«Διαζύγιο» μεταξύ MTC GROUP και Δήμου Σύρου-Ερμούπολης – Γιατί η νέα δημοτική αρχή άλλαξε την τουριστική πολιτική

orizontas syros 1
Newsroom
03/06/2020 18:12
 
 
 

 

Παρελθόν αποτελεί χθες η συνεργασία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με την εταιρεία MTC Group, η οποία είχε αναλάβει την τουριστική προβολή του νησιού.

Η εταιρεία, η οποία εδώ και 22 χρόνια εξειδικεύεται στη διαχείριση τουριστικών προορισμών, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η MTC GROUP εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την ασυνέπεια λόγων και πράξεων εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ως προς τη συμφωνημένη και εγκεκριμένη και από την Τουριστική Επιτροπή συνέχιση της συνεργασίας μας και δηλώνει ότι δεν προτίθεται να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε παρόμοια προοπτική στο μέλλον. Ευχαριστούμε όσους αιρετούς και επαγγελματίες του Τουρισμού μας περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη τους και ευχόμαστε στο Δήμο καλή επιτυχία στο έργο του».

Η απάντηση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης ήρθε σήμερα από το αρμόδιο Τμήμα Τουρισμού, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα. Στο δελτίο Τύπου που εστάλη προς τα ΜΜΕ, γίνεται λόγος για «επαναπροσδιορισμό και αναπροσαρμογή της τουριστικής πολιτικής» λόγω των νέων δεδομένων και συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία, γι’ αυτό και ο Δήμος «μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες» προτίθεται να βρει «εταιρεία εξειδικευμένη στο Τουριστικό Marketing και τη Διαχείριση Προορισμών, η οποία θα διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να οδηγήσει τη Σύρο στην επόμενη μέρα για τον Τουρισμό».

Στο δελτίο Τύπου ζητείται επίσης η – περισσότερο απαραίτητη από κάθε άλλη φορά – συστράτευση του συνόλου των φορέων και των πολιτών, κάτι που αποτελεί έμμεση απάντηση στην κριτική που άσκησε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του πρώην δημάρχου Γιώργου Μαραγκού για την απόφαση να σταματήσει η συνεργασία την εταιρεία MTC Group.

Αναλυτικά, το σημερινό δελτίο Τύπου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης:

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, και έχουν οδηγήσει στην αναστολή κάθε προγραμματισμένου σχεδίου προβολής και προώθησης τόπων και προορισμών με στόχο τον επαναπροσδιορισμό και την αναπροσαρμογή της τουριστικής τους πολιτικής με βάση τα νέα δεδομένα. Το αναγκαστικό κλείσιμο της οικονομίας (lockdown) και η σταδιακή επανεκκίνηση με πρωταρχικό γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας έχουν ως αποτέλεσμα παγκόσμιοι προορισμοί να βρίσκονται σε διαρκή αλλαγή των πλάνων τους ως προς τη διαχείριση του τουριστικού προορισμού προσαρμοζόμενοι κάθε φορά στις εξελίξεις, τις νέες τάσεις που παρουσιάζονται και τις συνθήκες που διαμορφώνονται (επανεκκίνηση αεροπορικών πτήσεων, άνοιγμα συνόρων, κ.λπ.).

Είναι σε όλους φανερό ότι οι νέες συνθήκες έχουν αλλάξει σημαντικά το τοπίο του τουρισμού, τον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες επιλέγουν προορισμό, τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τη συμπεριφορά τους ως ταξιδιώτες από δω και πέρα. Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Τουρισμός στη χώρα μας φέτος, αντιλήφθηκε νωρίς πως θα πρέπει να συνεργαστεί και να συμβουλεύεται φορείς εθνικής εμβέλειας, που βρίσκονται κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων και ενημερώνονται έγκαιρα και έγκυρα για όλες τις αλλαγές και τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ώστε την κατάλληλη στιγμή να πάρει τις τελικές και σωστές αποφάσεις.

Δεν μένουμε όμως εδώ. Στόχος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης είναι να ικανοποιήσει την πάγια, καθολική και διαχρονική επιθυμία όλων μας που δεν είναι άλλη από το να αποκτήσει η Σύρος τη θέση που της αξίζει στον χάρτη των τουριστικών προορισμών. Για να επιτευχθεί αυτό έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων του νησιού έχουν προδιαγραφεί τα δεδομένα που απαιτούνται ώστε μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες να βρεθεί εταιρεία εξειδικευμένη στο Τουριστικό Marketing και τη Διαχείριση Προορισμών, η οποία θα διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να οδηγήσει τη Σύρο στην επόμενη μέρα για τον Τουρισμό.

Ο Τουρισμός αλλάζει, ο κόσμος όλος αλλάζει. Τα δεδομένα, οι συνήθειες, οι ανάγκες βρίσκονται σε μια διαρκή και δυναμική εξέλιξη. Η αποτελεσματικότητά μας θα εξαρτηθεί απόλυτα από την ικανότητά μας να τις κατανοήσουμε έγκαιρα και να ανταποκριθούμε σ’ αυτές με σαφή στόχευση και αίσθημα ευθύνης.

Και ως προς αυτό ζητούμε τη συστράτευση του συνόλου των φορέων και των πολιτών, που τώρα είναι περισσότερο απαραίτητη από κάθε άλλη φορά.

(Visited 149 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*