Ν. Συρμαλένιος: «Να σχεδιαστεί μια σαφής, οριοθετημένη και στοχευμένη νησιωτική πολιτική» (video)

syrmalenios
admin
15/09/2016 08:57
 
 
 

Στον Στρατηγικό Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την περίοδο 2015-2019 εστίασε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Επιτροπή Περιφερειών, η οποία και ψήφισε ομόφωνα την εισήγηση του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο σχεδιασμός «θα πρέπει να έχει ολιστική αντίληψη και θα συνδυάσει και θα αναβαθμίσει το παραγωγικό πρότυπο των νησιών, καθώς και θα αναδείξει τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, που τα έχουν καταστήσει έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο».

Υφιστάμενη κατάσταση και προβλήματα
Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Περιφέρειας, καθώς και το γεγονός ότι περίπου τα 3/4 των κατοικημένων νησιών της (39 από τα 48) έχουν πληθυσμό μικρότερο των 3.000 κατοίκων, αναδεικνύει την πολυδιάσπαση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και τη δυσκολία να προσφερθούν ισότιμες υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους, ανέφερε ο κ. Συρμαλένιος στην εισήγηση του, περιγράφοντας στη συνέχεια την υφιστάμενη κατάσταση και τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, παρά τα θετικά βήματα προόδου την τελευταία περίοδο.
Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:
*Η πρόσβαση σε όλες τις νησιωτικές περιοχές (πολλαπλά προβληματικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις, έλλειψη ενδοεπικοινωνίας, έλλειψη δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, λιμάνια που απαιτούν ανακατασκευές και επεκτάσεις, κατάρτιση συγκοινωνιακού δικτύου με τη συνδυασμένη συμμετοχή πλοίων, αεροπλάνων και υδροπλάνων).
*Η υγεία (έλλειψη υποδομών, έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, επανακαθορισμός συστήματος αεροδιακομιδών). Ο βουλευτής ανέφερε, μάλιστα, ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις για περιφερειακό ΕΚΑΒ και στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, έτσι ώστε τουλάχιστον ένα πτητικό μέσο να έχει έδρα σε κάποιο από τα νησιά που διαθέτουν αεροδρόμιο, προκειμένου να γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα η μεταφορά έκτακτων περιστατικών προς τα νοσοκομεία που πρέπει να μεταφερθεί ο ασθενής ή όποιος έχει πραγματικά ανάγκη άμεσης διακομιδής.
*Η υδροδότηση (αναζήτηση τρόπων οριστικής επίλυσης του ζητήματος π.χ. με την επέκταση σε όλα τα νησιά συστημάτων αφαλάτωσης που θα στηρίζονται σε ΑΠΕ, ενίσχυση υδάτινου δυναμικού π.χ. με τη δημιουργία μικρών ανασχετικών φραγμάτων, που ενισχύουν το υδάτινο δυναμικό, με λιμνοδεξαμενές ή επίσης και ομβροδεξαμενές στα παλαιά, αλλά ακόμα και στα νέα σπίτια).
*Η έλλειψη προσωπικού στους δήμους και την Περιφέρεια, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων των αρμόδιων φορέων, το κλείσιμο υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια (όπως η ΔΟΥ, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΔ). Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την ενίσχυση των ΚΕΠ με αρμοδιότητες, αλλά και με προσωπικό, έτσι ώστε με ηλεκτρονικό τρόπο να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα επιτόπου και να μην χρειάζονται οι μετακινήσεις των ανθρώπων σε άλλες περιοχές.

* Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού ανά νησί και η άναρχη δόμηση.
*Το ζήτημα των λυμάτων/απορριμμάτων (απουσία ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, έλλειψη εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, αλλά και έλλειψη συντήρησης αυτών των εγκαταστάσεων).
* Η αύξηση του ΦΠΑ. «Η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, επέτεινε την οικονομική κρίση, ενώ και τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή δείχνουν να έχουν πενιχρά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Φέτος, τις τελευταίες μέρες ακούστηκε ότι υπάρχει αύξηση εισπράξεων του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπως αυτό θα πρέπει να το δούμε πιο ολοκληρωμένα με το τέλος της περιόδου, διότι η δεύτερη κατηγορία των νησιών εντάχθηκε από 1η Ιουλίου» επισήμανε ο κ. Συρμαλένιος και πρόσθεσε ότι «επίκειται και η ένταξη στην τρίτη κατηγορία, κάτι που σημαίνει ότι για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί όλη αυτή η περίοδος, έτσι ώστε να εντοπίσουμε αν πραγματικά υπάρχουν ζητήματα αύξησης της εισπραξιμότητας από την αύξηση του Φ.Π.Α ή όχι. Πάντως, πρέπει να πούμε ότι σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε,. για τις νησιωτικές περιοχές ισχύει το θετικό προνόμιο των μειωμένων συντελεστών και σε ορισμένα μάλιστα νησιά ισχύουν και μηδενικοί συντελεστές, κάτι το οποίο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο την τελευταία περίοδο, με μια ευρωπαϊκή διάσκεψη που οργανώθηκε από τα επιμελητήρια, επιβεβαιώθηκε η επιβεβλημένη προνομιακή μεταχείριση του νησιωτικού χώρου».
* Το μεταναστευτικό – προσφυγικό, με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να είναι πύλες εισόδου στη χώρα και να έχουν δεχθεί το ένα τρίτο των ροών που έχει δεχθεί ολόκληρη η Ευρώπη.

Αναπτυξιακός Σχεδιασμός – Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014 – 2020
Σύμφωνα με τον κ. Συρμαλένιο, ο κεντρικός αναπτυξιακός στόχος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 είναι η περιφέρεια να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, μέσα από την υιοθέτηση μιας στρατηγικής βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, διαφοροποίησης του προϊόντος και δημιουργίας ταυτότητας προορισμού.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ύψος των διαθέσιμων οικονομικών πόρων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα κρίνουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, αλλά και το ποιες και πόσες ανάγκες θα καλυφθούν, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει την
ανάγκη η Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου να διεκδικήσει την ένταξή της στο στόχο 1 με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, έτσι ώστε να απολαμβάνει το 75{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} των χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι μόνο το 50{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}.

«Εξακολουθούν να είναι ανταγωνιστικά τα ελληνικά νησιά»
Ο κ. Συρμαλένιος συμπέρανε ότι τα ελληνικά νησιά κατάφεραν να είναι ανταγωνιστικά, ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, «παρά το γεγονός ότι οι τουριστικές επενδύσεις των τελευταίων ετών έγιναν συχνά αλόγιστα και σε μεγάλη κλίμακα, ενώ τα χρόνια προβλήματα διογκώθηκαν».
«Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να σχεδιαστεί μια σαφής, οριοθετημένη και στοχευμένη νησιωτική πολιτική, η οποία να αντιμετωπίζει υπαρκτά προβλήματα που πρέπει να καλυφθούν, ενώ θα πρέπει να εφαρμοστεί και η ρήτρα της νησιωτικότητας, που απορρέει και από τις συνθήκες της Ε.Ε., αλλά και από το Ελληνικό Σύνταγμα, σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε όλα τα νομοσχέδια» τόνισε και κατέληξε με την επισήμανση ότι «η προγραμματική περίοδος 2014 – 2020 πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για να αναβαθμιστούν οι οικονομικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές δομές και να προωθηθεί ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης των νησιών με βάση τον τουρισμό και τις συνέργειες όλων των άλλων παραγωγικών τομέων, που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλων των νησιών».

{youtube}yeKH4Bnu8as{/youtube}

(Visited 12 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*