Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων: «Η Ερμούπολη καταρρέει με πάταγο!»

Newsroom
08/03/2021 11:16
 
 
 

 

Να εφαρμοστούν άμεσα πολιτικές που θα φέρουν ανάπτυξη, αποκαταστάσεις και επαναχρήσεις κτιρίων, επιχειρηματική δραστηριότητα και επανακατοίκηση σε Ερμούπολη και Άνω Σύρο ζητά επιτακτικά ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων.

Μετά και την πρόσφατη κατάρρευση εγκαταλελειμμένου κτιρίου στο κέντρο της Ερμούπολης, ο Σύλλογος – σε απάντηση εγγράφου του Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Διδασκάλου – υπενθυμίζει ότι τα κελύφη των κτιρίων είναι πλέον οριακά εύθραυστα και τονίζει ότι δεν χρειάζεται σεισμική δράση ή πλημμυρικό φαινόμενο για να καταπέσουν.

Ατέρμονες και δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες (από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού) για μια απλή αδειοδότηση λειτουργούν αποτρεπτικά και εν τέλει καταστροφικά, δημιουργώντας έναν κύκλο μιζέριας, μαρασμού και καταστροφής, με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος που ταλανίζει και «τιμωρεί» τη Σύρο για περισσότερο από 15 χρόνια, στο πλαίσιο «επανεκκίνησης» των διαδικασιών, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων επαναφέρει την πρόταση συγκρότησης διευρυμένων κατά τόπους Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, με συμμετοχή και μελών του Υπουργείου Πολιτισμού για υποθέσεις που εντάσσονται εντός περιγράμματος ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ τόπων. Μια επιτροπή μιας στάσης (one stop shop) όπως ήδη έχει περιγράψει. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, λειτουργικό, νόμιμο σύστημα ελέγχου και έγκρισης των μελετών εντός ιστορικών τόπων, όπως στην περίπτωση της Ερμούπολης, που θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και την πολιτισμική κληρονομιά ταυτόχρονα.

«Αν και για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων ισχύει το μήνυμα που θέλει να στείλει η Κυβέρνηση για έναν τόπο που αλλάζει προς το καλύτερο και γίνεται φιλικός στις επενδύσεις, η κατάλληλη στιγμή είναι τώρα. Η Ερμούπολη καταρρέει με πάταγο!» καταλήγει το έγγραφο του Συλλόγου Μελετητών Νομού Κυκλάδων.

 

Το έγγραφο του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων

Το έγγραφο του Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Διδασκάλου

(Visited 74 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*