Διανομή τροφίμων σε άπορους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου

admin
18/06/2015 09:07
 
 
 

Ανακούφιση σε εκατοντάδες πολίτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, θα προσφέρει η εφαρμογή του προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους».

Την υλοποίηση του προγράμματος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσαν χθες, σε συνέντευξη τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Ζωγραφίδης και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη.
Να σημειωθεί πως προχθές πραγματοποιήθηκε και σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.
Όπως επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου οι ωφελούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους από την 1η μέχρι και την 31η Ιουλίου.
«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετέχει στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την παροχή βοήθειας στους απόρους. Η προσπάθεια για τη συμμετοχή ξεκίνησε εδώ και μήνες. Μαζί με την κ. Γιασιράνη συμμετείχαμε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί ενημερωθήκαμε από την κ. Φωτίου για τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν. Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν υποβληθεί δύο προτάσεις που αφορούν τη διανομή τροφίμων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και οι οποίες εγκρίθηκαν», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Ζωγραφίδης και πρόσθεσε πως το ύψος του προγράμματος θα φθάσει τα 135 εκατομμύρια ευρώ.
«Η Περιφέρεια έχει δημιουργήσει σχήματα στα οποία μετέχουν Δήμοι, μητροπόλεις, άτυπα κοινωνικά δίκτυα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Από όλους αυτούς τους φορείς θα αντλήσουμε τα στοιχεία των δικαιούχων. Για πρώτη φορά εκτός από την παροχή τροφίμων θα υλοποιηθούν και άλλες δράσεις. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην μεταφορά των τροφίμων στους δύο νομούς. Για τις Κυκλάδες προτείναμε να καταστούν σημεία διανομής η Νάξος, η Σύρος, η Θήρα, η Άνδρος και η Μήλος. Στα Δωδεκάνησα έχουν υποβληθεί αιτήσεις από αρκετούς δήμους», δήλωσε ο κ. Ζωγραφίδης που εξήρε την προσπάθεια που κατέβαλε η κ. Χαρούλα Γιασιράνη για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.
«Πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω του οποίου θα διανεμηθούν τρόφιμα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή θέση. Το υπουργείο έτρεξε πολύ γρήγορα τις διαδικασίες . Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα αναρτηθεί η σχετική πρόσκληση για το διαγωνισμό που αφορά την προμήθεια των τροφίμων που θα δοθούν στους δικαιούχους δηλαδή στους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Θα τύχουν στήριξης και άτομα που δεν έχουν όλες τις προϋποθέσεις. Οι δικαιούχοι θα παίρνουν τρόφιμα, παιδικές τροφές ακόμη και είδη υγιεινής και καθαριότητας μέχρι και πάνες για τα μωρά», εξήγησε η κ. Χαρούλα Γιασιράνη και συμπλήρωσε πως όσοι δεν έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν ως κανονικοί δικαιούχοι στο πρόγραμμα θα μπορούν να γευματίζουν στα συσσίτια.
Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος τόνισε πως θα υπάρξει και μέριμνα για τα παιδιά- μέλη φτωχών οικογενειών.
«Έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα φαινόμενα ακραίας φτώχειας σε μαθητές. Για το λόγο αυτό θα παρέχονται γεύματα στα σχολεία για όλα τα παιδιά», τόνισε η κ. Γιασιράνη.
Για το έτος 2015 την ευθύνη για την προμήθεια των τροφίμων θα έχει το αρμόδιο υπουργείο. Από το 2016 και μετά θα ασχοληθούν με το θέμα οι Περιφέρειες και οι Δήμοι που μετέχουν στο πρόγραμμα.
«Χθές στη σύσκεψη παρατηρήσαμε πως η συμμετοχή ήταν μεγάλη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Θέσαμε σθεναρά το θέμα της νησιωτικότητας. Μιλήσαμε για τα προβλήματα που υπάρχουν. Βρήκαμε καλούς ακροατές. Το μητρώο θα ανοίξει αρχές Ιουλίου. Αιτήσεις θα υποβάλλονται και στα ΚΕΠ», τόνισε η κ. Χαρούλα Γιασιράνη που αναφέρθηκε και στην άριστη συνεργασία που έχει με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλία Ζωγραφίδη.
Οπως ανακοινώθηκε και από το υπουργείο, η προκήρυξη των προμηθειών θα γίνει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ώστε έως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και τον Οκτώβριο να γίνει η πρώτη διανομή που θα περιλαμβάνει νωπά κρέατα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, βρεφικές τροφές, είδη και προϊόντα γενικής καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής.
Ακόμη, έως τις 26 Ιουνίου, θα σταλούν υπογεγραμμένα τα Πρωτόκολλα Συνεργασίας των Κοινωνικών Συμπράξεων. Μέσα σε αυτά θα περιλαμβάνονται δήμοι, ΜΚΟ, μητροπόλεις και άτυπες κοινωνικές δομές. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 135 εκατ. ευρώ.
Από το σύνολο του προϋπολογισμού, το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου την προκήρυξη των προμηθειών για τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα 105 εκατ., θα διενεργηθούν αποκεντρωμένες προμήθειες από τις Κοινωνικές Συμπράξεις, ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές αγορές.
Μέρος των τροφίμων θα διατεθούν για την ενίσχυση των συσσιτίων για τους άστεγους, στους οποίους θα παρέχονται είδη προσωπικής υγιεινής σε ατομική συσκευασία.

 Πηγή: dimokratiki.gr

(Visited 25 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*