«Η Σύρος που Αξίζουμε»: «Δικαιώνεται η οικονομική πολιτική της περιόδου 2014-2019»

Newsroom
15/12/2020 17:28
 
 
 

Για δικαίωση της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε κατά την διάρκεια των ετών 2014-2019 έκανε λόγο η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την ψήφιση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2021, «Η Σύρος που Αξίζουμε» υποστήριξε ότι τα λόγια του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Πιταούλη για «ικανά χρηματικά υπόλοιπα προηγουμένων ετών», επιστρέφουν τη «λάσπη» που δέχθηκε η παράταξη για τα οικονομικά της προηγούμενης δημοτικής περιόδου.

Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι – για το 2021 – οι δημοτικές δράσεις πολιτισμού και τουρισμού δεν θα έπρεπε να ενισχυθούν από τους δημότες και τους επιχειρηματίες που έχουν επωμιστεί τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού, καλώντας ταυτόχρονα την δημοτική αρχή «να ανοίξει επιτέλους τα αυτιά της και να ακούει πιο προσεκτικά πλέον τις παρατηρήσεις και τις παραινέσεις» της μείζονος μειοψηφίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
Σε Δελτίο Τύπου της παράταξής μας αναφέραμε επί λέξει στις 21/01/2020: «Ακόμα και η επιβεβλημένη ήπια μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2020 πήγε στις καλένδες, με την δικαιολογία της αγοράς οχημάτων και εξοπλισμού, ενώ τα χρηματικά υπόλοιπα των προηγούμενων ετών πλησιάζουν τις 800.000 ευρώ, δείγμα της χρηστής διοίκησης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και δείγμα ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε και τους δύο στόχους».

Χαιρετίζουμε την επιβεβλημένη μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2021, μεσοσταθμικά 9%, προς ελάφρυνση των δημοτών και των επιχειρηματιών. Νιώθουμε δικαιωμένοι για τα οικονομικά επιτεύγματα της περιόδου 2014-2019, διαψεύδοντας όλες τις «Κασσάνδρες», έστω και εκ των υστέρων. Τα λόγια του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Πιταούλη ότι βρήκε ικανά χρηματικά υπόλοιπα προηγουμένων ετών, επιστρέφουν όση λάσπη μας έριξαν οι «αρθρογράφοι-εργολάβοι» για τα οικονομικά της προηγούμενης δημοτικής περιόδου.

Θα θέλαμε μεγαλύτερη μείωση μιας και αυξήθηκαν τα υπόχρεα σε τέλη τετραγωνικά κατά περίπου 81.000 τμ, αλλά κατανοούμε ότι, εν μέσω πανδημίας, χρειάζεται σύνεση. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών για την αρωγή και την συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια. Με πίστη στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας, παραμένουμε σταθεροί στα πιστεύω μας, ότι η οικονομία του τόπου πρέπει και μπορεί να ξεπερνά τις δημοτικές παρατάξεις και την μικροπολιτική.

Ψηφίσαμε λευκό στα δυνητικά τέλη, πολιτιστικό, τουριστικό και πολεοδομίας, διότι στα δύο πρώτα έγινε η πολιτική επιλογή της αύξησής τους από την δημοτική αρχή, με την οποία διαφωνούμε ριζικά. Θεωρούμε ότι οι σημαντικές δημοτικές δράσεις πολιτισμού και τουρισμού θα έπρεπε να ενισχυθούν για το 2021 από άλλες πηγές χρηματοδότησης και όχι από την τσέπη του δημότη και του επιχειρηματία που χειμάζεται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας covid-19.

Η δημοτική αρχή ζητά να πληρώσουν πάλι τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή οι επιχειρηματίες, μέρος των οποίων (π.χ. εστίαση) έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους με άγνωστη ημερομηνία επανόδου στην κανονικότητα. Δικαιωνόμαστε για την διαχείριση των χρημάτων της πολεοδομίας, μιας και η δημοτική αρχή, έστω 15 μήνες μετά, ήρθε στα λόγια μας, κατάλαβε και εμπέδωσε.

Τονίζουμε ξανά ότι τα έσοδα αυτά είναι έσοδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, δίχως ναι μεν, αλλά… Δίχως προσκόμματα… Δίχως τρικλοποδιές… Δίχως πολιτικάντικες προσφυγές…

Πλησιάζοντας στο τέλος ενός πολύ δύσκολου και πρωτόγνωρου 2020 και στην αυγή ενός ακόμα δυσκολότερου 2021, όπως διαφαίνεται, ευχόμαστε στη δημοτική αρχή να ανοίξει επιτέλους τα αυτιά της και να ακούει πιο προσεκτικά πλέον τις παρατηρήσεις και τις παραινέσεις μας, στους συμπολίτες μας να έχουν υπομονή και αισιοδοξία, καθώς ο Δήμος θα συνεχίσει να είναι οικονομικά ισχυρός και αξιόπιστος, και φυσικά ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με υγεία και προσωπική και οικογενειακή ευημερία!

(Visited 59 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*