Σύρος: Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ανεβάζει το “θερμόμετρο” της αντιπαράθεσης δημοτικής αρχής και μείζονος μειοψηφίας

Newsroom
19/06/2020 16:13
 
 
 

Νέα κόντρα ξέσπασε (ξανά) μεταξύ της δημοτικής αρχής και της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, αυτή τη φορά για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι παρατάξεις του δημάρχου Νίκου Λειβαδάρα και του Γιώργου Μαραγκού εξέδωσαν ανακοινώσεις, μέσω των οποίων αντάλλαξαν πυρά και αλληλοκατηγορίες για τον τρόπο που λειτουργεί ή δεν λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το naxostimes.gr σας τις παραθέτει αυτούσιες.

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής:

Με πόσο θράσος και υποκρισία η μείζων μειοψηφία παραπληροφορεί και παραπλανά τους δημότες, αναφορικά με τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου!
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, μετά το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αρχηγό της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργο Μαραγκό, πρότεινε τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια να πραγματοποιούνται δια ζώσης, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες για τον COVID-19. Ο κ. Μαραγκός συμφώνησε και μάλιστα υπερθεμάτισε στη συγκεκριμένη πρόταση.

Δεδομένου ότι η διαδικασία αλλαγής χώρου του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτεί απόφαση των 2/3 του Σώματος, ζητήθηκε η δια περιφοράς συγκατάθεσή τους ώστε να προγραμματιστεί η συνεδρίαση την επόμενη Δευτέρα στο Θέατρο Απόλλων, όπου θα υπήρχε μεγαλύτερη άνεση χώρου και τηλεοπτική κάλυψη. Όμως, για μία ακόμη φορά η παράταξη του κ. Μαραγκού μας εξέπληξε, επιλέγοντας την αποχή για να μην επιτευχθεί ο απαιτούμενος αριθμός.

Οι ίδιοι που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους περί δήθεν έλλειψης δημοκρατικότητας λόγω της πραγματοποίησης δια περιφοράς συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την πανδημία, μπλοκάρουν τώρα τη δια ζώσης συνεδρίαση που προγραμματιζόταν. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο προσπαθούν να παρουσιάσουν το αντίθετο!

Τελικά ο «πάτος» που έχει πιάσει η παράταξη του κ. Μαραγκού δεν έχει προηγούμενο στα αυτοδιοικητικά χρονικά αυτού του τόπου. Δρώντας ως κοινοί πολιτικοί τυχοδιώκτες, αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο ως βήμα για να καταστρέφουν και όχι για να δημιουργούν. Προτιμούν να χαριεντίζονται αναμεταξύ τους στο facebook παρά να επιτελέσουν το σκοπό, για τον οποίο έχουν εκλεγεί. Επιλέγουν να καθυστερήσουν τη λήψη αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει ανάγκη ο επιχειρηματικός κόσμος του νησιού ενόψει της τουριστικής περιόδου, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι προτεραιότητά τους δεν αποτελεί η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκαμψη του τόπου μας από την κρίση, αλλά η ικανοποίηση του τσαλακωμένου εγωισμού τους. Αποτελεί δε απίστευτη ασέβεια προς τους θεσμούς το γεγονός ότι η αποχή τους έγινε γνωστή από τοπικό ΜΜΕ και όχι μέσω του Γραφείου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι πολίτες της Σύρου έχουν πλέον καταλάβει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον ρόλο που έχει επιλέξει να επιτελεί η μείζων μειοψηφία: Αυτόν του κακομαθημένου παιδιού που δε νοιάζεται για τίποτα παρά μόνο για τα καπρίτσια του.
Για ένα να είναι σίγουροι. Ότι δε θα επιτρέψουμε να ζημιώσουν περαιτέρω το νησί μας.

 

Η ανακοίνωση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας «Η Σύρος που Αξίζουμε» με τίτλο «Μπορείτε να λειτουργείτε ως ένα “ψηφιακά” αναλφάβητο αυτοδιοικητικό “σκορποχώρι” όμως οφείλετε να σέβεστε τους θεσμούς»:

Για πολλοστή φορά, κατά την πάγια, προσφιλή και συνήθη τακτική της, η δημοτική αρχή, με ψεύδη και ανακρίβειες, επιχειρεί ανεπιτυχώς να καλύψει την πολιτική ανεπάρκειά της και την πλήρη εξαφάνιση από τη ζώσα πραγματικότητα και τα προβλήματα του νησιού και των δημοτών.

Πώς μπορεί κανείς, όσο καλοπροαίρετος και να είναι, να χαρακτηρίσει το σημερινό δελτίο τύπου της παράταξης του δημάρχου σχετικά με το «φιάσκο» της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου η οποία καταχρηστικά, για ακόμη μια φορά, επιδιώχθηκε δήθεν με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, να γίνει δια περιφοράς, γεγονός που είμαστε πλέον βέβαιοι ότι συνιστά πανελλήνια πρωτοτυπία.

Η Σύρος, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει καταστεί ουραγός και φτωχός συγγενής παρακολουθώντας ανήμπορη και απαθής τις εξελίξεις.

