«Πυρετώδεις» προετοιμασίες για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ν. Αιγαίου στη Σύρο

 
 
 

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προετοιμασία για τη δεύτερη (και τελευταία) φάση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου στην έδρα της Περιφέρειας, τη Σύρο.

Για τον λόγο αυτό, κλιμάκια της κυβέρνησης επισκέφθηκαν ή πρόκειται να επισκεφθούν τις επόμενες μέρες νησιά των Κυκλάδων, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, καθώς των τοπικών παραγωγικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων, που δραστηριοποιούνται εκεί, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και να καταθέσουν τις δικές τους ιδέες, προτάσεις και σκέψεις για την ανάπτυξη του νομού, οι οποίες θα εξειδικευθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν λίγο πριν το Πάσχα στην Άνδρο, την Τήνο και την Μύκονο, τις δύο προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στη Σύρο και θα ακολουθήσουν οι συσκέψεις σε Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κέα, Κύθνο και Αμοργό. Θα υπάρξει, επίσης, επικοινωνία με φορείς της Κιμώλου, της Αντιπάρου, της Φολεγάνδρου, της Ίου, της Ανάφης, της Σχοινούσας, της Δονούσας, της Ηρακλειάς, του Κουφονησίου και της Σικίνου.

voulgarakis giannis syros 1

Στη Σύρο ο Γιάννης Βουλγαράκης
Όπως προαναφέρθηκε, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλίου ο Γιάννης Βουλγαράκης (μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού για την προετοιμασία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Επικρατείας) βρέθηκε στη Σύρο, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με 75 εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών, επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του νησιού. Στις συναντήσεις, το παρών έδωσε και ο Συριανός κυβερνητικός βουλευτής κ. Συρίγος.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, ο κ. Βουλγάρακης (παρουσία του συντονιστή της Οργάνωσης Μελών Σύρου και μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Σπόντη) παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε τόσο στον σκοπό των συναντήσεων αυτών, όσο και στον σκοπό των Περιφερειακών Συνεδρίων. Όπως είπε, τα Συνέδρια εντάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας), το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, καθιερώνοντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Επιπλέον, έμφαση έδωσε και στη διαδικασία που ακολουθείται κατά την προετοιμασία του κάθε Περιφερειακού Συνεδρίου, με ενεργοποίηση της κάθε τοπικής κοινωνίας, μέσω της κατάθεσης υπομνημάτων αναφορικά με ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά και για μακροπρόθεσμα θέματα. Στη συνέχεια, τα υπομνήματα προωθούνται ανά υπουργείο και ανά θεματική ενότητα, έτσι ώστε να παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και από τους αρμόδιους υπουργούς.

«Το Νότιο Αιγαίο δίνει πολλές προοπτικές, ώστε να συνδεθούν ο πρωτογενής, ο δευτερογενής και ο τριτογενής τομέας» υποστήριξε ο κ. Βουλγαράκης, συμπληρώνοντας ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, είναι και τα νησιά». Ειδικότερα, για τη διοργάνωση των Συνεδρίων επισήμανε ότι είναι μια «δύσκολη» μεν, αλλά «πρωτόγνωρη» διαδικασία «αποκέντρωσης» που έτυχε ευρείας αποδοχής, καθώς έδωσε τη δυνατότητα για μια «δια ζώσης» επικοινωνία και επαφή με την κοινωνία.

«Δεν ωραιοποιούμε τίποτα. Γνωρίζουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά έχουμε ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις και τις έχουμε ξεπεράσει. Είναι η ώρα να “χτίσουμε” την νέα Ελλάδα, με θέληση και επιμονή» δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης.

Τέλος, ο κ. Σπόντης τόνισε ότι το μεγάλος εύρος των συναντήσεων, ειδικά στις Κυκλάδες, αναδεικνύει τον παράγοντα της νησιωτικότητας, αλλά και τη σημασία που δίνεται σε αυτήν, από πλευράς κυβέρνησης.

(Visited 27 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*