Χρυσοί Σκούφοι 2017: Διακρίθηκαν Μύκονος και Σαντορίνη

xrysoi skoyfoi 2017
admin
14/02/2017 14:23
 
 
 

Μύκονος και Σαντορίνη είχαν, για ακόμη μια χρονιά, την τιμητική τους στα ελληνικά βραβεία γαστρονομίας «Χρυσοί Σκούφοι» που διοργανώνει κάθε χρόνο το Αθηνόραμα και ο Alpha Guide.
Φέτος, ισάριθμα εστιατόρια από τα δύο αυτά κυκλαδίτικα νησιά απέσπασαν έξι Χρυσούς Σκούφους, ενώ διακρίθηκαν και τρία εστιατόρια στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2017. Η απονομή έγινε χθες το βράδυ σε μια λαμπερή τελετή στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», με παρουσιαστές τους Φώτη Σεργουλόπουλο και Δημήτρη Αντωνόπουλο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, των επιχειρήσεων και της πολιτικής.
Αναλυτικά, τα εστιατόρια που βραβεύθηκαν στις Κυκλάδες είναι τα εξής:

Χρυσοί Σκούφοι 2017
*Bill & Coo (15.5/20)
Μοντέρνα ελληνική κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Μεγάλη Άμμος, Ξεν. “Bill & Coo”
Ιδιοκτήτης: Θεοδόσης Κακούτης
Σεφ: Αθηναγόρας Κωστάκος

bill coo
Ο Αθηναγόρας Κωστάκος παίζει θεατρικά και concept-ικά με μνήμες, υλικά και φαγητά της ελληνικής κουζίνας, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ρεπερτόριο. Δυνατές αντιστίξεις, γοητευτικές αρμονίες, νοστιμιά και καινοτομία χαρακτηρίζουν αυτή την ερεθιστική, μοντέρνα προσέγγιση στην ελληνική γαστρονομία του σήμερα. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα γλυκά της Άντζελας Σίμου.
Κορυφαίο πιάτο: Σαρδέλες «Domino», μαρμελάδα ντομάτας, καπνιστή μαγιονέζα, πούδρα ελιάς.

*Κουκούμαβλος (15/20)
Μοντέρνα διεθνής κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Φηρά
Ιδιοκτήτης: Νίκος Πουλιάσης
Σεφ: Νίκος Πουλιάσης

koykoymbalos
Ο Νίκος Πουλιάσης καταθέτει μια sui generis γαστρονομική πρόταση στον ελλαδικό χώρο. Παίζει με το ρουστίκ και το ραφινάτο μέσα από παράτολμους συνδυασμούς κι εξαντρίκ παντρέματα που έχουν ευτυχή κατάληξη. Η καλλιτεχνική του φύση μπορεί να ισορροπεί στο ίδιο πιάτο από κρασοτύρι με κάστανο, κουμκουάτ, τζίντζερ και μπούκοβο μέχρι μαύρο ρύζι σε ζωμό αστακού, passion fruit, καρύδα και μαύρη τρούφα.
Κορυφαίο πιάτο: Μπακαλιάρος με σαντορινιό φιστίκι, μοβ περουβιανή πατάτα, λεβάντα, αρμπαρόριζα, παστουρμά, λάδι καπνιστής πιπεριάς.

*Lycabettus Restaurant (15/20)
Μοντέρνα διεθνής κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
Ιδιοκτήτης: Andronis Luxury Hotels
Σεφ: Παύλος Κυριάκης

lycabettus restaurant
Ο νέος σεφ Παύλος Κυριάκης διατηρεί ψηλά το γαστρονομικό πήχη στο πολυτελές εστιατόριο του ξενοδοχείου με μια μοντέρνα κουζίνα με ελληνικές και μεσογειακές αποχρώσεις. Οι προτάσεις του έχουν τη σωστή δόση προσωπικότητας, φαντασίας και ισορροπίας, ενώ μαέστρος αποδεικνύεται και στη διαχείριση της υψηλού επιπέδου πρώτης ύλης.
Κορυφαίο πιάτο: Αστακός ποσέ με κρέμα πράσινης πιπεριάς σε ζωμό από αστακό και σπαράγγια.

*Matsuhisa Mykonos (15/20)
Γιαπωνέζικη κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα, Ρόχαρη (ξεν. «Belvedere»)
Ιδιοκτήτες: Νίκος Ιωαννίδης , Τάσος Ιωαννίδης
Σεφ: Nobuyuki Matsuhisa , Νίκος Σκαμνάκης

matsuhisa
Στην πιο κοσμοπολίτικη μυκονιάτικη αυλή, το αγαπημένο και διαχρονικά βραβευόμενο ρεστοράν δημιουργεί για άλλη μία χρονιά new style πιάτα με ιαπωνικές βάσεις και λατινοαμερικάνικες επιρροές. Η κουζίνα του είναι άκρως δημιουργική, κομψή κι ευφάνταστη, ενώ προσφέρει γεύσεις υψηλών προδιαγραφών.
Κορυφαίο πιάτο: Wagyu με σάλτσα wasabi, φασολάκια και φύκια.

