Ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

fpa
admin
28/05/2015 11:59
 
 
 

Κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ή/και την επιβολή πρόσθετων φόρων σε είδη ένδυσης, υπόδησης, διατροφής κ.λπ. είναι ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης, οι φορείς και οι πολίτες του νησιού.

Αυτό εκφράζεται στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που δόθηκε στη δημοσιότητα, στο οποίο επαναλαμβάνονται οι λόγοι που επιβάλλουν τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και οι ολέθριες συνέπειες που θα επιφέρει η μείωση τους.

Στο ίδιο ψήφισμα ζητείται από τους βουλευτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να τηρήσουν τη δημόσια δέσμευσή τους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον σχετικό Νόμο, καθώς και από την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, να προβούν στην πραγματοποίηση των αναγκαίων ενεργειών προκειμένου να προστατευθεί ο νησιωτικός χώρος.

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας έχει ως εξής:

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι φορείς και οι πολίτες της Σύρου εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεση τους στο ενδεχόμενο αύξησης του Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου ή/και την επιβολή πρόσθετων φόρων σε είδη ένδυσης, υπόδησης, διατροφής κ.λπ.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν προνόμιο για τις νησιωτικές περιοχές, εφόσον καθορίζονται από τις Συνθήκες Προσχώρησης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έρχονται να ισορροπήσουν τις ανισότητες συγκριτικά με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Ενδεχόμενη κατάργησή τους ουσιαστικά καταστρατηγεί το άρθρο 101 του Συντάγματος.

Κάθε νησί, το οποίο αποτελεί τουριστικό ή μη προορισμό, έχει υψηλό κόστος διαβίωσης, αυξημένο κόστος στη μεταφορά των καταναλωτικών αγαθών καθώς και περιορισμένες έως ανύπαρκτες υποδομές στον Τομέα της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας. Οι συνθήκες διαβίωσης το χειμώνα για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών είναι αντίξοες, αφού βιώνουν την απομόνωση και κατά συνέπεια είναι άτοπη και άστοχη η ταύτισή τους μόνο με την καλοκαιρινή περίοδο.

Ενδεχόμενη απόφαση κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ή/και επιβολής πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων σε βασικά είδη, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση τις τοπικές οικονομίες και τον τουρισμό μας, καθώς τέτοιου είδους ενέργειες λειτουργούν ενάντια στην κατοχυρωμένη νησιωτικότητα.

Τα τουριστικά νησιά στηρίζουν μεταξύ άλλων, την οικονομία των νησιών της άγονης γραμμής, εφόσον αυτά είναι προμηθευτές σε πρώτες ύλες και τουρισμό, και συνεισφέρουν στο εθνικό προϊόν πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη χώρα.

Η επαπειλούμενη αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά τα καθιστά αυτομάτως δούρειους ίππους αποτελώντας ουσιαστικά την ταφόπλακα για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους:

Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας προς την Κυβέρνηση, προκειμένου να αποσύρει κάθε πρόταση για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ή/και την επιβολή πρόσθετων φόρων, ώστε αυτές οι πράξεις να μην αποτελέσουν την ταφόπλακα για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ζητούμε από τους Βουλευτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να σταθούν δίπλα στα νησιά, προκειμένου να προστατευθεί η ισονομία μεταξύ των κατοίκων της Χώρας μας και την εφαρμογή των διατάξεων της νησιωτικότητας και να τηρήσουν τη δημόσια δέσμευσή τους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το σχετικό Νόμο.

Ζητούμε από την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ως συλλογικό όργανο των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να προβούν από κοινού στη λήψη αποφάσεων και στην πραγματοποίηση των αναγκαίων ενεργειών προκειμένου να προστατευθεί ο νησιωτικός χώρος από τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν με στόχο την υποβάθμιση της καθημερινής διαβίωσης των νησιωτών.

 

 

 

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*