Η Ελληνική ταινία που θα διεκδικήσει ένα Όσκαρ

  •  
  •  
  •  

Το χρυσό αγαλματίδιο της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, πρόκειται να διεκδικήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, η ταινία «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα αφού έπειτα από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού αποτελεί την επίσημη υποβολή της Ελλάδας  στα 88α Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου.

 

Μετά από μια διθυραμβικές κριτικές και μια θριαμβευτική πορεία ενάμιση χρόνου στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Σερβίας, της Κροατίας του Μεξικό και σύντομα σε αυτές της Αμερικής και της Αγγλίας, η καταπληκτική «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα και συγκίνησε κοινό και κριτικούς, ετοιμάζεται να λάβει μέρος στην κούρσα των Όσκαρ.

Η απόφαση για την υποβολή του «Xenia» στην Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου ήρθε από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία και έστειλε την ταινία στον πρώτο γύρο επιλογής ταινιών που θα εκπροσωπήσουν την παγκόσμια παραγωγή στην 88η Απονομή των βραβείων Όσκαρ.

Η ταινία του Πάνου Κούτρα έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής σε πάνω από 30 φεστιβάλ παγκοσμίως μεταξύ των οποίων το 67ο Φεστιβάλ Καννών, το 49ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και την υποψηφιότητα της για το βραβείο Lux 2014.

Η μεγάλου μήκους ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, σε σενάριο του ίδιου, αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή.

Να σημειωθεί ότι οι δημιουργοί της ταινίας «Xenia» είχαν αποφασίσει να μην πάρουν τα βραβεία τους αν πρώτα «δεν περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια παιδιών δεύτερης γενιάς» στην τελετή απονομής των έκτων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η «Xenia» κέρδισε έξι βραβεία εκ των οποίων τα τρία ,της καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, της καλύτερης σκηνοθεσίας και του καλύτερου σεναρίου, είχαν αρνηθεί να παραλάβουν οι Πάνος Κούτρας (σκηνοθέτης – σεναριογράφος), Παναγιώτης Ευαγγελίδης (σεναριογράφος) και Ελένη Κοσσυφίδου, Αλεξάνδρα Μποσίου (παραγωγοί) χρησιμοποιώντας το παραπάνω επιχείρημα.

Το μεγάλο βραβείο, το οποίο κατέκτησε η ταινία Xenia του Πάνου Κούτρα, απονεμήθηκε από τέσσερα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, αλλά στα οποία δεν έχει δοθεί η ελληνική ιθαγένεια. Το συγκεκριμένο βραβείο ο Πάνος Κούτρας το είχε δώσει σε αυτά τα παιδιά.

 

Πηγή: newsbeast.gr

 
(Visited 18 times, 1 visits today)