Με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο συναντήθηκαν οι περιφερειάρχες

admin
15/06/2015 09:17
 
 
 

Η διαχείριση των ροών προσφύγων και το μεταναστευτικό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των περιφερειαρχών με τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, εκπροσωπώντας μια από τις Περιφέρειες της χώρας που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Ο κ. Χατζημάρκος απευθυνόμενος στον κ. Αβραμόπουλο, περιέγραψε την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο Νότιο Αιγαίο, νησιά του οποίου (π.χ. Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Λέρος, Σύμη, Τήλος, Κως και Ρόδος) δέχονται το 1/3 του συνόλου των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στην χώρα, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που θα δώσουν στις Περιφέρειες δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

 

Κονδύλια για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι στο πλαίσιο ελέγχου του προβλήματος, έχει ήδη επιτευχθεί ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης της Frontex (κάτι που σημαίνει άμεση ενίσχυσή της με πλωτά και εναέρια μέσα, σε συνάρτηση με την άμεση δράση κατά των διακινητών), ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να κατευθύνει κονδύλια, όχι μόνο προς την κεντρική εξουσία, αλλά και προς τις περιφέρειες και στους δήμους για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, τα οποία μπορεί να ανέλθουν ακόμη και το ύψος των 500 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, προκειμένου να καταρτιστούν άμεσα και να υποβληθούν σχέδια προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα επιτρέψουν την άμεση απορρόφηση και αξιοποίηση της ευρωπαϊκής στήριξης, υποσχόμενος κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση και την όσο το δυνατόν συντομότερη έγκριση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα υποβληθούν.

Επιπλέον, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη την ανάγκη δημιουργίας ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, η χρηματοδότηση των οποίων θα καλυφθεί από πόρους του Ευρωπαϊκού Διαρθρωτικού και Επενδυτικού Ταμείου.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, η μοναδική ανοιχτή δομή στο Νότιο Αιγαίο είναι αυτή που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια από ίδιους πόρους στη Λέρο, ενώ από ίδιους πόρους χρηματοδοτούνται και οι εγκαταστάσεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας.

Ύπαρξη θεσμικού ελλείμματος

Ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε η χρηματοδότηση προς τις Περιφέρειες να είναι εκτός του ΠΕΠ και απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι μόνο έτσι θα υπάρξει ελπίδα για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέδειξε και το θεσμικό έλλειμμα που υπάρχει, καθώς η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει υπερβεί τα όρια των αρμοδιοτήτων της, αναλαμβάνοντας ρόλους και πρωτοβουλίες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειών.

«Οι Περιφερειάρχες στο μεταναστευτικό, παίζουν το ρόλο του αερόσακου, που αν ανοίξει, πέφτουν όλοι πάνω του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για την άμεση ενίσχυση της Frontex την οποία χαρακτήρισε κρίσιμο παράγοντα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

 

 

(Visited 15 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*