Στην έδρα της Περιφέρειας στη Σύρο η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη (φώτος)

Newsroom
10/10/2020 12:43
 
 
 

 

Με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη συναντήθηκε χθες στην Ερμούπολη η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο πλαίσιο επίσκεψης αντιπροσωπείας της Επιτροπής στη Σύρο.

«Οι Συριανοί επωμίστηκαν το μεγάλο βάρος της φιλοξενίας και της φροντίδας όλων των ξεριζωμένων του Αγώνα. Μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης, εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες από τα Ψαρά, τη Χίο, τη Σάμο, την Κρήτη, την Κάσο, τη Σμύρνη. Πρόσφυγες που έζησαν τη φρίκη των διώξεων, του ολοκαυτώματος, των θηριωδιών του κατακτητή. Και μαζί με τους Συριανούς κατάφεραν να δημιουργήσουν μια πόλη-κόσμημα για όλη την Ελλάδα. Ένα νέο ελληνικό θαύμα. Ένα μοναδικό οικονομικό, εμπορικό, βιομηχανικό κέντρο που άνοιξε το δρόμο για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής συμμετείχαν, επίσης, τα Μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής, Καθηγητές Παναγιώτης Ροϊλός και Δέσποινα Μουζάκη.

«Το νησί μας μεγαλούργησε»

«Το νησί μας μεγαλούργησε. Σε πολύ δύσκολες εποχές, οι άνθρωποί μας κατάφεραν εντυπωσιακά επιτεύγματα. Η κοινωνία μας ήταν η πρώτη αστική κοινωνία που χτίστηκε στη σύγχρονη Ελλάδα» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Ερμούπολη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις «πρωτιές» της Σύρου, καθώς στο νησί δημιουργήθηκε το πρώτο οργανωμένο νοσοκομείο της επαναστατημένης και ελεύθερης Ελλάδας, το πρώτο εμποροδικείο, το πρώτο Ελληνικό Γυμνάσιο με γυμνασιάρχη το δάσκαλο του Γένους Νεόφυτο Βάμβα, η πρώτη σύγχρονη ναυτιλιακή εταιρεία, ενώ στο νησί ναυπηγήθηκε και το πρώτο σιδερένιο ελληνικό ατμόπλοιο.

«Είναι εμβληματική η σημασία της Ερμούπολης για το ελληνικό «θαύμα» που σημειώθηκε μέσα από την οικονομική και την εμπορική ανάπτυξη. Η πόλη έγινε όμως και το μεγαλύτερο, εκείνη την εποχή, πνευματικό κέντρο της Ελλάδας. Ήταν το μέρος στο οποίο οι Έλληνες ήρθαν για πρώτη φορά συστηματικά σε επαφή με την δυτικοευρωπαϊκή μουσική και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» ανέφερε ο κ. Ροϊλός, παραθέτοντας ορισμένα εξέχοντα πνευματικά τέκνα της πόλης, όπως ο Εμμανουήλ Ροΐδης και ο Δημήτριος Βικέλας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής ένα ξεχωριστό δώρο: ένα αντίγραφο του απολυτηρίου του Ελευθερίου Βενιζέλου από το σχολείο της Ερμούπολης και έναν πίνακα του γνωστού Συριανού δημιουργού Γιάννη Βέλλη.

Αντιστοίχως, η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη πρόσφερε στον κ. Λεονταρίτη τον «Προπομπό», το συλλεκτικό αναμνηστικό μετάλλιο για την διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης του 1821.

 

(Visited 305 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*