«Πλημμύρα» αντιπαράθεσης με αφορμή την πλημμύρα στο θέατρο Απόλλων

theatro apollon skini syros
Newsroom
29/05/2020 11:50
  •  
  •  
  •  

 

Πεδίο αντιπαράθεσης – για ακόμη μια φορά – ο τομέας του Πολιτισμού στη Σύρο, με την πρώην και την νυν αρμόδια Αντιδήμαρχο να βρίσκονται «στα χαρακώματα», με αφορμή τις ζημιές που προκλήθηκαν από διαρροή υδάτων στο θέατρο Απόλλων.

Η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία υπενθύμισε τις ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής τόσο για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων του θεάτρου, όσο και για την αναβάθμιση του, αποδίδοντας στην νυν δημοτική αρχή ολιγωρία, αλλά και εμπάθεια.

Την δική της ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η νυν Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλίκη Λεονταρίτη. Σε αυτήν, υποστηρίζει ότι ο πολιτισμός δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο φθηνής πολιτικής αντιπαράθεσης και επιφυλάσσεται να απαντήσει στις τελευταίες δηλώσεις της κας Μενδρινου, καθώς και σε επιμέρους θέματα που αφορούν στο θέατρο Απόλλων και σε άλλες πολιτιστικές υποδομές, στο πρώτο ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις ανακοινώσεις τους.


Η ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Μενδρινού με θέμα «Χρηματοδότηση και οικονομικές χορηγίες για την ουσία και όχι για το “φαίνεσθαι”»:

Ως «γαϊτανάκι χωρίς τέλος» θα χαρακτήριζε ένας απλός πολίτης που παρακολουθεί τις κατηγορίες και την αναζήτηση απόδοσης ευθυνών, το σοβαρό πρόβλημα που προκλήθηκε στο Θέατρο Απόλλων, λόγω διαρροής υδάτων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει και να προκληθούν σημαντικές περαιτέρω ζημιές στο εσωτερικό του.

Σχετικά με τις αήθεις επιθέσεις προς την προηγούμενη διοίκηση και έμμεσα προς εμένα, οι οποίες έλαβαν δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, κατηγορώντας με για ολιγωρία σχετικά με τα προβλήματα του Θεάτρου Απόλλων, νιώθω την υποχρέωση να ενημερώσω τους δημότες μας για τις ενέργειες που κάναμε μαζί με την προηγούμενη Επιτροπή Πολιτισμού και τα στελέχη του Γραφείου Πολιτισμού, το οποίο η νυν Αντιδήμαρχος αποδόμησε και δεν υπερασπίστηκε τη στιγμή που έπρεπε, υποδεικνύοντας σήμερα άλλους ως υπαίτιους για τα προβλήματα του Θεάτρου και εν γένει του Πολιτισμού:

1. O σχεδιασμός του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝ, τον οποίο ολοκληρώσαμε με επιτυχία έπειτα από διεργασίες ενός ολόκληρου έτους και ο οποίος ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, συμβάλει καθοριστικά στην προστασία του Θεάτρου, καθώς υπάρχουν πλέον κανόνες και προϋποθέσεις για την ορθή χρήση και λειτουργία του.
2. Η αγορά και τοποθέτηση πυροκουρτίνας στη σκηνή του ιστορικού μας Θεάτρου Απόλλων, κόστους 15.000 ευρώ, συνέβαλε καθοριστικά τόσο στην προστασία του ίδιου του Θεάτρου, όσο και των θεατών – επισκεπτών από τυχόν πυρκαγιά.
3. Η συνολική αντικατάσταση λαμπτήρων – ηλεκτρικών πινάκων – ηλεκτρολογικής εγκατάστασης μείωσε σημαντικά το κόστος λειτουργίας του Θεάτρου Απόλλων, ενώ κάθε χρόνο γινόταν συστηματικός επαναχρωματισμός στο εσωτερικό του κατά τον μήνα Νοέμβριο.
4. Ένας ακόμη στόχος μας ήταν η εξασφάλιση ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ για το Θέατρο Απόλλων, ο οποίος επιτεύχθηκε έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειές μας και παρεμβάσεις στο εσωτερικό του, σε συνεργασία και με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
5. Στη συνέχεια αναβαθμίσαμε τον εξοπλισμό του, με ποσό άνω των 8.000 ευρώ, για την αγορά ψηφιακής κονσόλας ήχου και φωτιστικών, για την επαναλειτουργία των φώτων ασφαλείας κ.α.
6. Η εξασφάλιση χορηγίας ύψους 5.000 ευρώ, έπειτα από αίτημά μας, για την συντήρηση και τη βαφή των θυρών του Θεάτρου Απόλλων το έτος 2017.
7. Η εξασφάλιση χορηγίας ύψους 15.000 ευρώ, για τον εξωτερικό επαναχρωματισμό του Θεάτρου, τον οποίο πραγματοποιήσαμε μέσα σε είκοσι μέρες το έτος 2019.
8. Επισκευάσαμε αναξιοποίητους χώρους στην αυλή του Θεάτρου, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο περαιτέρω αποθηκευτικούς χώρους.
9. Δημιουργήσαμε πρόσβαση για ΑΜΕΑ και είσοδο από την οπίσθια πλευρά του Θεάτρου, καθώς και θέση πάρκινγκ για ΑΜΕΑ πλησίον του Θεάτρου.
10. Δημιουργήσαμε αρχείο με έντυπο & ψηφιακό υλικό, το οποίο αφορά το Θέατρο Απόλλων, με σκοπό την καταγραφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την αξιοποίησή της στο μέλλον.
11. Σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΣ, προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση έργου,εξαλείφοντας το σοβαρό πρόβλημα της μη ομαλής απορροής των υδάτων σε έντονες βροχοπτώσεις, με σχετική παρέμβαση – αντικατάσταση σωληνώσεων εσωτερικά και εξωτερικά και με μια σειρά από άλλες ενέργειες που έγιναν κατά καιρούς στο εσωτερικό του.
12. Συντηρήσαμε το σύνολο των εκθεμάτων που είχαν υποστεί μεγάλη φθορά από το χρόνο και την υγρασία στο μουσείο του Θεάτρου, μαζί με επαγγελματία συντηρητή έργων τέχνης.
13. Ενισχύσαμε το Θέατρο Απόλλων με προσωπικό – που βάσει της νομοθεσίας απαιτείται να διαθέτει – συγκεκριμένα με Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΠΕ,ο οποίος έλεγχε το Θέατρο σε διάφορους τομείς και o οποίοςαπομακρύνθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να αντικατασταθεί.
14. Δημιουργήσαμε ένα καλαίσθητο έντυπο προβολής του Θεάτρου μας για την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταφρασμένοσε τρεις γλώσσες.

