Ραγκούσης – Χαρδαλιάς: «Διασταύρωσαν τα ξίφη τους» για την διαχείριση της πανδημίας στην Πάρο

Newsroom
15/10/2020 13:06
 
 
 

 

Την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Ραγκούση για την διαχείριση της πανδημίας στην Πάρο και τις απαντήσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά έδωσε στη δημοσιότητα η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πάρου-Αντιπάρου.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης με θέμα «Στις τρεις κρίσιμες δοκιμασίες εφέτος, η πολιτική προστασία αποδείχτηκε ανήμπορη και υπόλογη. Μοναδικό κυβερνητικό σχέδιο, η παραποίηση της πραγματικότητας και η απόκρυψη της αλήθειας», ο κ. Ραγκούσης επέρριψε ευθύνες και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την κακή διαχείριση της υγειονομικής κατάστασης στην Πάρο, με τον κ. Χαρδαλιά, αντίθετα, να υπερασπίζεται τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Διαβάστε τι ειπώθηκε:

*Γ. Ραγκούσης (απευθυνόμενος στον κ. Υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά):

«Για την Πάρο, εδώ τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Εδώ παραδεχτήκατε, ομολογήσατε ότι αποκρύψατε τα στοιχεία δήθεν, για να μην στοχοποιήσετε και αυτό το νησί και την Αντίπαρο και τα άλλα νησιά, για τα οποία αποκρύψατε τα στοιχεία.

Ποια είναι η αλήθεια, αντίθετη στους ισχυρισμούς σας; Η αλήθεια, αντίθετη στους ισχυρισμούς σας, είναι ότι έχει αποκαλυφθεί το έγγραφο από 16 Ιουλίου, με βάση το οποίο είχατε κεντρική απόφαση και με αυτή την κατεύθυνση είχατε καθοδηγήσει όλα τα κέντρα υγείας, να μη δίνουν στοιχεία ανά νησί. Και αυτό το οποίο, επίσης, αληθεύει στην περίπτωση αυτή, είναι ότι αποκρύπτοντας αυτά τα στοιχεία, κάνατε πολύ μεγαλύτερο κακό.

Καταστρέψατε τον τουρισμό, καταστρέψατε την οικονομία αυτών των νησιών και κυρίως, το χειρότερο, κύριε Υφυπουργέ, βάλατε τις βάσεις – τότε βάλατε τις βάσεις, τότε μπήκαν οι βάσεις – για να ζει αυτή τη δραματική εξέλιξη, σε σχέση με το δεύτερο κύμα πανδημίας, αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία.

*Ν. Χαρδαλιάς (υπερασπιζόμενος τους κυβερνητικούς χειρισμούς):

«Πάμε στην Πάρο. Καμία συνειδητή ή ασυνείδητη απόκρυψη στοιχείων δεν υπήρχε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω. Σε όλη αυτή τη διάρκεια η επιλογή μας να δίνουμε τα στοιχεία, αλλά να μην τα δίνουμε ανά νησί και περιοχή, αλλά ανά περιφέρεια, αφορά μια διεθνή πρακτική, την οποία θα την παρακολουθήσετε και σε άλλες χώρες και μια στρατηγική που πραγματικά δε θέλει να στοχοποιήσει κάποιες περιοχές. Το λέμε καθημερινά. Οι όποιες αποφάσεις μας για περιοριστικά μέτρα βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία και κριτήρια και τα στοιχεία αυτά είναι αδιάψευστα.

Πιο συγκεκριμένα: Στην Πάρο – Αντίπαρο και θέλω να με προσέξετε, από τις 14/7 έως τις 11/8 -κρατήστε την 11/8, γιατί είναι πολύ σημειακή στην περίπτωση της Πάρου και της Αντιπάρου- είχαμε 17 άτομα κατοίκους ή εργαζόμενους στο νησί, θετικά στον κορωνοϊό. Παράλληλα, από τις 31/7 έως τις 11/8 είχαμε και 33 ακόμα άτομα θετικά εκτός Πάρου ιχνηλατημένα και συνδεδεμένα με διακοπές ή επίσκεψη στο νησί τις προηγούμενες ημέρες της εκδήλωσης της νόσου. Άρα, είχαμε 17 άτομα-κατοίκους μέχρι τις 11/08 και 33 άτομα γενικά σε όλη τη χώρα, ιχνηλατημένα ως ταξιδιώτες.

Στις 12/8 είχαμε το πρώτο alert με μια εντυπωσιακή αύξηση των θετικών κρουσμάτων σε 23 εκτός Πάρου που ιχνηλατήθηκαν. Δηλαδή από 31/7 έως 11/8, σε 12 ημέρες, είχαμε 33 άτομα και σε μια μέρα, 12/8, ιχνηλατήθηκαν ως θετικά 23.

Αμέσως η Πάρος και η Αντίπαρος μπήκαν σε επιδημιολογική παρατήρηση. Την επόμενη μάλιστα ημέρα, στις 13/8, είχαμε και δεύτερο alert με τα ιχνηλατημένα κρούσματα εκτός Πάρου, αλλά συνδεδεμένα με διακοπές σε αυτή, να ανέρχονται σε 29 και μάλιστα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα (στο Ναύπλιο, στη Φλώρινα, στην Ηλεία, στο Αργοστόλι, στην Ορεστιάδα, παντού!).

Το ίδιο βράδυ συνεδρίασε επειγόντως η ομάδα διαχείρισης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε συνεννόηση με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων μας και με δεδομένο τον ξεκάθαρο επιδημιολογικό πολλαπλασιαστή που είχε δημιουργηθεί, αποφασίστηκαν τα ειδικά μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν την επόμενη, στις 14/8, και απεστάλη και μήνυμα 112.

