Παράξενο γιγαντιαίο ψάρι ξεβράστηκε σε παραλία της Μήλου (φώτος)

Newsroom
18/10/2020 01:59
 
 
 

 

Μπροστά σε ένα αναπάντεχο και σπάνιο θέαμα βρέθηκαν δύο φίλοι στην παραλία της Φυριπλάκας στη Μήλο…

Η θάλασσα είχε ξεβράσει ένα τεράστιο και παράξενο ψάρι, που όμοιό του δεν είχαν δει ποτέ ξανά.

Πρόκειται για φεγγαρόψαρο, το οποίο είναι ένα ασυνήθιστο για τις ελληνικές θάλασσες ψάρι αφού ζει κυρίως σε τροπικά και εύκρατα νερά το κόσμου.

Το εντόπισαν, έκπληκτοι δυο φίλοι στην παραλία της Μήλου και αμέσως κάλεσαν το Λιμεναρχείο που έσπευσε στο σημείο και διαπίστωσε ότι το γιγάντιο ψάρι ήταν νεκρό. Το ψάρι είχε μήκος περίπου 2,5 μέτρα και πλάτος 1 μέτρο.

Ένας ακίνδυνος γίγαντας…

Το φεγγαρόψαρο (επιστημονική ονομασία: Mola mola) είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πλάσματα του βυθού, λόγου της αλλόκοτης εμφάνισής του, αλλά και της μυστηριώδους συμπεριφοράς του.

Το βάρος του κυρίως κυμαίνεται ανάμεσα στα 250 και στα 1.500 κιλά και το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι 4 μέτρα. Θυμίζει κεφάλι ψαριού με ουρά και το σώμα του είναι επίπεδο κάθετα. Ωστόσο, τα μεγάλα του μάτια το κάνουν να μοιάζει λιγότερο τρομακτικό σε σχέση με τα περισσότερα μεγαλόσωμα θαλάσσια πλάσματα.

Συνήθως ζει σε μεγάλα βάθη και για τους ψαράδες θεωρείται κακό σημάδι να πιαστεί στα δίχτυα τους.

Τα φεγγαρόψαρα γενικά καταναλώνουν κυρίως μικρά ψάρια, προνύμφες, καλαμάρια και καρκινοειδή. Οι μέδουσες, οι οποίες κάποτε θεωρούνταν ότι αποτελούσαν το κύριο θήραμα του φεγγαρόψαρου, αποτελούν μόλις το 15% της διατροφής του.

Τα θηλυκά του είδους παράγουν περισσότερα αυγά από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό, μέχρι 300 εκατομμύρια τη φορά. Οι γόνοι του φεγγαρόψαρου έχουν μεγάλα θωρακικά πτερύγια, ουριαίο πτερύγιο και άκανθες που δεν συναντώνται στο ενήλικο.

Τα ενήλικα φεγγαρόψαρα έχουν λίγες φυσικές απειλές, με εξαίρεση τους θαλάσσιους λέοντες, τις όρκες και τους καρχαρίες. Το κρέας φεγγαρόψαρου θεωρείται λιχουδιά σε κάποια μέρη του κόσμου, όπως η Ιαπωνία, η Κορέα και η Ταϊβάν, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η εμπορεία κρέατος ή παραγώγων από φεγγαρόψαρο.

Ανήκει στην τάξη των τετραοδοντόμορφων, η οποία περιλαμβάνει επίσης τους λαγοκέφαλους και τα ψάρια φούσκες, και μοιράζεται αρκετά από τα χαρακτηριστικά των άλλων μελών της τάξης.

Τον Μάιο του 2009 αλιεύτηκε στην Καβάλα ένα φεγγαρόψαρο βάρους 600 κιλών (και ηλικίας 150 ετών!), ενώ τον Ιούνιο του 2014 ένας Μυκονιάτης …επέδειξε τη βάρους 250 κιλών λεία του, με τη βοήθεια γερανού.

Με πληροφορίες από το: milosvoice.gr

(Visited 5.062 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*