Συνηθίσαμε, πλέον, να παρακολουθούμε την παράταξη του κ. Λειβαδάρα, να λειτουργεί συλλήβδην ως περιφερόμενος «θίασος σκιών», ως μια παράταξη «μπουλούκι», χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς σύνδεση και συνοχή, επιδιώκοντας ανεπιτυχώς να καμουφλάρει την ολιγωρία, την ανικανότητα και την απροθυμία της να λειτουργήσει με τρόπο ωφέλιμο για το νησί.

Κύριοι της δημοτικής αρχής, το ότι τα έχετε φορτώσει όλα στον κόκορα είναι γεγονός πασιφανές και αδιαμφισβήτητο που αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος. Γεγονός επίσης αδιαμφισβήτητο είναι ότι επιδιώκετε να φορτώσετε την κακοδαιμονία και την ανεπάρκειά σας στον κορωνοϊό! Ο κόσμος, όμως, δεν τρώει πλέον κουτόχορτο και σας έχει πάρει χαμπάρι!

Έχουμε όλοι καταλάβει ότι το «σκορποχώρι» του κ. Λειβαδάρα, εκτός από «αυτοδιοικητικά» αναλφάβητο είναι και «ψηφιακά» αναλφάβητο. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ακόμη και οι μικρότεροι Δήμοι των Κυκλάδων χρησιμοποιούν εδώ και καιρό την τηλεδιάσκεψη ως καθημερινή πρακτική τους για τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων τους, την αμεσότητα και τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, στην εποχή του κορωνοϊού, και η δημοτική αρχή της Σύρου επιμένει να λειτουργεί, φύσει και θέσει, παρωχημένη από την εξέλιξη και την τεχνολογία, στη δεκαετία του ’80.

Κύριοι της δημοτικής αρχής, έχετε κατανοήσει ότι για να συμμετάσχει κάποιος σε μια τηλεδιάσκεψη, το μόνο που απαιτείται είναι ένα απλό κινητό τηλέφωνο; Γνωρίζετε ότι ακόμη και για έναν μαθητή των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολίου, αυτή η διαδικασία χαρακτηρίζεται ως η πλέον εύκολη και απλή;
Πότε επιτέλους θα αποκτήσετε έδραση με την πραγματικότητα και θα σταματήσετε να κρύβεστε πίσω από προσκόμματα που διαρκώς εφευρίσκετε και επικαλείστε;

Πότε θα πάψετε να λειτουργείτε ως «τεμπέληδες» της αυτοδιοίκησης και «χομπίστες» της τοπικής πολιτικής σκηνής; Άλλωστε, είναι γνωστό τοις πάσι ότι μετά τις 2:00-3:00 το μεσημέρι δεν κυκλοφορεί αυτοδιοκητικός ούτε για δείγμα στο δημαρχείο.

Πότε σκοπεύετε να κατανοήσετε τις δυσκολίες της, πρωτόγνωρης πράγματι, συγκυρίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του νησιού μας;

Γιατί από τον Φεβρουάριο έως και σήμερα, εφαρμόσατε πεισματικά την απρόσωπη μέθοδο των δια περιφοράς συνεδριάσεων (απορρίπτοντας τις τηλεδιασκέψεις), βάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε «καραντίνα» διαρκείας το διάλογο και την ουσιαστική πολιτική συζήτηση επί των καίριων θεμάτων που απασχολούν το Δήμο και το νησί γενικότερα;

Μήπως σας τρόμαξε το γεγονός ότι σε μία και μοναδική τηλεδιάσκεψη που έγινε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στα τέλη Μαρτίου συμμετείχε μόνο ο Πρόεδρος της Επιτροπής και τα δύο (2) μέλη της μείζονος μειοψηφίας;

Μήπως δεν θέλετε το γόνιμο διάλογο, ή μήπως τελικά δεν θέλετε την κριτική η οποία θα αποκαλύψει ακόμη περισσότερο τη «γύμνια» σας και την ένδεια προτάσεων και πρωτοβουλιών από την πλευρά σας;
Επικαλείσθε στο δελτίο τύπου σας ότι είχε προηγηθεί πριν από μερικές εβδομάδες επικοινωνία και συμφωνία, του δημάρχου κ. Λειβαδάρα, με τον τέως δήμαρχο και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Μαραγκό, αναφορικά με την πραγματοποίηση των επόμενων δημοτικών συμβουλίων δια ζώσης, σε χώρο ο οποίος θα πληροί τις τεχνικές προϋποθέσεις αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας λόγω covid-19. Φυσικά και υπήρχε συμφωνία για κάτι το οποίο εξαρχής η παράταξή μας, Η ΣΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ, μετ’ επιτάσεως είχε απαιτήσει με δελτία τύπου και δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών της. Ήταν ποτέ δυνατό να διαφωνήσουμε για κάτι που ζητούσαμε πιεστικά εξ’ αρχής;

Αυτό το οποίο σκοπίμως ή/και δολίως αποκρύπτει ο κ. Λειβαδάρας, ως γνήσιος θιασώτης της παραπλάνησης και της μισής ή της καθόλου αλήθειας που πρεσβεύει ο ίδιος και η παράταξή του, είναι το ότι η απαξίωση των θεσμών και των δημοτικών συμβούλων, ανεξαρτήτως παράταξης, εκ μέρους του προέδρου του Δ.Σ., είναι μη αποδεκτή!

