Προσβάσιμος τουριστικός προορισμός η Σύρος – Ποιες παραλίες θα μπορούν να εξυπηρετούν ΑμΕΑ

Newsroom
03/12/2019 13:23
 
 
 

Σημαντικά βήματα άρσης των περιορισμών και ενίσχυσης της προσβασιμότητας σε χώρους τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη Σύρο, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να εστιάζει τις προσπάθειές του στον προσβάσιμο τουρισμό, «σε έναν Τουρισμό για Όλους», όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού & Τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα:
*Στο πλαίσιο του ΕΡΜΗΣ ΙΙ έχουν εγκατασταθεί μηχανισμοί πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες Βάρης και Βούλγαρη.
*Έχει πραγματοποιηθεί προμήθεια συστήματος ανάβασης σκάλας αναπηρικού αμαξιδίου, με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.
*Έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η ένταξη της πράξης «Δημιουργία ολοκληρωμένου τουριστικού προσβάσιμου θαλάσσιου προορισμού στις παραλίες Αγκαθωπών και Γαλησσά» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020, με προϋπολογισμό 113.457,52 ευρώ.
*Έχει ήδη υποβληθεί πρόταση, η οποία βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης, στο πλαίσιο της 4ης Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020, που περιλαμβάνει:
– Εξοπλισμό αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για την παραλία Κινίου.
– Λυόμενο ξύλινο αρθρωτό διάδρομο παραλίας για ΑμεΑ στην παραλία Κινίου.
– Ξύλινο αποδυτήριο προδιαγραφών ΑμεΑ στις παραλίες Βάρης, κινίου και Βούλγαρη.
– Προμήθεια και τοποθέτηση επιγραφής σήμανσης με στύλο στήριξης για κατάδειξη θέσεων βοηθητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών εξυπηρέτησης ΑμεΑ στις παραλίες Κινίου, Βάρης, Γαλησσά και στην Ερμούπολη.
– Προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινης ομπρέλας με καλαμωτή για ΑμεΑ, διαμέτρου2,5 μ., στις παραλίες Βάρης, Κινίου και Βούλγαρη.
– Επιπλέον σύστημα ανάβασης σκάλας αναπηρικού αμαξιδίου, στον οικισμό Άνω Σύρου (κάτω και πάνω τέρμα).
– Διάδρομο εύκαμπτο για ΑμεΑ στο μονοπάτι Γαλησσά.
– Ηλεκτρικό αναπηρικό scooter ελαφρού τύπου στην Ερμούπολη.
– Οικίσκο φόρτισης των scooters και μετεπιβίβασης ΑμεΑ στο μονοπάτι Γαλησσά και στην Ερμούπολη.
– Σύστημα καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης στις παραλίες Βάρης και Γαλησσά.

Επιδεικνύοντας σεβασμό στην ατομική και ομαδική ιδιαιτερότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και τις ειδικές ανάγκες της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης στοχεύει στην αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής, προκειμένου να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στα κοινωνικά και δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. Εξάλλου, το κέρδος από την ένταξη των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.

«Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας» καταλήγει το δελτίο Τύπου.

*Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε το 1992, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από τον Διεθνή Οργανισμό, στις 3 Δεκεμβρίου 1982, του προγράμματος δράσης για τα ΑμεΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007.

Η συγκεκριμένη ημέρα δίνει ακόμη μία ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να κινητοποιηθούν υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

(Visited 140 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*