Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: «Να περάσει στους δήμους η μεταφορά των μαθητών»

metafora mathiton
admin
28/11/2016 12:42
 
 
 

Αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για τροποποίηση της ΚΥΑ για την αρμοδιότητα μεταφοράς μαθητών θα καταθέσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με το περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει ομόφωνα το συγκεκριμένο θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου στην Ερμούπολη.
Στο αίτημα ζητείται να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικής περιοχής και να τροποποιηθεί η ΚΥΑ ως προς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς, ούτως ώστε οι μαθητές των νησιών να έχουν ασφαλή, απρόσκοπτη και καθ’ ολοκληρίαν μετακίνηση από και προς τις σχολικές τους μονάδες, ενώ ζητείται επίσης η Περιφέρεια να δύναται να έχει επιτελικό ρόλο στον σχεδιασμό της μεταφοράς μαθητών, λόγω των ιδιαίτερων νησιωτικών συνθηκών και όχι μόνο καθαρά εκτελεστικό της ΚΥΑ ρόλο, όπως έχει σήμερα.
Με το ίδιο αίτημα, μετά την τοποθέτηση του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και την αντίστοιχη πρόταση, θα ζητηθεί να μεταφερθεί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα στους δήμους, καθώς – όπως υποστήριξε ο κ. Χατζημάρκος – η Περιφέρεια ανέλαβε με προθυμία την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών και εφαρμόζει τη νομοθεσία, όμως δέχεται συνεχώς χτυπήματα «πάνω και κάτω από τη μέση». «Υπηρετούμε τις ανάγκες της κοινωνίας με απίστευτο ζήλο, αλλά υπάρχουν όρια […] Να καταλάβουν όλοι τι φορτίο έχει αναλάβει η Περιφέρεια […] Αρκετά με την πολιτισμένη συμπεριφορά που εκλαμβάνεται ως αδυναμία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, ο οποίος έκανε λόγο για έναν «στρατό» απλήρωτων επαγγελματιών που ζητούν (δικαίως) να πληρωθούν, με την καταβολή των χρημάτων όμως εκ μέρους του κράτους να καθυστερεί σε τραγικό βαθμό.

xatzimarkos leontaritis

Γ. Λεονταρίτης: «Είμαστε ο σάκος του μποξ»
Ο εισηγητής του θέματος, αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης επισήμανε πως η υφιστάμενη νομοθεσία αντιμετωπίζει με «οριζόντια λογική» τη μεταφορά των μαθητών, καθιστώντας την προβληματική, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να γίνεται «ο σάκος του μποξ» μεταξύ της σχολικής κοινότητας και της κυβέρνησης.
«Ο πολίτης απευθύνεται σε εμάς και είμαστε συνεχώς απολογούμενοι […] Έχουμε πράξει στο ακέραιο – και με βάση την εφαρμογή της νομοθεσίας στον χρόνο που έπρεπε, με τις διαδικασίες που έπρεπε – το καθήκον μας και κατορθώσαμε να δώσουμε λύσεις, μέσα από πιέσεις και συνεχή ενασχόληση με το θέμα […] Όμως η νομοθεσία θα πρέπει να αλλάξει» υποστήριξε ο κ. Λεονταρίτης.
Για το θέμα τοποθετήθηκαν, επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μακρυωνίτης (ο οποίος είναι και διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Σύρου), λέγοντας ότι «γίνεται καταστρατήγηση του νόμου, που επιφέρει αύξηση του κόστους μεταφοράς», καθώς και ο κ. Σπύρου και η κ. Μαυρουδή (που σημείωσε ότι το αίτημα της Περιφέρειας χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία).

Τι αναφέρει η ΚΥΑ
Με την αριθμ. 24001/2016 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1449/τ.Β/14-06-2013) «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες», καθορίστηκαν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου οι μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης να δικαιούνται δωρεάν μεταφοράς.
Σύμφωνα με την ως άνω ΚΥΑ:
Οι Περιφέρειες μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων, οι οποίοι κατοικούν από τη σχολική τους μονάδα σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής:
Α. με ειδικά μαθητικά δελτία (ΕΜΔ) και ίδια μέσα
α. 1.200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
β. 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων
γ. 4.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

Β. με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών
α. 1.200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
β. 3.000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων
γ. 5.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

Οι παραπάνω χιλιομετρικοί περιορισμοί δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην μεταφορά μαθητών, δεδομένου ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των μαθητών, οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται καθώς δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*