«Αγκάθι» η αποτύπωση των βοσκοτόπων

boskotopi
admin
24/02/2015 09:10
 
 
 

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι φετινές επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων εξαιτίας της μη αποτύπωσης των ελληνικών βοσκοτόπων.

Το συγκεκριμένο θέμα, που ταλανίζει τη χώρα εδώ και δέκα χρόνια, τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι περιφερειάρχες της χώρας, ανάμεσα τους και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Όπως έγινε γνωστό, η πίεση που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτύπωση των βοσκοτόπων είναι ασφυκτική και οι προθεσμίες που θέτει πολύ πιεστικές, με την Ελλάδα να απειλείται με πρόστιμα που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε σε κυβερνητικό επίπεδο η άμεση συνεργασία με τις Περιφέρειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία αποτύπωσης και οριοθέτησης των βοσκοτόπων.

Σε επόμενο στάδιο και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα διευκρινιστεί – μέσω τεχνικών επιτροπών – η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθηθεί, προκειμένου να μην απειληθούν οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων την φετινή χρονιά.

 

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος

«Καυτή πατάτα»

Ο κ. Χατζημάρκος και οι υπόλοιποι περιφερειάρχες δήλωσαν πρόθυμοι να αναλάβουν αυτό το βαρύ φορτίο – «καυτή πατάτα, προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα για την ελληνική κτηνοτροφία, ενώ από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου έθεσε υπόψη του υπουργού δύο ζητήματα τα οποία επιτακτικά ζητούν λύσεις:

1ον Την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ως προς την απαίτηση της ολοκλήρωσης των σχεδίων διαχείρισης βοσκοτόπων ανά νησί και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα που ο σημερινός νόμος ορίζει.

2ον Την αποσαφήνιση – από πλευράς υπουργείου – σε σχέση με τις χαρακτηρισμένες περιοχές Natura, αφού αυτές σήμερα καλύπτουν ένα συντριπτικό ποσοστό της έκτασης των νησιών μας.

Τέλος, ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη χορήγηση παράτασης της νομιμοποίησης των ποιμνιοστασίων για ενάμιση χρόνο, κάτι που ήταν και αίτημα όλων των Ελλήνων κτηνοτρόφων, αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

 

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*