Προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών για τον αστικό εξοπλισμό των νησιών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

 
 
 

Εννέα, συνολικά, πανελλήνιοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί ιδεών, που αφορούν στον αστικό εξοπλισμό των νησιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, θα προκηρυχθούν εντός του Οκτωβρίου.

Σκοπός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών είναι η αναζήτηση πρότυπων σχεδιαστικών προτάσεων, που θα συμβάλλουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου των περιοχών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ μελλοντικά, με την υλοποίησή τους, θα αποτελέσουν και χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης των νησιών.
Ειδικότερα, οι διαγωνισμοί που θα προκηρυχθούν, θα αφορούν στον αστικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα στον σχεδιασμό πρότυπου τύπου:
*Καθιστικού εξωτερικού χώρου (παγκάκι).
*Φωτιστικού εξωτερικού χώρου.
*Καλάθων Απορριμμάτων εξωτερικού χώρου.
*Στάσης μέσων μαζικής μεταφοράς.
*Εξοπλισμού παραλιών (υπαίθριο αναψυκτήριο , αποδυτήριο, πύργος ναυαγοσώστη και ντουζιέρα).
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που θα διενεργηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στο Νότιο Αιγαίο, οι οποίοι θα «απελευθερώσουν» και θα αξιοποιήσουν τη δημιουργική φαντασία του αρχιτεκτονικού δυναμικού της περιοχής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αισθητική αναβάθμιση των νησιών.

arxitektonikoi diagonismoi notio aigaio

Συνάντηση εργασίας για την προετοιμασία των διαγωνισμών
Η διενέργεια των διαγωνισμών αποτελεί πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, που υλοποιείται σε στενή συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με τον Αρχιτεκτονικό Σύλλογο Δωδεκανήσου και το ΤΕΕ (τμ. Δωδεκανήσου), φορείς οι οποίοι από την πρώτη στιγμή, την χαιρέτισαν ως ιδιαίτερα σημαντική.
Η πορεία της προετοιμασίας των διαγωνισμών συζητήθηκε σε συνάντηση εργασίας που είχε την Τετάρτη ο περιφερειάρχης με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Γιώργο Σκιαδόπουλο, με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.
Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, συνδράμουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού. Τα αποτελέσματα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών θα παραδοθούν στους Δήμους της Περιφέρειας για να προχωρήσουν στις αντίστοιχες αισθητικές παρεμβάσεις.

(Visited 46 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*