«Απόβαση» του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στην Αθήνα για το ΦΠΑ

admin
31/03/2015 12:50
  •  
  •  
  •  

Σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Σύνταγμα θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, ενώ θα ακολουθήσει και πορεία προς τη Βουλή.

Στην πρόσκληση που εστάλη, αναφέρεται ότι λόγω και των ειδικών συνθηκών, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ν. Αιγαίου στο ξενοδοχείο Athens Plaza NJV, στην πλατεία Συντάγματος, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης «Προστασία ειδικού καθεστώτος συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου και πορεία προς τη Βουλή». Στη Βουλή θα ζητηθεί συνάντηση με την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου (διάβασε την επιστολή στο τέλος του άρθρου) για την προάσπιση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.

 

«Μύθος» τα κοσμοπολίτικα νησιά

Στόχος της συνεδρίασης (που θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι) είναι να καταρρίψει τους μύθους περί κοσμοπολίτικων νησιών του Αιγαίου, την ώρα που – σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές – προωθείται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε τρία νησιά των Κυκλάδων και δύο των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Σύρο, Ρόδο και Κω.

Στην αυριανή συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι βουλευτές και εκπρόσωποι των όλων των παραγωγικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων  του Νοτίου Αιγαίου. Θα ακολουθήσουν κι άλλες μορφές κινητοποιήσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της αυριανής κοινής συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου και Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

 

Γιώργος Χατζημάρκος: «Η ιστορία μας κρίνει…»

Η μετάβαση σύσσωμου του περιφερειακού συμβουλίου στην Αθήνα αποτέλεσε πρόταση του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από το Σώμα στη σημερινή συνεδρίαση του στη Ρόδο, όπου παρέστη και ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Φώτης Χατζηδιάκος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος, ο λόγος που επελέγη αυτός ο δυναμικός τρόπος αντίστασης στα σχέδια που εξυφαίνονται σε βάρος των νησιών, είναι διττός: αφενός μεν η φωνή και τα δίκαια επιχειρήματα των νησιωτών να ακουστούν  από την κυβέρνηση, λίγο πριν την λήψη των οριστικών αποφάσεων κι αφετέρου, δια των ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας που έχουν προσκληθεί να καλύψουν την συνεδρίαση, να διαλυθούν οι μύθοι που σκοπίμως καλλιεργούνται χρόνια τώρα σε βάρος της νησιωτικής Ελλάδος, χωρίς παράλληλα να αναδεικνύονται τα άλυτα μέχρι σήμερα, ζωτικού χαρακτήρα προβλήματα, που συνεπάγεται η νησιωτικότητα, ακόμη και γι’ αυτά που τεχνηέντως χαρακτηρίζονται ως «κοσμοπολίτικα» νησιά.

Αναφερόμενος στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ο  περιφερειάρχης τόνισε πως πρόκειται για το μοναδικό μέτρο νησιωτικότητας που έχει απομείνει σ’ αυτή την χώρα, ενώ απευθυνόμενος στους περιφερειακούς συμβούλους είπε: «η ιστορία μας κρίνει», υπογραμμίζοντας το ιστορικό καθήκον των αιρετών του Νοτίου Αιγαίου να διαφυλάξουν το τελευταίο εναπομείναν κεκτημένο των νησιών.

 

«Θέλουν να διασπαστεί η ενότητα των νησιών»

Ο κ. Χατζημάρκος επανέλαβε τον ύπουλο τρόπο με τον οποίο τίθεται το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, όταν εκείνοι που το θέτουν γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο για να ισχύσουν διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ εντός της ίδιας διοικητικής ενότητας.

«Ο λόγος που συζητείται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα πέντε μόνο νησιά, είναι να διασπαστεί η ενότητα των νησιών. Ένας δήμαρχος ενός μικρού νησιού, να σκεφτεί για ποιο λόγο να δώσει την μάχη για την Μύκονο ή για την Ρόδο» ανέφερε και πρόσθεσε πως «γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προέχει να προστατευτεί το αρραγές μέτωπο ολόκληρου του Αιγαίου. Αν αυτό διαρραγεί, θα το βρούμε μπροστά μας σε εκατοντάδες περιπτώσεις».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι σκοπίμως το ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά ανοίγει παράλληλα με την ανάδειξη του προβλήματος της φοροδιαφυγής στον νησιωτικό χώρο, για να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη το απαιτούμενο άλλοθι.

Πρόσθεσε δε, ότι σκοπίμως οι έλεγχοι για την φοροδιαφυγή γίνονται επιλεκτικά στα νησιά, τα οποία στοχοποιούνται και στήνονται στον τοίχο με στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, ενώ αποκρύπτουν ταυτόχρονα ότι – με βάση τα εισοδήματα που δηλώνουν οι υποτιθέμενοι φοροφυγάδες – το Νότιο Αιγαίο είναι η πλουσιότερη μεταξύ των περιφερειών της χώρας, με συνεπακόλουθο την υποχρηματοδότησή της από κοινοτικούς πόρους και, κατ’ επέκταση, την διόγκωση των προβλημάτων στα νησιά της.

Καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Κανένα σενάριο, κανένα ύπουλο χτύπημα, δεν πρόκειται να διασπάσει την ενότητα των νησιωτών. Οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και οι αντίστοιχες Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, διατρανώνουμε με κάθε τρόπο πως το μέτωπό μας είναι συμπαγές, ενιαίο και αρραγές. Αύριο θα βρισκόμαστε στην Πλατεία Συντάγματος για να στείλουμε αυτό το μήνυμα με τον πιο δυνατό και ηχηρό τρόπο.  Εύχομαι αυτοί που κυβερνούν σήμερα να έχουν σχέδιο και να ξέρουν τι κάνουν, Ελπίζω να επικρατήσει σύνεση και λογική».

 

Η επιστολή που απέστειλαν σήμερα στην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος.

 

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Τετάρτη 1η Απριλίου 2015 και ώρα 14:00,  το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα συνεδριάσει μαζί με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου  Αιγαίου στην Αθήνα με μοναδικό θέμα την προστασία του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.

Εν όψει αυτής της συνεδρίασης και γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για τους νησιώτες συμπολίτες μας, σας ζητούμε να μας δεχτείτε στο γραφείο σας για να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις μας.

Αναμένοντας την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

 

Γιώργος Χατζημάρκος                                                  Φώτης Χατζηδιάκος

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου                           Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων                                                                                         Νοτίου Αιγαίου

(Visited 8 times, 1 visits today)