Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες στη λίστα του Forbes

admin
03/03/2015 09:39
 
 
 

Πρόκειται για τον Φίλιππος Νιάρχο και τον Σπύρο Λάτση, γόνους πλούσιων οικογενειών που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση των καλών επιχειρηματιών αλλά και του άγνωστου στο ευρύ κοινό επιχειρηματία, Τέλη Μυστακίδη.

Φίλιππος Νιάρχος

  • 737ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για το 2015 (το 2014 βρισκόταν στην 687η θέση) -Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ελλάδα
  • Η περιουσία του υπολογίζεται στα 2,5 δισ. δολάρια
  • Ηλικία: 61
  • Πηγή πλούτου: Πλοία
  • Κάτοικος: Παρισιού
  • Παντρεμένος με 4 παιδιά

«O Φίλιππος Νιάρχος είναι ο μεγαλύτερος γιος του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου, ο οποίος πέθανε το 1996, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου και επί δεκαετίες έδινε τη δική του… επιχειρηματική μάχη με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο Φίλιππος είναι ο πρωτότοκος γιος του Σταύρου Νιάρχου με την Ευγενία Λιβανού, ο οποίος, μάλιστα, έχει κληρονομήσει τη μεγάλη συλλογή έργων τέχνης του πατέρα του. Η συλλογή αυτή αγοράστηκε το 1957 έναντι 3 εκατ. δολαρίων από τον ηθοποιό Εντουαρντ Ρόμπινσον, ο οποίος χρειαζόταν χρήματα για να πληρώσει το διαζύγιό του. Η συλλογή έργων τέχνης της οικογένειας Νιάρχου περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια του κόσμου. Λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh, η οποία, μάλιστα, περιλαμβάνει και το έργο «Self Portrait With Bandaged Ear» με τον αυτοτραυματισμό του Van Gogh, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 100 εκατ. δολάρια.

Η συλλογή, περιλαμβάνει, επίσης, ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Πικάσο, το «Yo Picasso» το οποίο απέκτησε το 1989 έναντι 47,9 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία των Sotheby's.Ο ίδιος ο Φίλιππος Νιάρχος κατάφερε να επεκτείνει τη συλλογή προσθέτοντας σε αυτή κάποια από τα πιο σπουδαία μεταπολεμικά έργα τέχνης, όπως κάποια του Andy Warhol, όπως το «Green Car Crash», το οποίο απέκτησε πριν από 6 χρόνια αντί 71,7 εκατ. δολαρίων, αλλά και έργα του Maurizio Cattelan», σημειώνει χαρακτηριστικά το Forbes παρουσιάζοντας το πορτραίτο του. O Φίλιππος Νιάρχος εμπλέκεται ενεργά στο φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος -από τα μεγαλύτερα σε παγκόσμια κλίμακα- και κάθε καλοκαίρι έρχεται στην Αθήνα όπου παρακολουθεί επί ώρες το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει το Ίδρυμα με θέματα που αφορούν την προσφορά, την κοινωνική συνοχή, τη φιλανθρωπία και την ανάπτυξη συνεργιών σε όλους τους τομείς.

Σπύρος Λάτσης

  • 782ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη για το 2015 (το 2014 ήταν στην 506η θέση) -Δεύτερος στην Ελλάδα
  • Η περιουσία του ανέρχεται στα 2,4 δισ. δολάρια
  • Ηλικία: 68 ετών
  • Πηγή πλούτου: Τράπεζες, πλοία
  • Κάτοικος: Γενεύης
  • Παντρεμένος με δύο παιδιά

Ο Σπύρος Λάτσης, πτυχιούχος του LSE, διαχειρίζεται την οικογενειακή περιουσία του πατέρα του Γιάννη Λάτση που έφυγε από τη ζωή το 2003. Οι δραστηριότητες του δεύτερου πιο πλούσιου Έλληνα επεκτείνονται και στον χρηματοοικονομικό τομέα. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο London School of Economics και στη συνέχεια ανέλαβε τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Αν και καταγόταν από εφοπλιστική οικογένεια ίδρυσε τo EFG Group έναν πολυεθνικό τραπεζικό όμιλο με σημαντική θέση στην τραπεζική αγορά στην Ελβετία.

Ο Σπύρος Λάτσης διαθέτει ένα από τα πολυτελέστατα και μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο. Είναι παντρεμένος με την Ντόροθι Μπράντλεϊ και έχει δύο παιδιά.

 

 

Τέλης Μυστακίδης

  • 894ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη για το 2015 (687ος το 2014)
  • Η περιουσία του ανέρχεται σε 2,2 δισ. δολάρια
  • Ηλικία: 53
  • Πηγή περιουσίας: Εξορύξεις, εμπόριο, αυτοδημιούργητος
  • Κάτοικος: Ελβετίας
  • Παντρεμένος, πατέρας ενός παιδιού

Ο 50χρονος Αριστοτέλης Μυστακίδης γεννήθηκε στη Ρώμη, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, συγκεκριμένα ως επιστημονικός σύμβουλος στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO). Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στη Βρετανία -εξ ου και η βρετανική υπηκοότητά του-, όπου και σπούδασε στο φημισμένο London School of Economics. Εκεί ξεχώρισε αμέσως, καθώς είχε και το πρόσθετο πλεονέκτημα να μιλάει έξι γλώσσες. Στη συνέχεια επιλέχθηκε από τους «κυνηγούς κεφαλών» μεγάλων πολυεθνικών για να στελεχώσει το τμήμα επενδύσεων ενός αμερικανικού κολοσσού της αγοράς παραγώγων, της Cargill.

Παρέμεινε σε αυτήν για μία εξαετία, κατά την οποία αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία. Εκεί τον εντόπισε ο κ. Ριτς, τότε ιδιοκτήτης της Glencore που ακόμα ονομαζόταν Marc Rich & Co., και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα, το 1993. Ένα χρόνο μετά παρουσιάστηκε η μεγάλη ευκαιρία και ο κ. Μυστακίδης εξαγόρασε το 6{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} από τον βιαίως αποχωρούντα Ριτς.

Έκτοτε, σε συνεργασία με τους συνεταίρους του στην Glencore, ανέλαβε το τμήμα που ασχολείται με το trading ψευδαργύρου, χαλκού και μολύβδου, κερδίζοντας τη φήμη του καλύτερου διαχειριστή επενδύσεων σε βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως. Ταυτόχρονα εδραίωσε τη θέση του στον ευρύτερο όμιλο καταλαμβάνοντας θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των κυριότερων θυγατρικών της Glencore, όντας μέχρι σήμερα μέλος στα Δ.Σ. των Xstrata Plc, Katanga Mining Limited, Recylex S.A. και Mopani Copper Mines Plc.

 

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr

 

 

 
(Visited 76 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*