Σύλλογος Μηχανικών Κυκλάδων: «Λύση τώρα. Η Ερμούπολη καταρρέει με πάταγο»

Newsroom
28/02/2021 00:16
 
 
 

 

«Η Ερμούπολη καταρρέει με πάταγο» έχει ως θέμα η επιστολή που απέστειλε ο Σύλλογος Μηχανικών Νομού Κυκλάδων προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης και στους βουλευτές των Κυκλάδων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα ετοιμόρροπα κτήρια στην πρωτεύουσα της Σύρου.

Με αφορμή την πρόσφατη κατάρρευση ερειπωμένου κτιρίου στην καρδιά της Ερμούπολης, οι Μηχανικοί του νομού ζητούν μεταξύ άλλων από τους αρμόδιους, να δοθεί τέλος στην αβάσταχτη προς πολίτες και μηχανικούς γραφειοκρατία του Υπουργείου Πολιτισμού, την άμεση ενεργοποίηση του εξαγγελθέντος προγράμματος «Διατηρώ» και να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα το πρόβλημα «της καταρρέουσας Ερμούπολης».

«Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο, δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν υπάρχει πλέον ανοχή. Στέρεψαν» υπογραμμίζουν αγανακτισμένοι οι Μηχανικοί των Κυκλάδων.

Η επιστολή του Συλλόγου:

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα
Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά

ΔΗΜΟ ΣΥΡΟΥ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
Δήμαρχο κ. Νικόλαο Λειβαδάρα

KOIN : ΜΜΕ
Βουλευτές Ν.Κυκλάδων

ΘΕΜΑ: ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ !! Η ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΜΕ ΠΑΤΑΓΟ !!

Η πρόσφατη κατάρρευση ερειπωμένου κτιρίου στην καρδιά της Ερμούπολης, που ευτυχώς δεν είχε ανθρώπινες απώλειες, ήρθε άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει τους εδώ και πολύ καιρό δημόσια διατυπωμένους φόβους μας για το ότι το πρόβλημα των εκατοντάδων ετοιμόρροπων κτιρίων στην Ερμούπολη έχει μεταλλαχθεί πλέον σε έναν παραμονεύον πεδίο εν δυνάμει διάσπαρτων ωρολογιακών βομβών, έναν διαρκή κίνδυνο για τη ζωή των κατοίκων της.

Τα κελύφη των κτιρίων της Ερμούπολης είναι τόσο εύθραυστα όπως αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά, ώστε δε χρειάζεται σεισμική δράση ή πλημμυρικό φαινόμενο για να καταπέσουν. Αρκεί μία ριπή ανέμου για να επέλθει το κακό.

Ο Σύλλογός μας έχει διαγνώσει εδώ και χρόνια τα βαθιά αίτια του προβλήματος και ζητά επιτακτικά και διαρκώς από τα δύο αρμόδια υπουργεία ΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΝ αλλά και από τη δημοτική αρχή του τόπου την άμεση λήψη των μέτρων πριν να είναι αργά:

• Άμεση ενεργοποίηση μέσα στην άνοιξη του 2021 της επιτροπής «μίας στάσης» εξέτασης των αρχιτεκτονικών μελετών, όπως σε πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση υποσχέθηκε η υπουργός κα Λ. Μενδώνη, ώστε να δοθεί τέλος στην αβάσταχτη προς πολίτες και μηχανικούς γραφειοκρατία του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην επιτροπή αυτή με έδρα την Ερμούπολη, με εκπροσώπους και από τα δύο συναρμόδια υπουργεία, με τρόπο λειτουργικό και σύγχρονο, θα εξετάζονται όλες οι μελέτες επεμβάσεων στα κτίρια του Ιστορικού Τόπου. Μόνο αν ο κάθε ιδιοκτήτης λαμβάνει σε σύντομο χρόνο απάντηση στο αίτημά του χωρίς να αναμένει δύο έως πέντε έτη, θα υπάρξει ψυχολογικό, οικονομικό και επιχειρηματικό κίνητρο ώστε η ερειπωμένη πόλη να αρχίσει να αποκαθιστά σταδιακά τον καταρρακωμένο ιστό της.
Στο μεσοδιάστημα όλες οι υποθέσεις που υπάρχουν στα συρτάρια του ΥΠΠΟΑ και αφορούν στην Ερμούπολη ή την Άνω Σύρο θα πρέπει να διεκπεραιωθούν κατά άμεση προτεραιότητα λόγω της κατάστασης που έχει περιέλθει ο τόπος μετά από 16 έτη κωλυσιεργίας.

• Άμεση ενεργοποίηση του εξαγγελθέντος προγράμματος «Διατηρώ» ή όποιου αντίστοιχου εργαλείου ώστε με θεσμικό και οργανωμένο τρόπο, χωρίς περιττή γραφειοκρατία, να δοθούν κίνητρα στους πολίτες, έχοντας την απαραίτητη επιχορήγηση από το κράτος, να προβούν σε σωστικές ενέργειες των επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτιρίων τους.

• Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα το πρόβλημα της καταρρέουσας Ερμούπολης και να διεκδικήσει αλλά και να διαθέσει με περισσότερο σθένος κονδύλια για τις σωστικές επεμβάσεις στα επικίνδυνα κτίρια. Το διαθέσιμο κονδύλι είναι πενιχρό. Παράλληλα να προωθήσει μία δυναμική και με διάρκεια πολιτική παροχής κινήτρων – εκπτώσεων και διευκολύνσεων στους ιδιοκτήτες κτιρίων σε Ερμούπολη και Άνω Σύρο ότι αφορά τους επιβαλλόμενους δημοτικούς φόρους, τέλη, ΤΑΠ, ενοίκια κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, τέλη σύνδεσης με δημοτικά δίκτυα.

Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει επιτέλους να είναι στο πλευρό του πολίτη, όχι απέναντι του. Καλούμαστε με τεράστια χρονοκαθυστέρηση, να καλύψουμε 16 έτη πολιτικής ατολμίας και διαδοχικών λαθών σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και εν μέσω πανδημίας. Η πορεία θα είναι επίπονη, δύσκολη. Όμως πρέπει να ξεκινήσει. Το νησί έχει βαλτώσει.

Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο, δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν υπάρχει πλέον ανοχή. Στέρεψαν.
Οι πολίτες της Σύρου έχουν ενεργοποιηθεί εδώ και καιρό στον μέγιστο βαθμό. Με δράσεις, με συμμετοχή, με προτάσεις.

Περιμένουμε από το πολιτικό προσωπικό σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο να επιτελέσει τον ρόλο που του έχει ανατεθεί.

Ζητείται πολιτικό σθένος.
Όποιος δεν μπορεί, ας αναλάβει τις ευθύνες του.
Δώστε λύση τώρα!!
Η Ερμούπολη καταρρέει με πάταγο!!
Το νησί βουλιάζει.
Τι περιμένετε ;

(Visited 86 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*