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. οφείλει να θυμάται ότι έχει εκλεγεί με την ψήφο όλων των δημοτικών συμβούλων και είναι πρόεδρος όλων – όχι μόνο των συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης – και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, οφείλει να διαβουλεύεται με όλους τους συμβούλους, ανεξαρτήτως παράταξης, και όχι να αποφασίζει μόνος του.

Αυτό που αποκρύπτει ο κ. Λειβαδάρας είναι το ότι, για ένα μείζον ζήτημα, το οποίο αφορούσε στην επιλογή χώρου πραγματοποίησης δια ζώσης συνεδριάσεων, το οποίο απαιτούσε μάλιστα αυξημένη πλειοψηφία (2/3) των συμβούλων αν γινόταν δια περιφοράς, συναίνεσε και ο ίδιος στην σκοπίμως (;) αιφνιδιαστική αποστολή του στους συμβούλους, την Τρίτη 16/6/2020, στη 1:00 το μεσημέρι, και απαιτούσε απάντηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 3-4 ωρών.

Γιατί ο πρόεδρος του Δ.Σ. δεν είχε προνοήσει και μεριμνήσει έγκαιρα, ήδη από τα τέλη Μαΐου, ή ακόμη τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, για την επιλογή κατάλληλου χώρου συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ορίζει ρητά η νομοθεσία και ο Κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης που προγραμμάτιζε για την ερχόμενη Δευτέρα 22/6/2020 θυμήθηκε ξαφνικά ότι δεν είχε φροντίσει για την επιλογή έτερου χώρου συνεδριάσεων;

Μήπως αγνοείτε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας έχουν καθημερινές ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, ο καθένας με τη δουλειά του, τις οποίες δεν μπορούν να αφήνουν όποτε εσείς θέλετε ή θυμάστε, μιας και δεν βιοπορίζονται από τον Δήμο όπως εσείς;

Γιατί κ. δήμαρχε, εσείς και ο «κουρασμένος» ή πολυάσχολος με τις λοιπές ασχολίες του, τις οποίες προφανώς έχει σε προτεραιότητα, πρόεδρος του Δ.Σ., λειτουργήσατε, για ακόμη μια φορά, με τόσο πρόχειρο και απαξιωτικό τρόπο για τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου; Πότε επιτέλους θα πάρετε στα σοβαρά το ρόλο σας;

Γιατί επιδείξατε περίσσεια προχειρότητας, για το σοβαρότατο ζήτημα επιλογής κατάλληλου χώρου (από τεχνικής και υγειονομικής άποψης), προτείνοντας στην εισήγησή σας το Θέατρο Απόλλων, κάτι το οποίο, μετά την τηλεφωνική συζήτησή σας με τον κ. Μαραγκό και τις τεκμηριωμένες αιτιάσεις του, συμφωνήσατε αμέσως με την πρότασή του, ανασκευάζοντας τη δική σας, ώστε να επιλεγεί τελικά η αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ως η πλέον κατάλληλη; Διαπιστώσατε κι εσείς λοιπόν, ιδίοις όμμασι, ότι με την γόνιμη ανταλλαγή απόψεων επιλέγεται πάντοτε η καλύτερη και επωφελέστερη λύση;
Και για ποιο λόγο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα την ίδια ημέρα, είχε προκαταλάβει την απόφαση του Σώματος, σπεύδοντας να δηλώσει, προ της συνεδρίασης, ότι η απόφαση για την επιλογή του Θεάτρου Απόλλων είναι ειλημμένη;

Μήπως τελικά αυτή είναι η περίσσεια δημοκρατικότητας που διακατέχει και εσάς τον ίδιο, ως άνθρωπο και ως αυτοδιοικητικό, και την οποία επικαλούσασταν ως «σημαία» σας προεκλογικά;
Κατανοείτε λοιπόν, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, για ποιο λόγο όλους αυτούς τους μήνες η παράταξή μας ζητούσε και απαιτούσε πεισματικά την εφαρμογή της τηλεδιάσκεψης στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου; Παρότι δεν είμαστε αισιόδοξοι για την κατάφαση στο μάλλον ρητορικό ερώτημά μας, ελπίζουμε πως ναι!

Κύριε δήμαρχε, επειδή όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», ελπίζουμε να πήρατε τις απαντήσεις. Αν επανέλθετε στο θέμα, με νέα ψεύδη και ανακρίβειες, κάτι για το οποίο είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα πράξετε, θα είμαστε πάλι εδώ να ενημερώσουμε ορθά και αντικειμενικά τους δημότες μας!

Άλλωστε, κατά την πάγια τακτική σας, ο μόνος τομέας στον οποίο οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι επιδεικνύετε πράγματι αξιομνημόνευτη δραστηριότητα, ως δημοτική αρχή, είναι η δημοσίευση κενών, ανούσιων και παραπλανητικών δελτίων τύπου.

(Visited 82 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*