Ερώτηση «Ελληνικής Λύσης» για την οικονομική επιβίωση των αγροτών της Σύρου

αγρότης ΕΛ.Γ.Α.
Newsroom
05/02/2021 16:04
 
 
 

Οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών ήταν οι αποδέκτες της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο αρχηγός της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα την οικονομική επιβίωση των αγροτών της Σύρου.

Ο κ. Βελόπουλος αναφέρει πως οι εν λόγω αγρότες αντιμετωπίζουν πληθώρα δυσκολιών, ωστόσο καταφέρνουν να προμηθεύουν με αγροτικά προϊόντα την αγορά του νησιού, συμβάλλοντας στην αυτάρκεια του, σε περιπτώσεις αποκλεισμού του, λόγω καιρικών ή άλλων συνθηκών.

Αναλυτικά, η ερώτηση:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
οι αγρότες της Σύρου πλήττονται διπλά, καθώς, η μικρή παραγωγή τους τους στερεί τη δυνατότητα συνεργασίας με τις υπεραγορές τροφίμων του νησιού (οι οποίες προμηθεύονται προϊόντα αποκλειστικά από χονδρεμπόρους).

Εν τω μεταξύ, ενώ ανακοινώθηκαν μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών, αυτά, αφορούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και σε λιγοστές περιοχές ανά την Ελλάδα.

Οι παραγωγοί κηπευτικών της Σύρου είναι εργαζόμενοι 360 ημέρες το χρόνο, σε εκτάσεις που δεν ξεπερνούν τα δέκα στρέμματα, ενίοτε, δε, είναι και κάτοχοι θερμοκηπιακών υποδομών καλλιέργειας, η οποία απαιτεί καθημερινή πολύωρη φροντίδα και υψηλό κόστος συντήρησης.

Πληρώνουν, κιόλας, οι τελευταίοι υπέρογκα ποσά για την διάνοιξη γεωτρήσεων προς ύδρευση των καλλιεργειών τους, λόγω της συχνής ανομβρίας και της έλλειψης φυσικών πηγών.

Παρ’ όλα αυτά, καταφέρνουν κι εξακολουθούν οι εν λόγω αγρότες-παραγωγοί αλλά και οι αντίστοιχοι άλλων νησιών των Κυκλάδων να δίνουν πρωτογενή αγροτικά προϊόντα στο νησί τους, καταφέρνοντας να έχει το κάθε νησί αυτάρκεια προϊόντων, ακόμα και σε περιπτώσεις αποκλεισμού του, λόγω καιρικών ή άλλων συνθηκών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1.Ποιοι είναι οι λόγοι προγραμματικού αποκλεισμού της ως άνω κατηγορίας αγροτών από κάθε μορφή οικονομικής ενίσχυσης από την Πολιτεία;

2.Προτίθεσθε, άμεσα, να εξετάσετε τη λήψη μέτρων για την οικονομική επιβίωση όλων των ανωτέρω αναφερόμενων αυτοαπασχολούμενων παραγωγών κηπευτικών στη Σύρο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων;

Ο Ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

(φωτό: αρχείου)

(Visited 54 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*