Αυτές είναι μερικέςμόνο από τις ενέργειες που έγιναν τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια για το Θέατρο Απόλλων. Για ποια ολιγωρία κατηγορούμαι από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, όταν είχε εντοπίσει το πρόβλημα από τον Σεπτέμβριο του 2019 – βάσει των δηλώσεων της υπεύθυνης Αντιδημάρχου – με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το Θέατρο τον Μάιο του 2020, δηλαδή οκτώ (8) ολόκληρους μήνες έπειτα από τον εντοπισμό του προβλήματος; Και μέχρι σήμερα, έπειτα από επίσκεψή μου στο Θέατρο,οι μοκέτες του να παραμένουν βρεγμένες στο εσωτερικό του προκαλώντας περαιτέρω ζημιές, υγρασία και δυσοσμία στον ιστορικό χώρο;

Η δικαιολογία στο γιατί δεν προχώρησε άμεσα η Δημοτική Αρχή στην θεραπεία του προβλήματος ήταν πως δεν είχε εγκεκριμένο οικονομικό προϋπολογισμό! Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ τον περασμένο Νοέμβριο έκλεισε το Θέατρο για ένα μήνα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες, χωρίς την αποκατάσταση του προβλήματος που είχε εντοπιστεί, η αρμόδια Αντιδήμαρχοςτον Δεκέμβριο ζήτησε χορηγία για αγορά Χριστουγεννιάτικου Δέντρου του Δήμου μας αξίας 15.000 ευρώ (!), κοιτώντας ουσιαστικά το «φαίνεσθαι» και όχι την ουσία.

Για ποια ολιγωρία μας κατηγορεί η αρμόδια Αντιδήμαρχος,όταν μετά από εννέα (9) μήνες ανάληψης των καθηκόντων της δεν έχει μπει στον κόπο να εκτυπώσει το καλαίσθητο έντυπο υλικό προβολής του Θεάτρου μας για τους επισκέπτες και τις εκθέσεις που συμμετέχει ο Δήμος μας, αφήνοντας για πρώτη φορά το Θέατρο χωρίς έντυπα προβολής του;

Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά πως τα προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν. Τα προβλήματα είναι οι μόνοι εχθροί μας. Αν κάποιοι επιθυμούν να βλέπουν εχθρούς και να κοιτούν στο χθες, αυτό είναιδική τους επιλογή. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά! Προσωπικά, ουδέποτε κατηγόρησα τον προκάτοχό μου για όσα παρέλαβα, διότι κοιτούσα μόνο μπροστά, σεβόμενη πρώτα απ’ όλα τον εαυτό μου, τον ίδιο και τις προσπάθειές του, διατηρώντας μια άριστη σχέση και ένα άριστο πολιτικό επίπεδο.

Ας αναγνωρίσει επιτέλους η κα Λεονταρίτη το έργο που έχει γίνει στον Πολιτισμό και ας αναλάβει τις ευθύνες της, σεβόμενη πρώτα από όλα την πολιτική της υπόσταση αλλά και τον τόπο!

Θωμαή Μενδρινού
Δημοτική ΣύμβουλοςΗ απάντηση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Λεονταρίτη:

Ο πολιτισμός είναι ένα κρίσιμο αντικείμενο της πολιτικής και καλό είναι να μη χρησιμοποιείται ως εργαλείο φθηνής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αν μη τι άλλο, οι επιδεικτικές δηλώσεις, οι υπερβολές και η επικοινωνία για εντυπωσιασμό ΔΕΝ ανήκουν στις δικές μου πρακτικές.

Ανάλογες προκλήσεις τις αντιμετωπίζω με ηχηρή σιωπή και περίσκεψη, ως αποτέλεσμα έργου και με απόλυτο σεβασμό απέναντι στους δημότες.

Ως Δημοτική Αρχή, πιστεύουμε στη συνεργασία και δεν υποτιμούμε τις όποιες ενέργειες αποσκοπούσαν στη βελτίωση των υποδομών του ιστορικού θεάτρου «Απόλλων».

Στις τελευταίες δηλώσεις της πρώην Αντιδημάρχου Πολιτισμού, οι απαντήσεις για τα επιμέρους θέματα που το αφορούν, αλλά και για τις υποδομές πολιτισμού στο σύνολο τους, θα δοθούν στο πρώτο ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο.

Αλίκη Λεονταρίτη
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου -Ερμούπολης

(Visited 71 times, 1 visits today)