«Βόμβα» Χατζημάρκου: Απαίτηση των δανειστών η δέσμευση των διαθεσίμων της Αυτοδιοίκησης!

admin
22/04/2015 15:13
 
 
 

Την αποκάλυψη ότι η δέσμευση των διαθεσίμων όλων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού ήταν «πάγια απαίτηση των δανειστών που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση» έκανε σήμερα ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, μετά και τις κοινές αποφάσεις που ελήφθησαν από  ΕΝ.Π.Ε. και Κ.Ε.Δ.Ε. για το ζήτημα, ο κ. Χατζημάρκος χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης «μεγάλο πολιτικό, πολιτειακό και οικονομικό θέμα», ενώ μίλησε για «μαύρη μέρα στην ιστορία αυτής της χώρας», θέτοντας παράλληλα θέμα ποιότητας και περιεχομένου της Δημοκρατίας και σεβασμού του Συντάγματος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι συγκυρίες που υπαγόρευσαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αποκαλύπτονται από την κυβέρνηση, αφού ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας αρνήθηκε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των Περιφερειαρχών, λέγοντας ότι δεν είναι ανακοινώσιμες. 

Σημειώνεται ότι η επίμαχη ΠΝΠ δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί επισήμως  στις Περιφέρειες, ενώ είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ημερών που λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν τις Περιφέρειες, χωρίς οι ίδιες να ενημερώνονται, παρά μόνο μέσα από διαρροές και πληροφορίες στο διαδίκτυο.

 

«Μας αιφνιδίασαν, αντί να μας ζητήσουν βοήθεια»

Ο κ. Χατζημάρκος σημείωσε ότι η (αριστερή) κυβέρνηση προτίμησε να αγνοήσει και να αιφνιδιάσει την αυτοδιοίκηση, αντί να ζητήσει την βοήθειά της στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, ωστόσο – όπως είπε – «ακόμα και μετά από αυτόν τον βάρβαρο, παράνομο και προσβλητικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε, οι περιφερειάρχες θα δώσουμε την βοήθειά μας. Δεν συζητάμε καν ότι θα αφήσουμε την χώρα μας αβοήθητη».

Παρόλα αυτά, αποσαφήνισε ότι ψευδώς και με τρόπο παραπλανητικό γίνεται από πλευράς της κυβέρνησης λόγος για βραχυπρόθεσμο δανεισμό. «Είναι ψευδές ότι πρόκειται περί βραχυπρόθεσμου δανεισμού, όπως είναι ψευδές ότι θα έχει διάρκεια δύο μηνών. Από το κείμενο δεν προκύπτει καμία δέσμευση επιστροφής των χρημάτων. Η ΠΝΠ έχει πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο: έρχεται να αλλάξει στο διηνεκές το σύστημα χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Το κείμενο της ΠΝΠ θα μπορούσε κάλλιστα – όπως παραδέχτηκε ο υπουργός – να περιέχει σαφή χρονικό ορίζοντα ισχύος της μεταφοράς των διαθεσίμων, όμως σκοπίμως ο νομοθέτης δεν το κάνει» ανέφερε ο περιφερειάρχης.

 

Ενιαία στάση ΕΝ.Π.Ε. και της Κ.Ε.Δ.Ε.

Σχετικά με την ενιαία στάση της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, όπως τα δύο όργανα εκφράστηκαν μέσα από τις χθεσινές έκτακτες συνεδριάσεις, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι οι αντιδράσεις είναι οριζόντιες, από όλους τους συμμετέχοντες στον α’ και β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

«[…] Μέλη του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, και στον α’ και στον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης, ήταν πολύ πιο σκληροί στις τοποθετήσεις και στις προτάσεις τους για τους τρόπους αντίδρασης στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» τόνισε ο περιφερειάρχης.

 

«Παγώνουν» όλα τα έργα

Αναφερόμενος, τέλος, στις επιπτώσεις της εφαρμογής της ΠΝΠ, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι «παγώνουν» όλα τα έργα, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα την πλήρη αδράνεια και ακινησία της, ενώ καθίσταται αδύνατος ακόμη και ο στοιχειώδης προγραμματισμός.

Καταλήγοντας, επανέλαβε την απόφαση των ΕΝ.Π.Ε. και Κ.Ε.Δ.Ε. να μην προχωρήσουν στην μεταφορά των αποθεματικών τους στην ΤτΕ, πριν γίνει η συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας αντίθετος με το κλείσιμο δήμων και περιφερειών ως αντίδραση στην ΠΝΠ «διότι έτσι τιμωρούνται ακόμη περισσότερο οι φορείς της Αυτοδιοίκησης».

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζημάρκος, σήμερα το απόγευμα θα συνέλθει η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για να αποφασιστεί η προσφυγή στο ΣτΕ κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας συνεδριάζει και η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.

(Visited 11 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*