Παρατάξεις Μαχαιρίδη – Σπύρου για περιφερειακή αρχή: «Μαθαίνεις τη δημοκρατία, όταν την ασκείς…»

perifereia ktirio rodos
admin
04/11/2017 3:31
  •  
  •  
  •  

Σε κοινή δήλωση για τα όσα διαδραματίστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Ρόδο προχώρησαν οι παρατάξεις της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας «Ν. Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» του Γιάννη Μαχαιρίδη και «Νησιωτική Ανατροπή» του Μπενέτου Σπύρου, αντίστοιχα.

Οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων, που υπογράφουν και τη δήλωση, καταγγέλλουν ότι «καταλύθηκε κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας», υποδεικνύοντας ως «ηθικό αυτουργό» τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο. Όπως επισημαίνουν, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που διαγράφηκαν από την παράταξη της πλειοψηφίας (κ.κ. Κόκκινος, Ανανίας και Ζωγραφίδης) δεν κατάφεραν να εκφράσουν την προσωπική τους άποψη – παρά τη στήριξη από μεγάλη μερίδα συμβούλων του Σώματος, ακόμα και μελών της συμπολίτευσης – γεγονός που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων «αντιδημοκρατικών και προκλητικών» συμπεριφορών από πλευράς περιφερειακής αρχής.
«Αυτά είναι πρωτοφανή στο χώρο της αυτοδιοίκησης, για αυτό πολλοί από εμάς, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης εδώ και καιρό έχουμε πει ότι ανησυχούμε αφενός για την κακή λειτουργία του Π.Σ. και αφετέρου για την πορεία εξέλιξης στο μεγάλο έλλειμμα της πατρίδας μας που είναι η περιφερειακή της συγκρότηση και η κατοχύρωση θεσμών και δομών που η Ευρώπη έχει κατακτήσει εδώ και πενήντα χρόνια τουλάχιστον» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην δήλωση, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

Σήμερα κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου καταλύθηκε κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας αυτού του κυρίαρχου συλλογικού οργάνου, του Περιφερειακού Συμβουλίου ( Π.Σ.) Ν. Αιγαίου από τον Πρόεδρο του, κ. Κώστα Μπιζά μετά από απαίτηση του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου.
Συγκεκριμένα, η άρνηση του Πρόεδρου του Π.Σ. να προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης του αιτήματος μελών του Π.Σ. για τους οποίους και έγινε αναφορά από τον Πρόεδρο στην αρχή της διαδικασίας, προκειμένου οι συνάδελφοι που διαγράφηκαν από την παράταξη του Γ.Χ. να έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν επί προσωπικού καθώς παραμένουν περιφερειακοί σύμβουλοι, δείχνει ότι η περιφερειακή αρχή συνεχίζει την αντιδημοκρατική και προκλητική της στάση και συμπεριφορά, τόσο απέναντι στους συναδέλφους όσο και στη γενικότερη λειτουργία του Π.Σ. .
Θεσμοί για τους οποίους γενικότερα κάποιοι έχουν αγωνιστεί για να φτάσουν έστω και στο σημερινό ελλιπές επίπεδο και για τους οποίους η Ε.Ε έχει στήσει όλο της το εποικοδόμημα σε μια περιφερειακή λογική με αυτοδιοίκηση γενικότερα.
Παρ’ ότι υπήρξε ένα απλό δημοκρατικό αίτημα των διαφωνούντων να εκφράσουν την προσωπική τους θέση, τους απαγορεύθηκε με τον πιο αυταρχικό τρόπο ο λόγος παρά τη στήριξη που είχαν από μεγάλη μερίδα του Π.Σ., ακόμα και μελών της συμπολίτευσης.
Αυτά είναι πρωτοφανή στο χώρο της αυτοδιοίκησης, για αυτό πολλοί από εμάς, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης εδώ και καιρό έχουμε πει ότι ανησυχούμε αφενός για την κακή λειτουργία του Π.Σ., όποτε αυτό συγκαλείται – που πολλές φορές με πραξικοπηματικά τερτίπια γίνεται αυτό – και αφετέρου για την πορεία εξέλιξης στο μεγάλο έλλειμμα της πατρίδας μας που είναι η περιφερειακή της συγκρότηση και η κατοχύρωση θεσμών και δομών που η Ευρώπη έχει κατακτήσει εδώ και πενήντα χρόνια τουλάχιστον.
Εγκαλούμε την περιφερειακή αρχή και τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε να διασφαλίσουν πάνω απ’ όλα την ομαλή δημοκρατική λειτουργία του οργάνου και τη συνοχή των μελών της γιατί μιλάμε για μια νησιωτική περιφέρεια που βάλλεται ποικιλοτρόπως από όλους αυτούς που πιστεύουνε εδώ και χρόνια ότι αυτή η χώρα θα λειτουργήσει στήνοντας ένα συγκεντρωτικό μηχανισμό (το αθηνοκεντρικό κράτος), μοναδικό στην Ευρώπη.
Μαθαίνεις τη δημοκρατία, όταν την ασκείς…

(Visited 11 times, 1 visits today)