Επί ξυρού ακμής το τρέχον ΕΣΠΑ – Επείγον έγγραφο Χατζημάρκου στον αρμόδιο υπουργό

admin
10/06/2015 14:34
 
 
 

Την ανησυχία του σχετικά με την ομαλή πορεία υλοποίησης έργων που είναι ενταγμένα στο τρέχον ΕΣΠΑ εκφράζει ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με επείγον έγγραφο του προς τον αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη.

Παρόλο που το εν εξελίξει ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται στο τέλος τους τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει, δεν έχουν ακόμη υποβληθεί στην Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων οι πίνακες με τις προτεινόμενες πιστώσεις για το έτος 2015, για τις Συλλογικές Αποφάσεις Έργων (ΣΑΕ) 045/9, 071/9 και 076/9, προκειμένου να εγκριθούν.

Έτσι, παρατηρείται καθυστέρηση στη χρηματοδότηση των έργων που είναι εγγεγραμμένα στις παραπάνω ΣΑΕ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην απρόσκοπτη υλοποίησή τους και να είναι ορατός ο κίνδυνος της μη έγκαιρης ολοκλήρωσή τους στα χρονικά πλαίσια του τρέχοντος ΕΣΠΑ, με συνέπεια την απώλεια της χρηματοδότησής τους από το Πρόγραμμα.

Στο έγγραφο του κ. Χατζημάρκου αναφέρεται η χαρακτηριστική περίπτωση του έργου της κατασκευής του ΧΥΤΑ Νάξου, στον ανάδοχο του οποίου οφείλεται το ποσό του 1,0 εκατ. ευρώ για εργασίες που έχουν εκτελεστεί και πιστοποιηθεί και δεν μπορεί να καταβληθεί λόγω έλλειψης πιστώσεων.

Ο περιφερειάρχης ζητά την άμεση ανταπόκρισή του αρμόδιου υπουργού, προκειμένου οι προαναφερθείσες ΣΑΕ να προταθούν και να εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υλοποίηση των εγγεγραμμένων σε αυτές έργων.

 

Αναλυτικά, το έγγραφο με θέμα «Επίσπευση διαδικασία έγκρισης πιστώσεων έτους 2015 έργων ΕΣΠΑ» έχει ως εξής:

Με δεδομένη τη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε σχετικά με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς , θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει δεν έχουν ακόμη υποβληθεί στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων οι πίνακες με τις προτεινόμενες πιστώσεις για το έτος 2015 για τις ΣΑΕ 045/9, 071/9 και 076/9 προκειμένου να εγκριθούν.

Η δυσκολία που εμφανίζεται στη χρηματοδότηση των εγγεγραμμένων έργων στις παραπάνω ΣΑΕ δημιουργεί προβλήματα στην απρόσκοπτη υλοποίηση τους, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης τους, με συνέπεια την απώλεια της χρηματοδότησης τους από το ΕΣΠΑ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο έργο της κατασκευής του ΧΥΤΑ Νάξου οφείλεται στο ανάδοχο ποσό περίπου 1,0 εκ. ευρώ για εργασίες που έχουν εκτελεστεί και πιστοποιηθεί και δεν μπορούν να καταβληθούν λόγω έλλειψης διαθέσιμης πίστωσης. Επίσης δεν υπάρχει εγκεκριμένη πίστωση για την παρακατάθεση του ποσού των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Κέας (περίπου 135 χιλ. ευρώ), με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η έναρξη της υλοποίησης του ΧΥΤΑ για την οποία έχει υπογραφεί σύμβαση από τις 16-5-2014.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω παρακαλούμε για την άμεση απόκριση σας προκειμένου να προταθούν και στη συνέχεια να εγκριθούν οι εν λόγω ΣΑΕ το συντομότερο δυνατό.

Τα στελέχη της ΕΥΔ είναι στη διάθεση σας για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση.

 

(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*