Τι έκανε ο Δήμος Ιητών για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας – Ποια η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας

Newsroom
30/10/2020 13:23
 
 
 

Σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ίου και την υγειονομική θωράκιση του νησιού προχώρησε ο Δήμος Ιητών, δεδομένου αφενός ότι η Ίος αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα σε υγειονομικό επίπεδο κι αφετέρου ότι η πανδημία έκανε επιτακτική την ανάγκη διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Αρχικά, αποφασίστηκε η διάθεση 15.000 ευρώ το χρόνο για την ενοικίαση κατοικιών για τη φιλοξενία ιατρικού προσωπικού, προκειμένου το νησί να προσελκύσει το ενδιαφέρον γιατρών ειδικοτήτων που λείπουν από την Ίο, αλλά και για να επιβραβεύσουν εκείνους που ήδη υπηρετούν στην υγειονομική μονάδα του νησιού.

Επιπλέον, ο Δήμος Ιητών έχει προχωρήσει στις εξής πρωτοβουλίες:
1. Φιλοξενία παιδιάτρου για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, με έξοδα του Δήμου (1.800 ευρώ).

2. Προμήθεια και τοποθέτηση θαλάμων (ISOBOX) υποδοχής και υγειονομικής απομόνωσης ασθενών για την ασφαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας εν μέσω πανδημίας. Τους θαλάμους, κατόπιν αιτήματος του Δήμου, διέθεσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

3. Απολύμανση των χώρων και μέσων του Κέντρου Υγείας, όποτε χρειάστηκε λόγω COVID-19.

4. Τοποθέτηση (το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα) ψυκτικού θαλάμου για την συντήρηση των νεκρών, δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα του Κέντρου Υγείας.

5. Συντονισμός μεγάλης πρωτοβουλίας επαγγελματιών του νησιού, με την συνεισφορά των οποίων συγκεντρώθηκε το ποσό των 8.800 ευρώ, το οποίο διατέθηκε σε: απολυμάνσεις, έξοδα διατροφής ατόμων που χρειάσθηκε να διαμείνουν στο κατάλυμα καραντίνας, έξοδα διατροφής οδηγών ΕΚΑΒ και αγορά και διάθεση στο Κέντρο Υγείας αντιδραστηρίων μοριακού αναλυτή για την ανίχνευση κρουσμάτων κορωνοιού.

6. Αγορά και διάθεση στο Κέντρο Υγείας αναλώσιμων ειδών: γάντια και μάσκες μιας χρήσης, υποπόδια, φόρμες μιας χρήσης κλπ. Τα έξοδα ανέλαβαν ο Δήμος και η πρωτοβουλία επαγγελματιών του νησιού.

7. Εθελοντική υποστήριξη του ΕΚΑΒ από τους δημοτικούς συμβούλους Ιωάννη Μερσίνη και Θεοδόση Μπουζαλάκο, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες όποτε χρειάζεται να κινηθεί το ασθενοφόρο του νησιού.

«Είναι αυτονόητο ότι οι δράσεις του Δήμου Ιητών για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας συνεχίζονται. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, έχουν ενταθεί οι επαφές με αρμόδιους φορείς, με στόχο την προκήρυξη θέσεων ιατρικού προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων που χρειάζεται το νησί μας» αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο Facebook, με τον Δήμαρχο Ιητών κ. Γκίκα Γκίκα να δηλώνει σχετικά:

«Η υγεία είναι το σπουδαιότερο αγαθό. Αυτό μάθαμε από μικρά παιδιά από τους γονείς μας, αλλά αυτό διαπιστώνουμε και σήμερα, στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας στους οποίους ζούμε. Ο Δήμος οφείλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσει τη δημόσια υγεία. Προσπαθούμε, ακόμα και πέρα από τις αρμοδιότητές μας. Ευχαριστώ προσωπικά όλους όσους συνεισφέρουν, λιγότερο ή περισσότερο, σε αυτή την προσπάθεια. Όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε».

(Visited 107 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*