκόπιμα να αντιληφθούν, με στόχο ενδεχομένως να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των νησιών στον τομέα του τουρισμού.

Προτείνουμε, λοιπόν, εάν – αφού εξαντληθεί κάθε δυνατότητα – δεν καταστεί δυνατό να αποσυρθεί αυτή η εντελώς άδικη πρόταση, τουλάχιστον να αντικατασταθεί με ισοδύναμα προσωρινά μέτρα που παρότι θα διατηρούν την ανισότητα όλων αυτών των χρόνων, δεν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Διότι, θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι αν το καθεστώς του μειωμένου νησιωτικού Φ.Π.Α. καταργηθεί, δεν πρόκειται να επανέλθει και παράλληλα, πιθανόν να ανοίξει ο δρόμος για αντίστοιχη κατάργηση και άλλων ευνοϊκών μέτρων, που έχουν κατοχυρωθεί μετά από μακροχρόνιες διεκδικήσεις.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Ρούσσος

 

 

 

(Visited 10 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*