Την άμεση παρέμβαση των αρχών για κακοποίηση γαϊδάρου στη Μύκονο ζητά η Π.Φ.Π.Ο.

Newsroom
27/07/2020 00:54
 
 
 

 

Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για γάιδαρο ο οποίος βρίσκεται «παστουρωμένος σε περιφραγμένο μέρος στη Μύκονο, να καίγεται από τον ήλιο», ζητούν με επιστολή τους η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (70 Σωματεία ) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 118 Ζωοφιλικών Σωματείων.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους με θέμα «Έλεγχος για κακοποίηση γαϊδουριού στη Μύκονο» η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 118 Ζωοφιλικών Σωματείων, ζητούν την άμεση παρέμβαση της αστυνομίας Μυκόνου καθώς και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου, ώστε να πραγματοποιηθεί «άμεσος έλεγχος του περιστατικού, επιβολή διοικητικών προστίμων και τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας, άμεση και οριστική αφαίρεση του ζώου –ως κρίνεται- και μεταφορά του σε ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ορίζει».

Αναλυτικά, η επιστολή που κοινοποιείται στην Γ.Π.Α.Δ. Νοτίου Αιγαίου, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και το Δήμο Μυκόνου, αναφέρει:

Αξιότιμοι κ.κ.,
Σας προωθούμε καταγγελία για γαϊδούρι στη Μύκονο, περιοχή αεροδρομίου, εκτεθειμένο στον καυτό ήλιο και συγχρόνως παστουρωμένο:

ΜύκονοΒρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο..Έχουν το ζώο με δεμένα τα πόδια,σε περιφραγμένο μέρος.. Να καίγεται από τον ήλιο, χωρίς να μπορεί να κουνηθεί..

Gepostet von Γαϊδούρακια/Άλογα – Stop στην εκμετάλλευση/κακοποίηση am Samstag, 25. Juli 2020

Πρόκειται για καταφανή κακοποίηση και επειδή είναι πλημμέλημα βάσει του αρ. 16 παρ. 1 του Ν.4039/12 που ορίζει ότι «απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού» και αρ. 20 παρ. 2 του Ν.4039/12, που ορίζει ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο.

Έχοντας επί προσθέτως υπόψιν:

*Την υπ’ αρ. πρωτ. 1837/108300/2.8.2018 Εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί «Προστασίας των Ιπποειδών εργασίας»
*Την υπ’ αρ. πρωτ.9302/18/959529 διαταγή του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Δ. Αυγερινού
*Την αναφορά του παστουρώματος στο βηματολόγιο της ΕΛΑΣ από τον Οκτώβριο του 2016, (επισημαίνουμε ότι το παστούρωμα και μόνο είναι σαφέστατη, βαριά μορφή κακοποίησης των ζώων)

Και, επειδή όπως ορίζει η παρ. 1 του αρ. 19 του ν. 4039/2012 με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη και το ζώο παραδίδεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Αν η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, η αφαίρεση είναι οριστική

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΖΗΤΑΜΕ:

Άμεσο έλεγχο του προαναφερόμενου περιστατικού, επιβολή διοικητικών προστίμων και τήρηση της αυτόφωρου διαδικασίας, άμεση και οριστική αφαίρεση του ζώου –ως κρίνεται- και μεταφορά του σε ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ορίζει. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να βρεθεί οικογένεια κατάλληλη για το ζώο.

Σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε για τις νόμιμες ενέργειές σας άμεσα.

[Παρακαλούμε θερμά για την ενημέρωσή μας για την εξέλιξη της καταγγελίας μας.]

(Visited 350 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*