Σε λιγότερο από 48 ώρες, ακαριαία, με τα μέτρα μας κόψαμε την εξέλιξη της πανδημίας, γεγονός που αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία. 10 ημέρες μετά τη λήψη των μέτρων, δηλαδή στις 25 Αυγούστου, ο μέσος όρος των γηγενών κατοίκων που νόσησαν, μειώθηκε σε 1,2 άτομα και των εκτός Πάρου επισκεπτών σε 10,8, που σταδιακά μειώθηκε σε 2,1 κρούσματα έως τις 10/9.

Άρα σε μια περιοχή που έχει βγάλει μέχρι σήμερα 34 γηγενή κρούσματα και 241 εκτός Πάρου κρούσματα – επισκέπτες, την κατάλληλη στιγμή πήραμε τις κατάλληλες αποφάσεις.

Αλλά βλέπω ότι διακατέχεστε και από μια σύγχυση και επιμένετε σε αυτό κ. Ραγκούση. Από τη μία κατηγορείτε ότι δεν κάναμε έγκαιρη πληροφόρηση στους διαμένοντες στα δύο νησιά και από την άλλη μας κατηγορείτε για στοχοποίησή τους με τα έκτακτα μέτρα. Δηλαδή, ουσιαστικά μας εγκαλείτε, γιατί δεν τα στοχοποιήσαμε νωρίτερα;

Εμείς κ. Ραγκούση, με όλο τον σεβασμό που σας έχω και το ξέρετε, μείναμε πιστοί και στωικά, υπομονετικά στη στρατηγική μας να μη στοχοποιούμε περιοχές και νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου και να αντιδρούμε μόνο όταν υπήρχε πραγματικά υγειονομικό ζήτημα. Και η στρατηγική μας αυτή απέδωσε. Η Πάρος και η Αντίπαρος ξεπέρασαν την κρίση και παραμένουν ασφαλείς προορισμοί για όλους μας.

*Γ. Ραγκούσης (δευτερολογία):

Όσον αφορά στην Πάρο τώρα -και ξαναλέω ότι όταν μιλάμε για την Πάρο, στην πραγματικότητα μιλάμε για την έναρξη του δεύτερου κύματος πανδημίας-, είπατε το εξής εντυπωσιακό για μένα, ότι είναι διεθνής πρακτική να μη δίνονται στοιχεία ανά νησί.

Επίσης, ξέρετε τι κάνατε στη συνέχεια; Ξέρετε τι κάνατε για μία ακόμα φορά; Εδώ τώρα σε αυτό είπατε την αλήθεια, δώσατε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά όλα τα συγκλονιστικά, κατά τη γνώμη μου, στοιχεία -και θα σας πω γιατί το λέω αυτό- με τα κρούσματα που εντοπίστηκαν, είτε στο νησί είτε σε ανθρώπους που είχαν πάει για τουρισμό στην Πάρο.

Από τα ελάχιστα τεστ, που προφανώς θα είχατε κάνει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναφέρατε νούμερα, όπως έντεκα στην Πάρο, τριάντα τρία από αρχές Αυγούστου, είκοσι τρία και ούτω καθεξής. Αυτά είναι νούμερα συγκλονιστικά. Είναι συγκλονιστικοί οι αριθμοί, κύριε Χαρδαλιά, κάτι που ξέρετε εξίσου καλά με μένα, διότι αυτά τα στοιχεία, αυτά τα κρούσματα προέκυψαν σε μια Ελλάδα που κατέγραφε καθημερινά μέχρι τις αρχές Ιουλίου σχεδόν μηδενικά κρούσματα.

Αυτό για το οποίο σας κατηγορήσαμε είναι το εξής πολύ συγκεκριμένο: Αντί να ειδοποιήσετε αμέσως την κοινωνία, τον πληθυσμό, τους παραθεριστές και να τους πείτε ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά και γι’ αυτό θέλουμε να σας προειδοποιήσουμε να προσέξετε να κρατήσετε αποστάσεις, ειδικά για την Πάρο και την Αντίπαρο, και να αποφύγετε καταστάσεις συγχρωτισμού, εσείς αυτά τα κρατήσατε για σας και βγήκατε στο τέλος και εκ των υστέρων και ρίξατε μια κατακέφαλη σ’ αυτούς τους ανθρώπους και στην ελληνική κοινωνία, γιατί ήδη το κακό είχε γίνει, αφού είχαμε ήδη τη διασπορά του κορωνοϊού.

Όμως, πώς να το κάνετε αυτό, κύριε Χαρδαλιά, αφού θέλατε να υποστηρίξετε όλη τη θεατρική παράσταση του κ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη;

Θέλατε να υποστηρίξετε αποφάσεις, όπως για παράδειγμα την αύξηση της πληρότητας των πλοίων. Αντί να βάλετε περισσότερα πλοία, όπως σας έλεγαν οι άνθρωποι της ακτοπλοΐας, εσείς αυξήσατε τα πρωτόκολλα στο 85%. Γι’ αυτό δεν δώσατε αυτά τα στοιχεία.

Και απόδειξη ότι δεν είναι διεθνής πρακτική, κύριε Χαρδαλιά – θα σας καταθέσω ένα ακόμα ντοκουμέντο – είναι το γεγονός ότι ήδη τώρα δίνετε στοιχεία ανά νησί. Τώρα, όποιος μπει να δει τα καθημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα δεν θα δει Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων. Θα δει Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Μύκονος και ούτω καθ’ εξής.

(φωτό: tanea.gr)

(Visited 101 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*