Στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος η σημαία της Επανάστασης του 1821

Newsroom
21/01/2021 20:00
 
 
 

Με την ανάρτηση της σημαίας της Επανάστασης του 1821 στον κεντρικό ιστό του ιστορικού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ σηματοδότησε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία το 1821.

Ο κ. Δωρόθεος Β’, κατά τη λιτή αυτή συμβολική τελετή, τόνισε ότι «όλοι οι Έλληνες πρέπει μια φορά στη ζωή τους να επισκεφθούν τα Ψαρά και το Μεσολόγγι, για να συνειδητοποιήσουν πόσο μεγάλο δώρο είναι η ελευθερία, πόσες θυσίες απαιτεί και πόσο δύσκολη είναι η σωστή διαχείριση της!».

Υπογράμμισε δε, ότι όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για τις ηρωίδες και τους ήρωες προγόνους μας, οι οποίοι, στα 400 χρόνια της σκλαβιάς, διατήρησαν την ορθόδοξη πίστη τους, τη γλώσσα τους, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, και αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, με πρώτο τον Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο τον Ε’, τον οποίο οι Τούρκοι κρέμασαν στην κεντρική Πύλη του Πατριαρχείου ανήμερα του Πάσχα του 1821, στις 10 Απριλίου, μόλις είχε κοινωνήσει κατά την Αναστάσιμη Λειτουργία!

Υπενθύμισε, τέλος, ότι η Ερμούπολη είναι γέννημα της Επανάστασης, την οποία δημιούργησαν οι αιμάσσοντες πρόσφυγες από τη Χίο, τα Ψαρά και τα παράλια της Ελληνικής Ιωνίας, που βρήκαν καταφύγιο στο φιλόξενο νησί της Σύρου.

«Οι Ψαριανοί», συνέχισε, «έκτισαν τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μεταφέροντας σ’ αυτόν την περίφημη Εικόνα του Θεοτοκοπούλου από τον ομώνυμο Ναό των Ψαρών. Οι Χίοι έκτισαν τον οικισμό του Βροντάδου και κατέθεσαν στον επιστέφοντα αυτόν Ναό της Αναστάσεως λείψανα του Εθνομάρτυρας Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνος. Ο τελευταίος προ της Επανάστασης Μητροπολίτης Χίου Δανιήλ Κοντούδης κατέφυγε στην Σύρο και την διεποίμανε από το 1842 μέχρι το 1862. Στο κωδωνοστάσιο του Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμορφώσεως ηχεί μέχρι και σήμερα η καμπάνα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ψαρών και την Πλατεία, έμπροσθεν του μεγαλοπρεπούς Δημαρχείου της Ερμούπολης, του Παρθενώνα των Δημαρχείων της Ελλάδος, όπως έχει προσφυώς χαρακτηριστεί, κατακοσμεί ο ανδριάντας του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη!».

Η σημαία της Επανάστασης του 1821 θα παραμείνει ανηρτημένη καθ’ όλο το επετειακό έτος 2021.

(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 265 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*