Επίσκεψη Θεανώς Φωτίου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

fotiou perifereia 01
admin
06/08/2016 10:16
 
 
 

Επίσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου, η οποία πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στις κοινωνικές δομές της Ρόδου.

Την Υπουργό υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Θωμάς Σωτρίλλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας κ. Ηλίας Ζωγραφίδης, λόγω της προγραμματισμένης για σήμερα επίσκεψης του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην Αθήνα.

Ακολούθησε συνεργασία ενημέρωσης για τα ζητήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που άπτονται των αρμοδιοτήτων της κ. Φωτίου, παρόντων των βουλευτών Δωδεκανήσου Νεκτάριου Σαντορινιού και Δημήτρη Γάκη, καθώς και εκπροσώπων κοινωνικών δομών της Ρόδου.
Ο κ. Ζωγραφίδης έθεσε, κατ’ αρχήν, τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω νησιωτικότητας και ζήτησε από την Υπουργό να υπάρξει ξεχωριστή πρόβλεψη για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, σε θέματα όπως η διανομή των τροφίμων στο πλαίσιο του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ) και ειδικότερα, του ζητήματος μεταφοράς τους στα νησιά.

fotiou perifereia 00

Επιπλέον, έγινε αναλυτική ενημέρωση της Υπουργού για τις προσκλήσεις που έχει απευθύνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στους δυνητικούς δικαιούχους (δήμους κλπ) για την υποβολή προτάσεων ένταξης δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα, που στόχο έχουν να στηρίξουν και να ενισχύσουν τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του Νοτίου Αιγαίου, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίου 2014 – 2020» και οι οποίες αξιοποιούν τους διαθέσιμους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ).

Ο κ. Ζωγραφίδης τόνισε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, κίνησε άμεσα τις διαδικασίες για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΚΤ, δεδομένου ότι προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου είναι η στήριξη της κοινωνίας των νησιών της Περιφέρειας και ιδιαίτερα των ομάδων εκείνων που απειλούνται από την φτώχεια.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Υπουργός Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έκανε γνωστό ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή και επίκειται τον Σεπτέμβριο, η ψήφιση τροπολογίας η οποία θα δίνει την δυνατότητα στις Περιφέρειες να συνδράμουν οικονομικά τα κέντρα κοινωνικής προστασίας και τους πιστοποιημένους φορείς κοινωνικής φροντίδας (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ).

Στην διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του πολυνησιωτικού χαρακτήρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Από την Υπουργό ζητήθηκε η λειτουργία περισσότερων Επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης, καθώς επιτροπές ΚΕ.Π.Α. λειτουργούν μόνο στην Ρόδο και στην Ερμούπολη Σύρου.

Ζητήθηκε επίσης η συνδρομή του Υπουργείου για την υλοποίηση των δράσεων που προγραμματίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, ιδίως σε νησιά όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

Τέλος, σε συνάρτηση με τον νησιωτικό χαρακτήρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ζητήθηκε από την Υπουργό να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα που να ισορροπούν κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις που υπέστησαν τα νησιά από τις πρόσφατα οικονομικά μέτρα. Επισημάνθηκε δε ότι, αν η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει άμεσα την λήψη οριζόντιων υποστηρικτικών μέτρων, σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα στήριξης των ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων, σε μικρά και μεγαλύτερα νησιά.

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έδειξε να κατανοεί και να αναγνωρίζει τα προβλήματα και ζήτησε να της κατατεθούν το συντομότερο δυνατόν από την Περιφέρεια, συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

(Visited 20 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*