Το λαούτο έχει την τιμητική του στο Tinos World Music Festival

admin
26/05/2015 09:56
 
 
 

Αφιερωμένο στις μουσικές του κόσμου, το Tinos World Music Festival, έχει καταφέρει μόλις σε τρία χρόνια να γίνει θεσμός. Κάθε χρόνο, ένα μουσικό όργανο έχει την τιμητική του. 

Στο λαούτο, το έγχορδο μουσικό όργανο που κυριαρχεί αιώνες τώρα στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, εστιάζει φέτος το Tinos World Music Festival.

Το λαούτο, στεριανό ή νησιώτικο, που συγγενεύει με τον ταμπουρά, τη λάφτα, το σάζι και το ούτι, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας μουσικής παράδοσης αιώνων, βαθιά ριζωμένης στους λαούς που βρέχονται από τη Μεσόγειο και όχι μόνο. Διαδραματίζοντας ρόλο πρωταγωνιστικό ή συνοδευτικό, το λαούτο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας διαφορετικών μουσικών ειδών που γεννήθηκαν στις περιοχές αυτές, και ανάγεται πολλές φορές ακόμα και σε πολιτιστικό τους σύμβολο.

Καλεσμένοι του τρίτου Tinos World Music Festival, που θα πραγματοποιηθεί όπως και πέρυσι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στη Χώρα της Τήνου (Παρασκευή 29 έως Κυριακή 31 Μαΐου), σολίστες και δεξιοτέχνες του λαούτου από την Ελλάδα και την Τουρκία θα συμπράξουν επί σκηνής για να παρουσιάσουν ποικίλα ρεπερτόρια και διαφορετικές εκδοχές του λαούτου, αναδεικνύοντας τις συγγένειες αλλά και την διαφορετικότητα των οργάνων και των μουσικών ειδών.

Μία μέρα πριν την έναρξη του φεστιβάλ, την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών pre-festival συναυλία με τη συμμετοχή των Περικλή Παπαπετρόπουλου (σάζι), Cihan Turkoglu (σάζι, φωνή), Στρατή Ψαραδέλλη (πολίτικη λύρα), το ντούο του Γιώργη Μανωλάκη και το κουαρτέτο του Αλέξανδρου Παπαδημητράκη.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μάρθα Μαυροειδή
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Χώρα Τήνου 
Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό 

 

Πηγή: protothema.gr

(Visited 52 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*