Αγωνία για το πρώτο κρούσμα στη Μύκονο – Προβληματισμός για το πώς κόλλησε η 69χρονη

Newsroom
02/04/2020 2:47
  •  
  •  
  •  

 

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση που τις τελευταίες ώρες συγκλονίζει το νησί της Μυκόνου, με την 69χρονη γυναίκα από την Άνω Μερά, η οποία όπως διαπιστώθηκε είναι το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού.

Η γυναίκα, που εμφάνισε συμπτώματα πριν από δέκα ημέρες και αρχικά μετά από προτροπή ιδιώτη γιατρού απομονώθηκε στο σπίτι της, έφτασε μετά από επτά ημέρες να νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο υγείας του νησιού, καθώς η κατάσταση της κρίθηκε ιδιαίτερα σοβαρή, ενώ χθες αργά το βράδυ και μετά τα αποτελέσματα του τεστ που έδειξε ότι είναι θετική στον Covid-19 αποφασίστηκε η διακομιδή της σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Τώρα, επόμενο βήμα των αρχών είναι η ιχνηλάτηση των επαφών της 69χρονης έτσι ώστε να «χαρτογραφηθούν» οι διαδρομές της και τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή για να απομονωθούν και αν κριθεί σκόπιμο, εμφανίσουν δηλαδή κάποια συμπτώματα, να υποβληθούν σε τεστ προκειμένου να προλάβουν τη διασπορά του Covid-19.

«Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας του προσωπικού του Κέντρου Υγείας και ότι σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρωτόκολλο διαχείρισης, πραγματοποιείται ιχνηλάτηση όλων των επαφών της ασθενούς ώστε να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα για το ΚΥ Μυκόνου» αναφέρει η πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Μυκόνου και αντιδήμαρχος κυρία Ντίνα Σαμψούνη.

Το προφίλ της ηλικιωμένης

Το πρώτο κρούσμα Covid 19 στο νησί των ανέμων, η 69χρονη γυναικα, είναι σύμφωνα με πληροφορίες μόνιμη κάτοικος Μυκόνου. Η ηλικιωμένη, που έχει χάσει τον σύζυγό της, ζει στην περιοχή της Άνω Μεράς και σκιαγραφείται ως πρόσωπο χαμηλών τόνων. Αυτό που προβληματίζει τις αρμόδιες αρχές είναι το γεγονός ότι δεν φαίνεται να είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό και άρα πιθανότατα προσεβλήθη από άτομο ή άτομα που βρίσκονται στη Μύκονο και είναι είτε ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, είτε εμφάνισαν ελαφρα συμπτώματα στα οποία δεν έδωσαν σημασία. Κάτι που ουσιαστικά μπορεί να θέσει ένα μεγάλο μέρος του νησιού σε καραντίνα.

Σε ειδικο χώρο isobox

Η γυναικα, αισθάνθηκε πριν απο δεκα ημέρες αδιαθεσία και αμέσως επικοινώνησε με τον γιατρό της ο οποιος τη συμβούλεψε να παραμείνει σε απομονωση στο σπιτι της. Ομως μετα απο επτά ημέρες χειροτέρευσε και σε συνεννόηση με το Κέντρο Υγείας και τους γιατρους νοσηλεύεται εδω και τρεις ημερες σε ειδικο χωρο εκτος του νοσοκομείου. Πρόκειται για έναν «στεγανοποιημένο» χώρο που λέγεται special isobox, όπου δεν ερχόταν σε επαφή με αλλους ασθενείς παρά μόνο με έναν γιατρό με ειδικη στολή ο οποίος την παρακολουθούσε καθημερινά. Παράλληλα, ειδοποιήθηκε ο ΕΟΔΥ, η γυναίκα υπεβληθη σε τεστ και το απόγευμα της Τεταρτης τα αποτελέσματα εδειξαν οτι ειναι θετικη στον Covid 19.

Η κατάσταση της ειναι ιδιαίτερα σοβαρή με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η διακομιδή της στην Αθήνα. Κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες ενώ σήμερα ξεκινάει με τη συνδρομή της Αστυνομίας και ιχνηλάτηση των επαφων της. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς τονίζει πως «Με ψυχραιμία και υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο περιστατικό και αφού ευχηθούμε καλή ανάρρωση στην ασθενή επισημαίνουνε ότι οφείλουμε όλοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να πειθαρχήσουμε στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας».

Το isobox στη Μύκονο

Το isobox, όπου νοσηλεύεται η ηλικιωμένη, είναι ένας αυτόνομος χώρος πλήρως επανδρωμένος, όπου πραγματοποιείται η εξέταση ασθενών με αναπνευστικές λοιμώξεις κατόπιν διαλογής των περιστατικών. Μάλιστα, το Κέντρο Υγείας διαθέτει δυο isobox, με τέσσερις χώρους απομόνωσης πλήρως εξοπλισμένους, για ενδεχόμενη πιθανή βραχεία νοσηλεία ασθενών έως τη διακομιδή τους σε νοσοκομείο.

Παράλληλα, ο δήμος και οι γιατροί βρίσκονται σε διαρκή επαφή τόσο με το Υπουργείο Υγείας όσο και με τον ΕΟΔΥ, τηρώντας αυστηρά τις οδηγίες τους, αναφορικά με την πρόληψη και έλεγχο διασποράς της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2.

Η δημοτική αρχή Μυκόνου, από την αρχή της πανδημίας, έλαβε μετρα, κινήθηκε άμεσα και στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και της προστασίας των ασθενών, των επισκεπτών και του προσωπικού μας καθώς και της πιθανής επιμόλυνσης προχώρησε σε μια σειρά μέτρων. Ειδικότερα: Εφαρμογή συστήματος διαλογής ασθενών με εκτίμηση, διαλογή – κατηγοριοποίηση περιστατικών (triage), από υγειονομικό προσωπικο, πριν την είσοδο στο ΚΥ με ασφάλεια, με στόχο την διερεύνηση της κρισιμότητας. Αναστολή των τακτικών ιατρείων και εξετάσεων. Συνταγογράφηση χωρίς φυσική παρουσία ασθενών, μέσω του τηλεφώνου 228936000 και του email: [email protected]

Προχώρησε σε απαραίτητες τροποποιήσεις προγραμμάτων προσωπικού, με στόχο, την ορθολογικότερη διαχείριση των πολύτιμων ανθρώπινων πόρων και παράλληλα σε συμπληρωματικές προμήθειες κυρίως σε μέσα ατομικής προστασίας, (στολές), παρά την καθολική έλλειψη από την αγορά. Αύξησαν τα αποθέματα σε αντισηπτικά και απολυμαντικά.

Πηγή: protothema.gr

(Visited 1,196 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.