Το ελληνικό νησί που έχει τους πλουσιότερους κατοίκους στον κόσμο!

Οινούσσες ελληνικό νησί
Newsroom
06/09/2019 02:44
 
 
 

 

Το γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα ελληνικό νησί όπου περίπου τo 1/3 των κατοίκων του ανήκει στις μεγαλύτερες εφοπλιστικές οικογένειες της Ελλάδας; Μάλιστα θεωρείται και ως ένα από τα νησιά με τους πλουσιότερους κατοίκους στον κόσμο!

Ο λόγος για τις Οινούσσες, μια συστάδα νησιών του Βορείου Αιγαίου, αποτελούμενη από 1 κατοικημένο νησί και 8 μικρότερα που βρίσκονται περίπου 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χίου και 8 χιλιόμετρα από τα παράλια της Τουρκίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 το νησί έχει 826 κατοίκους και μέσα σε αυτούς κατατάσσονται και οι μεγαλύτεροι εφοπλιστές όπως οι οικογένειες Λαιμού, Πατέρα, Λύρα, Χατζηπατέρα, Νικολού, Ποντικού, Λυγνού και άλλες. Μπορεί οι περισσότεροι από αυτούς να μην μένουν μόνιμα εκεί όμως είναι όλοι εγγεγραμμένοι δημότες του νησιού όπου και διατηρούν σπίτια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νησί διαθέτει το μεγαλύτερο μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα στην Ελλάδα που ξεπερνάει κατά πολύ το αντίστοιχο νούμερο για την Αττική που είναι 22.204 ευρώ τον χρόνο όταν μάλιστα το μέσο ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων είναι μόλις 16.378 ευρώ.

Η ναυτιλία το κλειδί της επιτυχίας

Στην αρχαιότητα το νησί ήταν φημισμένο για το καλό κρασί του και πιστεύεται ότι από τη ρίζα της λέξης οίνος προέρχεται και το όνομα Οινούσσες. Όμως οι ελάχιστοι πόροι του νησιού έστρεψαν σταδιακά τους κατοίκους προς τη μόνη επιλογή που είχαν, την ναυτιλία. Από τότε οι Οινούσσες φημίζονται για την ναυτική τους παράδοση και τον πλούτο που αυτή έφερε στην περιοχή. Έτσι δεν είναι καθόλου παράξενο που θα βρει κανείς στο νησί ναυτικό Λύκειο, Ναυτικό Μουσείο και την Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού.

Η ιστορία των Οινουσσών

Συστηματικές ανασκαφές στο νησί, έχουν αναδείξει ευρήματα που δείχνουν ότι είχε κατοικηθεί από την αρχαιότητα. Αναφέρεται ήδη κατά τον 6ο αι. π.Χ. από τον Eκαταίο και αργότερα από τον Θουκυδίδη, ενώ ο Ηρόδοτος ανέφερε ότι οι Φωκαείς είχαν ζητήσει από τους Χίους να εγκατασταθούν εκεί. Αργότερα τον 18ο αιώνα το μικρό νησί κατοικήθηκε από τους Χιώτες με κύρια απασχόλησή τους τα λίγα πρόβατα που έφεραν στο νησί και μερικά αμπελάκια. Μετά την καταστροφή της Χίου το νησί εγκαταλείφθηκε.

Κατοικήθηκε ξανά το 1827 από έμπειρους ναυτικούς της Σύρου, της Τήνου και της Άνδρου, από όπου ξεκίνησε η ναυτική εμπειρία του νησιού. Τα πρώτα ελληνικά ατμόπλοια ξεκίνησαν από τις Οινούσσες, γράφοντας το πρώτο κεφάλαιο στη σύγχρονη ελληνική ναυτιλία. Δεν είναι τυχαίο το ότι από αυτό το μικρό νησί κατάγονται πολλοί επιφανείς εφοπλιστές.

travelstyle.gr

(Visited 7.078 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*