Αντίθετες οι Περιφέρειες στην ανάκληση κατανομής των πόρων των συγχρηματοδοτούμενων έργων

admin
06/04/2015 9:24
  •  
  •  
  •  
Στιγμιότυπο απο τη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον κ. Σταθάκη

Την έντονη αντίθεση τους εξέφρασαν οι περιφερειάρχες στην απόφαση περί ανάκλησης κατανομής των πόρων των συγχρηματοδοτούμενων έργων τους που δεν παρουσιάζουν βεβαιότητα άμεσης εκταμίευσης.

Το θέμα τέθηκε στη συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κ. Σταθάκη, συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Σε αυτήν την από 2/4/15 απόφαση της Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ υπάρχει, επίσης, η επισήμανση ότι – σε αντίθετη περίπτωση – οι συγκεκριμένοι πόροι θα αναζητηθούν αυτόματα στις 19/4/15.

Σύμφωνα με τους περιφερειάρχες, η παραπάνω απόφαση θα οδηγούσε σε υποβάθμιση τον περιφερειακό θεσμό στην ουσιαστικότερη αρμοδιότητά του (αυτής της διαχείρισης του ΕΣΠΑ), γι’ αυτό και ζήτησαν από τον υπουργό την άμεση ανάκληση της. Επιπλέον, τυχόν εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια τη διαδικασία εκτέλεσης των συγχρηματοδοτούμενων έργων σε νέο γραφειοκρατικό κυκεώνα και θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση του υπουργείου για την έκδοση και αποστολή νέας διευκρινιστικής απόφασης που θα ξεκαθαρίζει τη διατήρηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου.

 

Ομόφωνη απόφαση της ΕΝ.Π.Ε. να μην ανακαλεστούν οι σχετικές πιστώσεις

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο υπουργείο, το Δ.Σ. της  ΕΝ.Π.Ε. συνήλθε σε συνεδρίαση στα γραφεία της, στην οποία κατέληξε στα εξής:

1ον Θεωρεί θετική εξέλιξη την δέσμευση για έκδοση νέας διευκρινιστικής απόφασης.

2ον Παγώνει την ανάκληση των κατανομών των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

3ον Δεσμεύεται να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των έργων και απορρόφηση των σχετικών πόρων.

4ον Σεβόμενη την αυτοτέλεια του Περιφερειακού θεσμού, δηλώνουμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε με το Υπουργείο για να κερδίσουμε το μέλλον του τόπου μας.

 

Γ. Χατζημάρκος: «Θα ερημώσουν τα εργοτάξια»

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, σχολιάζοντας το περιεχόμενο και τον σκοπό της εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, δήλωσε:

«Η εντολή ανάκλησης των πιστώσεων των συγχρηματοδοτούμενων έργων που δόθηκε στις υπηρεσίες μας, χωρίς μάλιστα να κοινοποιείται στα γραφεία των Περιφερειαρχών, δεν απαντάται με επιχειρήματα περί ανακατανομών και επίσπευσης των έργων. Η πραγματικότητα είναι ότι τυχόν εφαρμογή της, θα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και θα οδηγήσει σε τέλμα και τα μόνα έργα που στην χώρα μας εκτελούνται ομαλά, αυτά του ΕΣΠΑ.  

Στηρίζουμε την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά από οποιοδήποτε άλλο φορέα και δεν θα δεχθούμε να είμαστε συνένοχοι στην ερημοποίηση των εργοταξίων αυτών των έργων. Η χώρα χρειάζεται σχέδιο ανασυγκρότησης με αποκέντρωση και όχι πειράματα υπερσυγκέντρωσης στο κέντρο.

Η ομόφωνη απόφαση της ΕΝΠΕ, να μην προχωρήσουν οι Περιφέρειες στην ανάκληση των σχετικών πιστώσεων δείχνει και την απολαυστικότητα με την οποία θα στηρίξουμε την αυτοτέλεια μας και την ανάπτυξη του τόπου μας».

(Visited 4 times, 1 visits today)