Δικαίωση του νόμου για το Ίδρυμα Τήνου από το ΣτΕ

Ίδρυμα Τήνου
Newsroom
24/09/2019 15:16
 
 
 

 

Τέσσερις ιστορικές αποφάσεις έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με τη διοίκηση του Πανελλήνιου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου και την εποπτεία του από το κράτος που είχε επαναφέρει με νόμο η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018.

Με αυτές ουσιαστικά το Ίδρυμα Τήνου θα παραμείνει υπό κρατική εποπτεία, όπως συνέβαινε εδώ και 200 χρόνια, με εξαίρεση την επταετία της χούντας και είχαν ορίσει ρητά στη διαθήκη τους οι ιδιώτες κτήτορες του Ιδρύματος. Κάτι που είχε αλλάξει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με τροπολογία το καλοκαίρι του 2014.

“Επαναφορά στη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική παράδοση”

Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος και οι π. βουλευτές του κόμματος Αντώνης Συρίγος, Νίκος Μανιός, Νίκος Ξυδάκης, π. υπουργός, π. βουλευτής Β’ Αθηνών και ο Σπύρος Δανέλλης, π. βουλευτής Ηρακλείου.

“Οι οριστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απορρίπτουν τις αιτιάσεις όσων προσέφυγαν (ανάμεσα τους και ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄) κατά της νομιμότητας του, αποτελούν νίκη του Τηνιακού λαού και του Δήμου Τήνου, και όλων όσοι αγωνίστηκαν να επαναφέρουν το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου στη λειτουργική του παράδοση, κατά τη βούληση των κτητόρων” σημειώνουν.

Όπως τονίζουν οι παραπάνω: “Με το άρθρο 48 του ν. 4521/2018 το Ίδρυμα επανήλθε στην κανονική και κατά παράδοση θεσμική λειτουργία του, όπως αυτή ίσχυε από ιδρύσεώς του, το 1825. Είχε παρεμβληθεί μια επαίσχυντη νομοθετική ρύθμιση, του 2014, με την οποία το Ίδρυμα υπαγόταν σε αποκλειστική εκκλησιαστική διοίκηση, τέτοια που μόνο η δικτατορία είχε αποτολμήσει το 1969, και είχε καταργήσει η κυβέρνηση Κων. Καραμανλή το 1976.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελούν ταυτόχρονα πολιτική και ηθική δικαίωση της προηγούμενης κυβέρνησης και των βουλευτών που με την εισήγηση και την ψήφιση της παραπάνω διάταξης νόμου επανέφεραν το Ίδρυμα στην παράδοσή του, ως Ίδρυμα διττού χαρακτήρα, κοινωφελούς και εκκλησιαστικού”.

(Visited 48 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*