*Santoro (15/20)
Μοντέρνα ελληνική κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ημεροβίγλι, Ξενοδοχείο Grace Santorini
Ιδιοκτήτης: Grace Santorini
Σεφ: Σπύρος Αγιούς

santoro
Ο ταλαντούχος σεφ Σπύρος Αγιούς, ακόμη καλύτερος από πέρυσι, δημιουργεί στο «Santoro» του ξενοδοχείου «Grace» ένα νέο σημείο αναφοράς στη γαστρονομία της Σαντορίνης. Το στιλ του εκφράζει μια μοντέρνα οπτική στην ελληνική κουζίνα, η οποία εμπνέεται από παραδοσιακά πιάτα που ραφινάρει, παίζοντας μαζί τους ακόμη και με fusion διαθέσεις.
Κορυφαίο πιάτο: Ψάρι μπιάνκο με κολοκάσι, αφρό λαδολέμονου, αβγά ρέγγας.

*Σελήνη (15/20)
Μοντέρνα ελληνική κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Πύργος
Ιδιοκτήτης: Γιώργος Χατζηγιαννάκης
Σεφ: Θοδωρής Παπανικολάου

selini
Το εμβληματικό εστιατόριο του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, πρωτοπορώντας εδώ και 30 χρόνια στην ανάδειξη των μοναδικών πρώτων υλών της Σαντορίνης και της τοπικής της κουζίνας, επανέρχεται φέτος στους Χρυσούς Σκούφους. Ο Θοδωρής Παπανικολάου παρουσίασε πολύ καλά πιά¬τα και μας έκανε να χειροκροτήσουμε την κουζίνα του για την εξελιγμένη ελληνικότητα και τη φινέτσα της.
Κορυφαίο πιάτο: Περιστέρι με βινσάντο, κέτσαπ πιπεριάς Φλωρίνης, συκωτάκια με απάκι, παντζάρι, καρότο, πράσο.

Βραβεία Ελληνικής κουζίνας 2017
*Kenshō Restaurant (14.5/20)
Μοντέρνα ελληνική κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Ορνός, Ξεν. «Kenshō Boutique Hotel & Suites»
Ιδιοκτήτης: Kensho Boutique Hotel & Suites
Σεφ: Γιώργος Στυλιανουδάκης

kensho
Νέα είσοδος στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, το εστιατόριο του επίσης καινούργιου ξενοδοχείου «Kenshō Boutique Hotel & Suites». Με εντυπωσιακό ντιζάιν και ιδιαίτερη κομψότητα, παρουσιάζει μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα που διακρίνεται από βαθιά γνώση και δημιουργικότητα. Σεφ ο στιβαρός και ταυτόχρονα αέρινος Γιώργος Στυλιανουδάκης, λάτρης της έρευνας για την εθνική μας γαστρονομία και των ψαγμένων ποιοτικών πρώτων υλών, μας δίνει πιάτα που «κεντάνε» δημιουργικά πάνω στην παράδοση με σύγχρονες τεχνικές.

*Το Κόκκινο Ποδήλατο (14.5/20)
Μοντέρνα ελληνική κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
Ιδιοκτήτης: Χαρά Κούρτη
Σεφ: Γκίκας Ξενάκης , Νίκος Κουτσούκος

to kokkino podilato
Εκκινώντας από την περσινή επιτυχία, η κουζίνα που δημιούργησε ο Γκίκας Ξενάκης στο γοητευτικό εστιατόριο της Οίας φέτος ανεβάζει στροφές μαγειρεμένη από τον Νίκο Κουτσούκο. Εξαιρετικός μπακαλιάρος με αφράτη σκορδαλιά πατάτας και μαρμελάδα ντομάτας, καραμελωμένο μπουτάκι κοτόπουλου σε ριζότο γαμοπίλαφου και μους μακεδονικού χαλβά με δυοσμάτη πραλίνα και σορμπέ λεμόνι χρωματίζουν τη σύγχρονη ματιά της κουζίνας σε αυτό το ατμοσφαιρικό μπαλκόνι.

*Mylos (14.5/20)
Μοντέρνα ελληνική κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Φηροστεφάνι
Ιδιοκτήτης: Μανώλης Σιγάλας
Σεφ: Γιάννης Κιόρογλου , Θοδωρής Κακούλης

mylos
Η ομάδα του Γιάννη Κιόρογλου, πιο δεμένη και προχωρημένη φέτος, έκανε το «Mylos» ένα από τα σημεία αναφοράς στη γαστρονομική σκηνή της Σαντορίνης. Μοντέρνο σαγανάκι θαλασσινών με χιόνι φέτας, κρέμα λευκής μελιτζάνας με καπνισμένο «τατουάζ» σε χέλι και πράσινο μήλο και μελωμένο μοσχαρίσιο μάγουλο με πουρέ καπνιστής πατάτας και πέστο σαντορινιού πελτέ εκφράζουν έναν ουσιαστικό μοντερνισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα γερές ρίζες στην παράδοση. (Στη νέα σεζόν σεφ θα είναι ο Άνταμ Κοντοβάς, που έχει τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας).

(Visited 86 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*