Γ. Χατζημάρκος: «Σταυροδρόμι ενεργειακών ευκαιριών και κινδύνων το Νότιο Αιγαίο»

Άκης Αξαόπουλος
04/10/2019 14:05
 
 
 

 

Χαιρετισμό στην έναρξη του διήμερου Πανευρωπαϊκού Forum για την καθαρή ενέργεια στα νησιά, που διοργανώνει στη Ρόδο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) απηύθυνε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος είχε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νικόλαο Μπουλαξή και την Γ.Γ. Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου.

Το Forum, στο οποίο συμμετέχουν ρυθμιστικές αρχές κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των αρμόδιων φορέων του ελληνικού και ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα, έχει στόχο να αναδειχθούν οι καινοτόμες και πρωτοποριακές πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα στα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα των νησιών της και να εξαχθούν συμπεράσματα και πολιτικές που οδηγούν στην ενεργειακή απεξάρτηση των νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων της χώρας αλλά και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντικό όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του Forum, ο κ. Χατζημάρκος – αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΡΑΕ για την επιλογή της Ρόδου ως τόπου διεξαγωγής του – αναφέρθηκε στις προκλήσεις της περιόδου σε ό,τι έχει να κάνει με τα ενεργειακά θέματα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

«Μοιάζει με σταυροδρόμι Ευκαιριών και Κινδύνων το Νότιο Αιγαίο, αφού η ενεργειακή του προοπτική είναι η τεράστια ευκαιρία αλλά ταυτόχρονα η ίδια προοπτική μπορεί να είναι και ένας μεγάλος περιβαλλοντικός κίνδυνος. Η ισορροπία μεταξύ αξιοποίησης κάθε ανανεώσιμης πηγής ενέργειας και προστασίας της ταυτότητας κάθε νησιού, παραμένει ζητούμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συνεργασία του Περιφερειάρχη συνεχίστηκε στο γραφείο του με την κα Σδούκου, με τη συμμετοχή του δημάρχου Ρόδου κ. Καμπουράκη, του Εντεταλμένου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη και του αντιδημάρχου Οικονομικών Τηλέμαχου Καμπούρη.

Τα θέματα που τέθηκαν ήταν η ενεργειακή επάρκεια των νησιών, καθώς και η θεσμική θωράκιση της στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφού σε πολλά σημεία το θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται επικαιροποίηση. Εξετάσθηκε, επίσης, η πορεία του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος δεσμεύτηκε να αυξήσει το ποσό με το οποίο η Περιφέρεια χρηματοδοτεί το παραπάνω πρόγραμμα, στην περίπτωση που οι σχετικές προτάσεις που θα κατατεθούν απορροφήσουν τον ήδη εγκεκριμένο από την Περιφέρεια προϋπολογισμό. Συμφωνήθηκε, τέλος, μεταξύ της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας, του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου Ρόδου να ξεκινήσουν από κοινού πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης.

(Visited 31 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*